FETÖ üyesi olmak iddiasıyla gözaltına alınan eski Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanı, emekli Tuğgeneral Serdar Atasoy’un etkin pişmanlıktan yararlanarak, örgütsel geçmişine ilişkin tüm bildiklerini anlattığı öğrenildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 27 Ocak’ta emekli tuğgeneraller Serdar Atasoy ile Celalettin Çoban’ı gözaltına almıştı. TEM Şube’de ifadeleri alınan Çoban ve Atasoy, dün Ankara Adliyesi’ne çıkarıldı.
İTİRAFÇI OLDU, SERBEST KALDI
Gazeteci Alican Uludağ’ın Ankaragazetecisi’ndeki haberine göre, emekli Tuğgeneral Serdar Atasoy, savcılık sorgusunda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek, itirafçı oldu. Atasoy, ifadesinde FETÖ’ye ilişkin tüm bildiklerini anlattığı ifade edildi. Atasoy, ifadesinde örgütün mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlar üzerinden görüştüğünü de anlattı.
Atasoy’un itirafçı olmasını dikkate alan savcılık, serbest bırakma kararı aldı. Savcılığın talebi üzerine sulh ceza hakimliği, adli kontrol kararıyla emekli generali serbest bıraktı.
Bir diğer şüpheli Celalettin Çoban’a ise sulh ceza hakimliğince ev hapsi kararı getirildi. Bu iki ismin örgüt içindeki mahrem abiliğini yapan Yaşar Özdemir ise tutuklandı. Eski Milli Savunma Bakanlığı Personel Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Nuri Cankıymaz ise halen aranıyor.
RÜTBESİNİ FETHULLAH GÜLEN TAKMIŞ
Serdar Atasoy, etkin pişmanlıktan yararlanarak örgüte dair bildiklerini soruşturmayı yürüten savcıya anlattı.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Serdar Atasoy, 1996 yılında teğmen olduğunda rütbesini örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in taktığını itiraf etti.
Atasoy savcılıktaki ifadesinde, 1988 yılında lisede okuduğu dönemde o zaman “cemaat” olarak bildiği yapıyla tanıştığını, 2015’e kadar örgüt içerisinde faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Örgüt içerisinde “Servet” kod adını kullandığını aktaran Atasoy, 1996 yılında teğmen olduğunu ve rütbesini İstanbul Altunizade’deki FEM dershanesinde örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in taktığını, kendisinin de bunun üzerine Gülen’in elini öptüğünü söyledi.
O günden itibaren FETÖ’nün askeri yapılanması içerisinde birçok görev aldığına işaret eden Atasoy, 2003 yılında girdiği kurmaylık sınav sorularının örgüt tarafından kendisine verildiğini ve bu sınavı kazanarak kurmay olduğunu kaydetti.
Atasoy, bağlı olduğu mahrem imamlarla ankesörlü telefonlardan iletişime geçip örgütsel toplantılar yaptıklarını ayrıca çok sayıda operasyonel hat da kullandığını itiraf etti.
Örgütün iki kez katalog evliliği yapması için yönlendirdiğine değinen Atasoy, görüştüğü örgüt mensubu kadınlarla anlaşamadığından evlenmediğini, mevcut evliliğinin örgütsel bir evlilik olmadığını belirtti.
Serdar Atasoy, darbe teşebbüsü sırasında görevli olarak yurt dışında bulunduğunu, darbeye yönelik herhangi bir faaliyette bulunmadığını öne sürdü.
Atasoy, FETÖ’nün TSK yapılanması içerisinde bulunduğu süre zarfında bağlı olduğu mahrem imamlarıyla birlikte örgüt üyesi olduğunu bildiği birçok kişiyi teşhis etti.
EMEKLİ EDİLMİŞTİ
Serdar Atasoy, Piyade Kurmay Albay olarak görev yaparken, Ağustos 2020’de yapılan Yüksek Askeri Şura’da bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmişti. Ancak Atasoy’un FETÖ’nün mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlar üzerinden geçmişte görüştüğü tespit edilince göreve başlamasına izin verilmemiş ve emekli edilmişti.
Serdar Atasoy’un itirafçı olmasından sonra gözler, emekli generali Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı gibi kritik göreve öneren isme çevrildi.