KESK’e bağlı BES’in iki yöneticisi, 27 Aralık günü TBMM’de kendi iş kollarında olan çalışanları üye yapmak için Meclis’e girmek istedi. BES’in yaptığı açıklamaya göre, sendika yöneticilerine “Üye formlarını bıraktıktan sonra girebilirsiniz” dendi. BES yöneticileri ise Meclis’teki çalışanların kendi iş kollarında olduğunu ve örgütlenme faaliyeti için üye formları ile girmek istediklerini bildirdi. Konuyla ilgili sendika yöneticilerinin görüştüğü TBMM İdare Amiri Erkan Haberal’ın makamından “Dilekçe ile başvurun formlar için izin alın” denildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan BES Genel Başkanı Bahadır Bedircioğlu, Meclis’te üyelerinin bulunduğunu ve yeni üye yapmak için burada faaliyet yürütmek istediklerini belirterek “Şayet biz değil de Büro Memur- Sen’in merkez yöneticisi gitseydi, onları da mı kapıdan geri çevireceklerdi? Bu çiftte standardı kınıyoruz. Onlarca yayınlanmış Anayasa Mahkemesi, Yargıtay kararları, Başbakanlık genelgeleri, şu anki Cumhurbaşkanı’nın 2002-2003 yılında yayınladığı onca genelge. Biz 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu çerçevesinde kamuda örgütlü bir sendikayız. TBMM çalışanları da bizim örgütlülük kapsamımızda. Ancak 27 Aralık günü Meclis’e girişimiz engellenmiş, ‘Eğer üye formlarını Meclis kapısında bırakırsanız o şekilde girebilirsiniz’ denilmiş. Bu uygulamayı kınıyoruz. Bu konuda da Meclis’e bir yazı yazdık ve yazımızın cevabını bekliyoruz” diye konuştu.
Sendikaların örgütlenme faaliyetiyle ilgili Anayasa ve Türk Ceza Kanunu’nda hükümler bulunuyor. Anayasa’nın 51. maddesi ile sendikal haklar güvence altına alınırken, Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi de sendikal örgütlenmeyi engelleyenler hakkında 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.