Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Cemevlerinin ticarethane sayılması protesto edildi

Alevi-Bektaşi Federasyonu, Çağlayan Adliyesi'nin önünde, cemevlerinin ticarethane sayılmasını protesto etti ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılarak, tüm inançlara eşit yaşam ve inanç koşulları sağlanmasını talep etti.

Yayınlanma Tarihi: 15 Şubat 2022 - 19:44:06
Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2022 - 19:44:06
Cemevlerinin ticarethane sayılması protesto edildi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Alevi-Bektaşi Federasyonu, Çağlayan Adliyesi’nin önünde, cemevlerinin ticarethane sayılmasını protesto etti ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılarak, tüm inançlara eşit yaşam ve inanç koşulları sağlanmasını talep etti. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, “Ne yazık ki Türkiye’de var olan baskın inanç, güzel ahlaktan ve sevgiden uzaklaşmış, her şeyi tarikatlar üzerinden yürütmektedir” dedi.

Alevi-Bektaşi Federasyonu yöneticileri ve bağlı kuruluşların temsilcileri Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelerek, eşit hak ve adalet taleplerini dile getirdi.

“YARGI, YASAMA, YÜRÜTME TEK BİR ŞAHSIN TASARRUFUNDADIR”

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Pir Hüseyin Güzelgül, cemevlerine saygı istediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Ne yazık ki Türkiye’de var olan baskın inanç, güzel ahlaktan ve sevgiden uzaklaş, her şeyi tarikatlar üzerinden yürütmektedir. Arap İslamiyetiyle, Ebu Süfyan’ın içtihatlarıyla yönetiliyoruz. Bizler ise güzel ahlak ve sevginin var olması, adaleti adalet saraylarında aradığımızın göstergesidir bu. Cemevlerimize yasal statünün verilmesi konusunda, zorunlu din dersleri konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar var. Cemevlerine yasal statünün verilmesi gerekirken, halen verilmemiştir. Türkiye’yi mahkûm etmiştir. Yargı, yasama, yürütme tek bir şahsın tasarrufundadır. Biz cemevlerimize de saygıyı istiyoruz. Bir nefret dili kullanılıyor. Bu ülkede herkese yetebilecek zenginlik var. 7 bakanlığa eş bütçeye sahip, 300 bin personeli olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nda bir tane Alevi yok.

“AYRIMCILIK ARTIK DEVLET KATINDA, DEVLET ELİYLE YÜRÜTÜLÜYOR”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdiği basın açıklamasında, iktidarın, Türk, erkek ve Sünni bir toplum yaratma politikasının getirdiği sonuçlarla yüz yüze olduklarını söyledi. Piroğlu, “Ve bu politikanın bir ayağı, Alevilere karşı yürütülen ayrımcılıkta öne çıkıyor. Ayrımcılık artık devlet katında, devlet eliyle yürütülüyor. Ve nefret dili meşru sayılıyor. Mesele, elektrik faturasının yüksek olması değil. Mesele, devletin, Alevilerin kimliğini, inancını, statüsünü tanımamasıdır. Cemevine ticarethane demek, milyonlarca Aleviyi yok saymak demek. Devlet, yukarıdan aşağıya kendinden olmayan hiç kimseyi tanımadığını, herkesi yok saydığını açıkça söylüyor. Ve bugün buradaki itiraz, bu ayrımcılığa, bu yok saymaya, bu ötekileştirmeye karşı itirazdır” diye konuştu.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KAPATILMALIDIR”

Alevi-Bektaşi Federasyonu’nun ortak açıklamasını da Dilek Güneş okudu. Açıklama şöyle:

“Biz Aleviler ülkemizde barışın sağlanması, sosyal laik bir hukuk devletinin kurumsal hale gelmesi, eşit yurttaşlık temelinde, tüm inançlara ve ibadethanelere eşit davranılması talebimizi yıllardır her alanda dile getiriyoruz. Yıllardır devletin dini olamayacağına, inanmayanlar da dahil herkese saygı duyularak, bu ülkenin eşit yurttaşlık haklarına sahip olması gerektiğine dair mücadele veriyoruz. Bu mücadelede, taleplerimizden biri de sadece bir inanca hizmet eden, açıklamalarıyla toplumu kutuplaştıran, eğitimden günlük yaşama kadar her alana müdahale eden Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılmasıdır. Bütçesiyle, bu topraklarda yaşayan insanların verdiği vergilerin en çoğunu alan bu kurum, bizim vergilerimizle camilerin tüm giderlerini karşılıyor. Bizler ise ibadethane olmamıza rağmen, ticarethane kapsamında fatura ödüyoruz.

“ÇABAMIZ, BU ÜLKEDE YAŞAYAN HERKESİN EŞİT ŞARTLARA SAHİP OLMASIDIR”

Çabamız, faturamızın ödenmesi ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bizi tanıması değil. Çabamız, bu ülkede yaşayan, vergisini veren herkesin ve her kurumun eşit şartlara sahip olmasıdır. Anayasa’nın 10. maddesi, devletin tüm inançlar karşısında eşit mesafede olmasını teminat altına almıştır. Bu anayasal hak nedeniyle gerek biz Alevilerin gerekse diğer tüm inançların tanımlanmaya değil, inandıkları gibi, eşit yurttaşlık haklarına ihtiyacı vardır. Fakat gelin görün ki günümüz iktidarı inancımızı çıkarları doğrultusunda tanımlamaktan çekinmemektedir. Bir yandan kendi elleriyle cemevleri açarken, bir yandan ibadethanelerimizin temel giderleri ‘ticarethane’ statüsünde faturalandırmaktadır. Bizlere yüzyıllardır gösterilmeyen adaleti sağlamak için her alanda mücadele veriyoruz. Kimsenin insafına bırakmadan, kimseden fazla değil, eşit yaşam ve inanç hakkı için mücadele ediyoruz. Ve kendimiz için ne istiyorsak, bu topraklarda yaşayan her inanç, her kültür ve her birey için aynı koşulları istiyoruz. Bunun için de yapılan her haksızlığın karşısında durmaya devam edeceğiz.”

 

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İmamdan fatura paylaşımı: Bizim camiyi de elektrik çarptı

Sonraki İçerik

Samandağ’da zam protestosu: Elektrik faturası kiramızdan yüksek

İlgili İçerik

İstanbul’da aralıklarla kar yağışı görüldü…
Güncel

İstanbul’da aralıklarla kar yağışı görüldü…

Gazeteci Enver Aysever gözaltına alındı
Güncel

Enver Aysever hakkında istenen ceza belli oldu

“Aziz İhsan Aktaş Davası”ndan dördüncü hafta…
Güncel

“Aziz İhsan Aktaş Davası”ndan dördüncü hafta…

AYM’den cezaevinde intihara ‘yaşama yükümlülüğü ihlal edildi’ kararı
Güncel

Anayasa Mahkemesi’nden “motorlu bisiklet” kararı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi operasyonda ikinci dalga…. 47 kişi gözaltına alındı
Güncel

Ünlülere uyuşturucu operasyonunda yeni dalga

İstanbul’da 7 ayda 8,5 ton uyuşturucu bulundu
Güncel

İstanbul Valiliği’nden fırtına uyarısı

Sonraki İçerik
Samandağ’da zam protestosu: Elektrik faturası kiramızdan yüksek

Samandağ'da zam protestosu: Elektrik faturası kiramızdan yüksek

Gündem

Özgür Özel: “Biz kendimize güveniyoruz, canlı yayın istiyoruz!”

Özgür Özel: “Biz kendimize güveniyoruz, canlı yayın istiyoruz!”

Özçağdaş: “Hedefimiz parasız, adil, eşitlikçi, laik eğitim”

CHP’li Özçağdaş: Milli Eğitim Bakanı, öğrencilerimizi ayrıştırmaya, fişlemeye devam ediyor

TBMM’deki komisyonda görev alacak yeni 3 üye belli oldu

Numan Kurtulmuş’tan “ortak rapor” açıklaması

İlhan Taşcı, AKİT TV hakkında RTÜK’e inceleme başvurusunda bulundu

İlhan Taşcı, “Aynı Yağmurlar Altında” dizisinin incelemesi için RTÜK’e başvurdu

İmamoğlu’ndan çiftçi mesajı: “İstanbul’da yaptık, tüm Türkiye’de de yapacağız”

‘Siyasal casusluk’ davasında ilk duruşma 11 Mayıs’ta

Beyoğlu Belediyesi’nden Ramazan öncesi sıkı denetim

Beyoğlu Belediyesi’nden Ramazan öncesi sıkı denetim

İstanbul alarm veriyor…

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 834 bine ulaştı

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ukrayna sorununu diplomasi yoluyla çözme çağrısı yaptı

Mozambik: Çin’in Afrika ülkelerine yönelik sıfır gümrük vergisi politikasını memnuniyetle karşılıyoruz

Kurtulmuş: ”Komisyonda kardeşlik cümlelerini kuracağız ve birlikte hareket edeceğiz”

Süreç Raporu komisyonda kabul edildi

CHP’li Emir: Ak Parti’lilere el altından aşı yapılıyor

CHP’li Emir: “Bu komisyon çalışmaları beklenen umudu doğurmamıştır”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist