Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

GSM operatörlerine dava açmaya hazırlanıyorlar

Reklamlarında “Vodafone yanımda” sloganını kullanan operatör firması deprem bölgesinde iletişim sağlamakta yetersiz kaldı. Diğer operatörler Turkcell ve Türk Telekom da vatandaşın tepkisini çekti.

Yayınlanma Tarihi: 14 Şubat 2023 - 10:30:25
Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2023 - 10:30:25
Çin arama kurtarma ekibinden Antakya’daki kurtarma çalışmalarına destek

Çin arama kurtarma ekibi görevlileri Antakya'daki deprem enkazında kurtarma çalışmaları yürütüyor, 9 Şubat 2023. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

İletişim altyapısı çöktüğü için enkaz altındaki yakınlarına yardım ulaştıramayan vatandaşlar isyan etti. Depremzedelerin alamadıkları hizmetin faturasının kesilmesine ve yakınlarını kaybetmesine neden olan bu duruma karşı operatörlere dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Bakanlık da sorumlu

Sözcü’de yer alan habere göre GSM operatörlerinin kullandığı “Vodafone yanında”, “Türk Telekom değerli hissettirir”, “Turkcell’le bağlan hayata” sloganları bugünlerde özellikle deprem bölgesindeki vatandaşların kulağını tırmalıyor. Depremin vurduğu 10 ilde 11 milyonu aşkın abonesi olan 3 operatör en kritik zamanda hizmet veremeyince vatandaşlar iletişim kuramadığı için yakınlarını kaybetmelerine neden olan yetkililere isyan etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan “GSM operatörlerinin ihmali ve sorunu çözmek yerine vatandaşlarımıza ‘telefonlarını daha az kullanmaları’ yönünde tavsiyede bulunmaları kabul edilemez. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve GSM operatörlerinin ciddi kusur ve sorumlulukları var” dedi.

Cezai sorumlulukları var

Sağkan özetle şunları söyledi:

“Telekomünikasyon şirketlerinin, BTK’nın ve Bakanlığın Cezai ve Hukuki Sorumluluğu
İletişim hizmeti ve özellikle elektronik haberleşme hizmeti bir kamu hizmetidir.

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu kamu hizmeti özel şirket tarafından yerine getirilmekte ancak şirket için de yükümlülükler söz konusu olmaktadır.

Kanun’un 6/1. maddesinin çeşitli bentlerinde yürütülecek haberleşme hizmetleriyle ilgili işlemleri yürütmek, denetimler gerçekleştirmek, bu alanda faaliyet gösterenlerin mevzuata uymalarını sağlamak ve kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak üzere tedbir almak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sorumluluğu olarak düzenlenmiştir.

Kanun’un 12.maddesinde işletmeci şirketlerin hak ve yükümlülüğü düzenlenmiştir. Buna göre “Afet durumlarındaki haberleşmenin kesintisiz devam edebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması” şirketlerin yükümlülüğüdür (madde 12/2-ğ).

Deprem esnasında iletişimin aksaması ve bunun can ve mal kayıplarına sebep olması; kesinlikle bir ihmaldir. Kusurun yoğunluğuna göre cezai sorumlulukları söz konusudur. Ayrıca illiyet bağının kurulması halinde bunlar aynı zamanda bir haksız fiile sebebiyet verdiği için hukuki tazmin sorumlulukları gündeme gelecektir.

Keza aslında bir hizmet kusuru da söz konusu olup idari yargıda tam yargı davaları çerçevesinde tazminat başvuruları yapılabilir. Bakanlık ve BTK yetkilileri bakımından görevi ihmal şeklinde cezai ve idari sorumluluklar doğabilecektir.”

‘BTK: Ceza kesmekten başka bir şey yapmıyor’

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku eski Üyesi Avukat Gökhan Ahi:

BTK operatörlere para cezası kesmekten başka bir iş yapmıyor diyebiliriz. Oysa, deprem fay hatlarının geçtiği alanlarda operatörlere afet durumları için her sahada yedek bir sektör bulundurma zorunluluğu getirilebilir, Bakanlık tarafından işletilecek uydu transmisyonlu mobil baz istasyonları konumlandırılabilir, İnternet erişimi sağlayacak balonlar kullanılabilir, kritik altyapılara ve kritik kurumlara yedek frekanslar tanımlanabilir.

‘Türkiye bu konuda sınıfta kaldı’

Türkiye Bilişim Derneği Hukuk Çalışma Grubu Üyesi Avukat Mehmet Ali Köksal:

“Türkiye bu konuda sınıfta kaldı. Türkiye’de altyapı doğru ve yeterli değildir. Bunun sorumlusu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve bağlı olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’dır. Türkiye’de haberleşme faturalarının üzerindeki yük devletin aldığı fahiş vergidir. O fahiş verginin sebebi depremden dolayı getirilen ÖTV’dir. Ama ÖTV ne depremle ilgili altyapıya, ne depremde hayat kurtaracak çalışmalara harcanmıştır. Yol ve köprü yapımına, havalimanı yatırımına harcanmıştır.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Temassız kartlar için yeni düzenleme

Sonraki İçerik

Milli Savunma Bakanı Akar’dan ‘terhis’ açıklaması

İlgili İçerik

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!
Güncel

Alican Uludağ’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…
Güncel

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…

Özgür Çelik yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi!
Güncel

Özgür Çelik bugün 2 davada hakim karşısında

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı
Güncel

AKOM’dan İstanbul’a ‘sağanak’ uyarısı

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!
Güncel

İşte gazeteci Alican Uludağ’ın hakimlik ifadesi

Yavaş’ın danışmanından ‘adaylık’ mesajı
Güncel

Yavaş’tan Alican Uludağ’ın tutuklanmasına tepki

Sonraki İçerik
FETÖ’cü albay YAŞ’ta nasıl general oldu? Akar’dan açıklama…

Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'terhis' açıklaması

Gündem

CHP’li Bulut: Türkiye’de büyüyen iki şey var, yoksulluk ve zenginlerin serveti

CHP’li Bulut: “24 senede 490 gram pideyi soframızdan çaldılar”

Özgür Çelik yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi!

Özgür Çelik: “Halka inatlaşanlar daima kaybeder”

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Alican Uludağ’ın tutukluluğuna itiraz edildi

CHP’li Semra Dinçer: “Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü olmasına izin vermeyeceğiz”

CHP’li Dinçer’den emekliye enerji desteği teklifi

Gürer: “Mısır üreticileri alım fiyatının en az ton başı 10 bin lira olmasını bekliyorlar”

CHP’li Gürer: “Üretici ayakta kalma mücadelesi veriyor”

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…

İBB’den Edirne’ye taşkın riskine karşı destek

İBB’den Edirne’ye taşkın riskine karşı destek

Çin Cumhurbaşkanı Xi: Çin, yeni modernizasyon serüveninde kayda değer ilerleme kaydetti

Xi, Brunei’nin 42. bağımsızlık yıldönümünde Brunei Sultanı’na kutlama mesajı gönderdi

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’den Divriği raporu

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’den Divriği raporu

CHP’li Bakırlıoğlu: “Yurttaş, artık simidi bile kredi kartıyla alıyor”

CHP’li Bakırlıoğlu’ndan “kıyma hesabı”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist