Kayı İnşaat’ın Cezayir’de çalıştırdığı, ancak 2,5 yıldır tazminat ve maaşlarını ödemediği işçileri, şirkete konkordato için tanınan 3 aylık sürenin bitmesine bir gün kala Kadıköy’den bir kez daha seslerini duyurmaya çalıştı. İşçiler, yarın yapılacak duruşmada şirketin ya konkordato sürecinin devamına ya da iflasına karar verileceğini belirterek, mahkemeden, bankalardan önce işçi haklarının ödenmesi yönünde karar almasını beklediklerini söylediler. İşçiler, “Bankalar geri çekilsin, bankalardan önce bizim alacaklarımız ödensin” dediler.
İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat Sen) bağlı Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, 2 buçuk yıldır birikmiş maaşlarını alabilmek amacıyla Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde açıklama yaptı. Onlarca işçinin katıldığı açıklamaya, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. “Bankaları geri çekin, Kayı işçilerinin hakkını verin” yazılı pankart açan işçiler, “Vermeyecekler, alacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” yazılı dövizler taşıdı ve sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.
“DOKTOR AMELİYAT DEDİ, AMELİYAT OLURSAM BİR YIL ÇALIŞAMAYACAĞIM”
Kayı İnşaat işçilerinden Ali Bahri Öksüz, “10 gün önce doktora gittim, MR çekildi. Doktor, ‘Ameliyat olman lazım’ dedi. Ben ameliyat olursam, bir yıl çalışamayacağım. Devletimin vicdanına soruyorum. Ben nasıl yapacağım, nasıl geçineceğim? Benim iki tane evladım var, çalışamazsam varın gerisini siz düşünün” dedi.
Öksüz,”İşçiler hak edişlerini alabilmek için bu korona koşullarında ülkenin dört bir yanından geldiler. 2,5 yıl önce hak ettiğimiz parayı almak için geldiler. Devlet yetkilileri bize bir söz verdi. Hakim yarın ya konkordato sürecine devam ya da iflas kararı verecek. Hakim işçilerden yana karar vermelidir. Bankalar bir adım geri çekilsin. İflas da olsa, konkordatoda olsa öncelik işçilerindir. Biz Afrika’nın o sıcağında canımızı dişimize takıp çalışırken, siz burada rahat koltuklarınızda oturuyordunuz. Yıllarca çalıştık, ama hak edişlerimize el koydular. 15 aydır, 20 aydır 300 aile alacakları bekliyorlar. Yarın mahkemede devlet bize verdiği sözü tutmalıdır.”
ADALET TALEBİ
Kayı işçisi Uğurcan Yıldız, 15 aylık haklarını almak için 2,5 yıldır mücadele ettiklerini ifade ederek, ailelerinin geleceğinin söz konusu olduğunu, bu nedenle haklarını alana kadar eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Yıldız, adalet talebini dile getirdi.
“İKTİDAR İŞÇİLERE DÜŞMAN SİYASETİ YÜRÜTÜYOR”
İşçilerden sonra söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, iktidarın işçilere yönelik “düşman” siyaseti yürüttüğünü öne sürdü. İşçi hakkının yok sayıldığını dile getiren Piroğlu, “Kod 29 işçilere dayatılmaya devam ediliyor. Halk ne zaman hakkını arasa, karşısında polis zorunu buluyor. Burada işçiler hakkını aradığı zaman da aynı zorluklar ile karşılaşıyor. Patronlar sırtlarını iktidara dayamış ve önlerine polis kalkanını alarak işçinin hakkını yemeye devam ediyor” diye konuştu.
KONKORDATO DAVASI KARTAL ADLİYESİ’NDE GÖRÜLECEK
Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin o dönemde bir yılı aşkın süreyle maaşları ödenmedi. tazminatlarını da alamayan işçilerin 2 yılı aşkın süredir mücadeleleri sürüyor. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir “ödeyeceğim” diyerek işçileri sadece oyaladı. İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. Anlaşmalar çöpe atıldı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Ancak bugüne kadar sonuç alınamadı. Verilen sözler tutulmadı.
2007’den bu yana her yıl en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giren Kayı İnşaat son olarak konkordato ilan etti. Konkordato davası yarın Kartal Adliyesi’nde görülecek. Mahkeme, ya konkordato sürecinin devamında yana karar verecek ya da şirketin iflasını isteyecek.