Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağı açıklanan ders tercihleri öncesi Eğitim Sen Genel Merkezi bir açıklama yaparak, “Pandemi nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı, öğrencilerin eğitime erişim sorunu yaşadığı bir dönemde, seçmeli derslerin belirlenmesi ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri konusunda dikkatli olunması gerektiği açıktır” uyarısında bulundu.
“Siyasal kadrolaşmanın bir sonucu”
Önceki yıllarda bazı dini içerikli derslerinin okul idareleri tarafından seçtirildiğine dikkat çeken Eğitim Sen açıklamasında, “MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Nitekim okullara gönderilen yazıda öğrencilerin seçmeli ders seçmediği hallerde ders seçimini okul yönetiminin yapacağı belirtilmiştir. Pandemi koşullarında bu kararın nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını tahmin etmek zor değildir” denildi.
“Seçmeli dersler, öğrencilerin gelişimlerine katkı sağlamalı”
Bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yaptığına ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ ettiklerine dikkat çekilen açıklamada, “Pandemi döneminde benzer uygulamaların olması halinde, velilerimiz Eğitim Sen şubelerine mutlaka başvurmalıdır” uyarısında bulunuldu.
Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerektiğine dikkat çekilen açıklama şöyle:
“Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi gibi uygulamalar kabul edilemez. Seçmeli dersler, öğrencilerin hayata hazırlanması, ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması açısından elbette önemlidir. Seçmeli derslerin okul programlarının ayrılmaz bir parçası olarak öğrencilerin gelişimlerine destek olması, ayrıca bilişsel (bilgi, beceri), duyuşsal (ilgi, tutum) ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması gerekmektedir.
“Zorunlu seçmeli ders uygulamasına kesinlikle izin verilmemeli”
Veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.
Çoğu zaman öğretmen ve derslik yokluğu gerekçe gösterilerek bazı seçmeli derslere sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri ile dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Özellikle dini içerikli bazı derslere yönelik olarak gündeme gelen ‘zorunlu seçmeli ders’ uygulamasına kesinlikle izin verilmemelidir.”