Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan kamu işçilerinin 3 ayrı skalada ücret aldığını kaydeden Karasu, ‘’2005 yılının 6. ayından itibaren işe başlayanlar için 1. ücret skalası, 2005 yılının 6. ayından sonra işe girenler için 2. ücret skalası ve taşerondan kadroya geçen işçiler için ise 3. ücret skalası uygulanıyor. Burada net olan birşey varsa o da ücret adaletsizliğidir’’ ifadelerini kullandı.
Toplu İş Sözleşmesine göre, 1. ücret skalasında 6 bin, 2. ücret skalasında 4 bin, 3. ücret skalasında 10 bin kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Karasu, ‘’İşçilerin talepleri belli. Eşit işe eşit ücret istiyorlar. Aynı işi yapan kadrolar arasında fark olmaması gerekiyor. Bu uygulama çalışma barışını da tehlikeye atıyor’’ şeklinde konuştu.
Mahkeme yoluyla hakkını arayan işçilerin de Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işten çıkarılma ile tehdit edildiğini belirten Karasu, ‘’Söz konusu hukuksuzluğu başka bir hukuksuzlukla örtbas etmeye çalışıyorlar. Hakkını arayan işçiyi, ‘Davanı geri çekmezsen iş akdin fesholur’ diyerek tehdit etmek, işçilerin haklılığını bir kez daha ortaya çıkarıyor’’ dedi.
Mevcut ekonomik verilerle işçilerin enflasyona, faize direndiğinin altını çizen Karasu, ‘’İşçiyi faize, enflasyona ezdirdikleri yetmiyor bir de skala uygulaması ile daha fazla mağdur ediyorlar. Ulaştırma Bakanlığı, milyarlarca liralık garanti ödemeleri yapacağına, 14 bin işçinin hakkını teslim etsin’’ diye konuştu.