Emeklilerle ilgili yasa teklifinin kısa bir süre önce Meclis’te görüşüldüğünü, AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Sertel, şunları söyledi:
“Ülkemizde ne yazık ki insanların hakları gasp ediliyor. Geçmişte işçilik yapmış olan ve 46 yaşında emekliliği hak eden Recep Tayyip Erdoğan şimdi insanların 50’li, 55’li yaşlarda emekli olmasını hoş görmüyor. Kendine gelince 46 yaşında emekli olacaksın, yılını tamamlamış, tüm primlerini ödemiş ve emekliliğe hak kazanmış olanlara ise ‘seni emeklikte yaşa taktım’ diyeceksin. Bu doğru değil. Bunu Meclis’te de anlattım. Son olarak verdiğim kanun teklifi de emekli aylıkları ile ilgiliydi. Bu teklifimin amacı 2000 yılı öncesi ve sonrası emekli maaşları arasındaki hak gaspını gidermekti. 2000 yılı öncesinde aylık bağlama oranı yüzde 75 ile emekli oluyordu. Bugün ise yüzde 50 altının dahi altına düştü. Milli gelirden alınan pay ise yüzde 100 hesaplanırken bugün yüzde 30’a düşürüldü. Meclis’te yaptığım konuşmada vicdanlara seslendim. Emeklilerimizin hak mağduriyetini giderelim dedim ama tık yok! Çünkü onların bakış açısında emekli yok, emeklilikte yaşa takılanlar hiç yok. Onlar halkı, ezilenleri düşünmüyorlar. Açlık sınırı 3 bin lira. Milyonlarca insana üç bin liranın tam yarısında yani bin 500 lira emekli maaşı veriliyor. Yıl başında verilecek üç kuruşluk zam da yeterli değil. Enflasyonun ve zamların artmasıyla emeklilerimiz yeni yılda daha zor durumda kalacaktır. Benim önerim şu; asgari ücret tabandır. En düşük emekli maaşı da asgari ücret seviyesine getirilmelidir.”
“MAĞDURİYETİN MALİYETİ OLMAZ”
Ziyareti ve Meclis’teki çalışmaları nedeniyle Atila Sertel’e teşekkürlerini ileten İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği Başkanı Doğan Türker de, “Bizim önümüze sürekli koydukları şey maliyet. Biz de diyoruz ki; mağduriyetin maliyeti olmaz. O kaynağı bulmak ve bizim mağduriyetimizi gidermek hükümetin görevi. Kasa da para yoksa bu bizim suçumuz değil. 18 yıldır ülkeyi yönetenlerin suçudur. Biz erken emeklilik istemiyoruz. Elimizden alınan haklarımızın hakların iadesini istiyoruz yalnızca. Sayın Cumhurbaşkanı hangi şartlarda işe girip emekli olduysa biz de işe girdiğimiz şartlarla emeklilik hakkımızı istiyoruz” dedi.
“ANKET YAPTIK; İNSANLAR İŞSİZ VE YOKSUL”
Bir süre önce İzmir’de bin kişi ile anket yaptıklarını ifade eden Türker, şu bilgileri verdi:
“İzmir de bin kişi ile anket yaptık. Bu bin kişi içerisinden 250 kişi asgari ücretin altında ücretle çalışan olarak çıktı. Yani yüzde 25. Hiç işi olmayan ise yüzde 20 çıktı. Yani yüzde 50’ye yakın bir kesim ya asgarin ücretin altında geçinmeye çalışıyor ya da işsiz. Hani herkes toktu? Hani herkesin cebinde para vardı? Saraydan öyle görünmeyebilir ama gelsinler bizi bir dinlesinler. Sokağa çıksınlar, insanları dinlesinler. Emekliye asgari ücretin altında maaş veriyorsunuz. Sonra çift dikiş yapıyor diye eleştiriyorsunuz. Bizi çift dikiş yapmaya, ikinci bir işte çalışmaya devlet zorluyor. Emeklilere yaşayabilecekleri bir maaş bağlasınlar onlar da ikinci işte çalışmak zorunda kalmasınlar. Biz insanca yaşayabilmek için çift dikiş yapıyoruz ama hükümetin kadrolarında 5 ayrı maaş alanlar ne olacak? Biz huzur hakkı da istemiyoruz elimizden alınan hakların verilmesini istiyoruz.”
“MEYDAN MEYDAN ANLATACAĞIZ”
Ziyarette söz alan Tüm Emekli-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yılmaz da, Meclis’te emeklilerin sesi olduğu için Atila Sertel’e teşekkürlerini ileterek, “Emeklilerin yanında olduğu gibi EYT’lilerin de yanında olması bizi çok mutlu etti. Yaşa takılan dostlarımız zor durumda. Türkiye’de işsizlik aldı başını gidiyor. Fabrikalar kapatıldı iş bulmak daha da zorlaştı. Üretim kalmadı, tüketim arttı. O nedenle bu dostlarımız 40 yaşından sonra hiçbir yerde iş bulamıyor. İktidar ‘yaşları genç, gitsinler çalışsınlar’ diyor ama iş verdiler de bu arkadaşlarımız çalışmadı mı? Onlarla kol kola hareket ediyoruz. Her alanda birlikteyiz. Bu iktidar bizi daha da birbirimize perçinledi. Türk halkı çabuk unutur diyorlar ama biz unutturmayacağız. Tüm seçim alanlarına giderek iktidarın bizlere ve ülkemize yaptıklarını anlatacağız” diye konuştu.