Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

6 partiden parlamenter sistem açıklaması: Yüzde 100 uzlaşı sağladık

Muhalefetteki 6 siyasi partinin temsilcileri, TBMM'de devam eden 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' toplantılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İlk toplantılarda yüzde 100 uzlaşı sağlandığını belirten siyasi parti temsilcileri, "Tüm temel ilkelerde anlaşıyoruz" mesajı verdi.

Yayınlanma Tarihi: 13 Kasım 2021 - 23:51:06
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - 23:51:06
6 partiden parlamenter sistem açıklaması: Yüzde 100 uzlaşı sağladık
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ önerisi için TBMM’de toplantılar düzenleyen muhalefetteki 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları, ilk kez canlı yayında bir araya gelerek görüşmeleriyle ilgili detayları anlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Halk TV’ye konuk oldu.

“ANLAŞAMADIĞIMIZ HİÇBİR TEMEL İLKE YOK”

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Helalleşme’ açıklamaları sorulan CHP’li Erkek, “Türkiye’nin yeni bir siyaset kültürüne ihtiyacı var. 6 parti birlikte çalışmamızın da aslında anlamı bu. Anlaşamadığımız hiçbir temel ilke yok. Farklılıklarımızla bir aradayız ama merkezimizde demokrasi var. Hukukun üstünlüğü var. Siyaset yapma şeklimizi değiştirmemiz lazım. Bugüne kadar hep geçmişi deşerek siyaset yapıldı. Biz geçmişteki hataları da göz önünde bulundurarak geleceği de inşa etmek için siyaset yapmalıyız” diye konuştu.

“KOLTUK UĞRUNA SİYASET YAPMIYORUZ”

Diğer siyasi parti temsilcilerinin konuşmalarından öne çıkanlar ise şöyle:

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem:

* Çalışmalarımızın bir sırası var. Öncelikle anayasaya uygun olarak yasama yürütme ve yargı şeklimde çalışmalarımızı yürüttük. Her partinin kendi açıkladığı ilkeleri var. Bizim de iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistem ilkelerimiz var.

* Biz koltuk uğruna siyaset yapmıyoruz. Yüzde 50+1’lik sistem milleti gerçekten bölmek, parçalamak, kendi seçmeninizi konsolide etmek için karşı tarafta bir düşman kesim yaratmak bakımından son derece uygun bir anayasal düzen.

* Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değişikliği esnasında bunun ülkenin birliğine hizmet etmeyeceğini söyledik ve nitekim etmedi. Bunun sonucunu 83 milyon yaşıyoruz.

“YÜZDE 100 UZLAŞI SAĞLADIK”

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp:

* Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak adlandırılan sisteme geçildikten sonra uzlaşma ortadan kalktı. 6 partinin bu yaptığı çalışma bu anlamda çok değerli ve önemli. İlk 2 toplantı sonucunda gördük ki aslında birbirimize çok yakınız. Bu çok memnuniyet verici.

* Hayalimizdeki Türkiye’de aşağı yukarı paralel görüşlere sahibiz. Bu güvenle 3. toplantıdan itibaren meclis çatısı altında toplanıp yazmaya karar verdik.

* Şu ana kadar kaleme aldığımız bölümleri büyük bir engel ve sıkıntıyla karşılaşmadan tamamlama şansına sahip olduk. Kaleme aldığımız metinde yüzde 100 bir uzlaşıyı sağlamış durumdayız.

“İKTİDARI DEVİRME VEYA İTTİFAK ÇALIŞMASI DEĞİLDİR”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya:

* Bu çalışma bir seçim kazanmak, bir iktidarı devirmek ya da bir ittifak kurmak için yapılan bir çalışma değil. Burada iktidarın da içinde yer aldığı bir gelecek Türkiye’si tahayyül edip tasavvur edebilir miyiz çalışması.

* Bu çalışma 84 milyon için, sadece iktidara karşı yapılan bir çalışma değil. İktidar partisine oy vermiş seçmenlerin de içerisinde yer aldığı bir Türkiye hayali ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.

“ÜLKEMİZDEKİ EN ÖNEMLİ MESELE CUMHURİYETİN DEMOKRASİ İLE TAÇLANDIRILMASI”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu:

* Bugün ülkemizin önünde en önemli aşamalardan birisi, cumhuriyetin demokrasiyle taçlandırılması meselesi vardır. İnşallah biz bir araya gelen 6 siyasi parti bunun önünü açabiliriz. Helalleşmek için detaya inmek, yüz yüze gelmek, karşılıklı olarak duygulanmak gerekiyor.

* Bugün Tayyip Erdoğan maalesef bu otoriter devlet anlayışını, herkesi ciddi manada tehdit eden, başta AKP’ye destek veren insanları da yarın öbürsü gün tehdit edecek adeta bir korku cumhuriyetine dönüştürdü.

* Her birimiz bu sorunu iliklerimize kadar hissediyoruz. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin asgari mutabakatı özgürlükçü demokratik devlet olmalı.

“AKP ÜST YÖNETİMİ BİR GÜÇ YOZLAŞMASINA KAPILDI”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün:

* Helalleşmek birbirimizin arasında olması lazım. İkinci helalleşme değişik toplum kesimleriyle olmalı. 2001’de AKP’yi çok samimi duygularla kurduk. Maalesef daha sonra bir güç yozlaşmasına kapıldı partinin üst yönetimi.

* Biz 2015’te bunu gördük, restorasyon süreci ilan ettik ama buna karşı gelindi. Siyasetçinin ahlaklı olmasını arzu ettik ama bu engellendi. Birileri siyasetçilerin ahlaksız olmasını istedi.

* Değişik kaynaklardan gelen partilerin temsilcilerinin bir araya oturması havayı yakalamak adına yapılmış adımlardır. Vatandaş bu masanın üzerine titriyor.

* Vatandaş ‘ötekileştirmeden bıktık’ diyor. İnsanlara ümit olmak için bir araya geldik. İnsanlar bizden çözüm bekliyor.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Türkiye, Cebelitarık’ı 6 golle dağıttı! Dünya Kupası grubu karıştı…

Sonraki İçerik

EDHO TV8’e mi geçecek? Oktay Kaynarca’dan dizinin hayranlarına mesaj

İlgili İçerik

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması
Güncel

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması

Adalet hizmetlerinde “e-Avukat” dönemi
Güncel

Adalet hizmetlerinde “e-Avukat” dönemi

İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 402 sanıklı İBB Davası yarın başlıyor
Güncel

İBB Davası’nda 10. gün…

Milli Savunma Bakanlığı: 2 kahraman silah arkadaşımız şehit oldu
Güncel

Doğubeyazıt’taki askeri araç kazasında şehit sayısı 2 oldu

Özgür Özel’in yeni MYK’sı belli oldu… 11 isim korundu, yedi yeni isim eklendi
Güncel

Özgür Özel’den İsmail Arı’nın eşine dayanışma telefonu

İtalya Ticaret Bakanı Urso, Anıtkabir’i ziyaret etti
Güncel

İtalya Ticaret Bakanı Urso, Anıtkabir’i ziyaret etti

Sonraki İçerik
EDHO TV8’e mi geçecek? Oktay Kaynarca’dan dizinin hayranlarına mesaj

EDHO TV8'e mi geçecek? Oktay Kaynarca'dan dizinin hayranlarına mesaj

Gündem

Sanchez’den Trump’a: Uluslararası hukukun ihlalini kabul etmeyeceğiz

İspanya Başbakanı: İsrail, Lübnan’a Gazze’dekiyle aynı yıkımı yaşatmayı hedefliyor

Çin anakarası sözcüsü: Taiwan meselesi dış müdahaleyi kabul etmez

Çin anakarası sözcüsü: Taiwan meselesi dış müdahaleyi kabul etmez

CHP’li Emir TSK’daki istifaları değerlendirdi

CHP’li Emir: “Silivri’de o zorla alınan iftiralar tel tel dökülüyor”

Vatandaş salgını yardımsız geçirdi

DİSK-AR raporuna göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,7’ye yükseldi

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ‘Erdoğan’ açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ‘Erdoğan’ açıklaması

İran: “Düşman olmayan gemiler Hürmüz Boğazı’ndan güvenli şekilde geçebilir”

İran: “Düşman olmayan gemiler Hürmüz Boğazı’ndan güvenli şekilde geçebilir”

İBB’den Down Sendromu Farkındalık Günü’ne özel spor şöleni

İBB’den Down Sendromu Farkındalık Günü’ne özel spor şöleni

Adalet hizmetlerinde “e-Avukat” dönemi

Adalet hizmetlerinde “e-Avukat” dönemi

Gürer: “Mısır üreticileri alım fiyatının en az ton başı 10 bin lira olmasını bekliyorlar”

CHP’li Gürer’den iktidara “acil önlem paketi” çağrısı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist