Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Hayvan Hakları Komisyonu’ndan Havrita’ya kapatma davası

Sokak köpeklerinin yaşadığı yerleri işaretleyen Havrita uygulamasının ardından hayvan katliamlarının arttığı iddia edildi. Hayvan Hakları Komisyonu'nun uygulamaya kapatma davası açacağı belirtildi.

Yayınlanma Tarihi: 21 Ağustos 2022 - 18:25:33
Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2022 - 18:25:33
Hayvan Hakları Komisyonu’ndan Havrita’ya kapatma davası
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması Havrita, hayvanları hedef gösterdiği ve ölümlerine neden olduğu gerekçesiyle sosyal medya üzerinden tepki topladı. Uygulamanın kapatılması için dava kararı aldıklarını belirten İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, “Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Hayvan Hakları Komisyonu olarak dava açmak için karar aldık” dedi.

İşaretlemelerin iyi niyetli olmadığını belirten Avukat Ekmekçi, “Havrita, sokakta köpek istemeyen, hayvanların toplatılıp öldürülmesini isteyen kişilerin oluşturduğu bir uygulamadır. Sokakta görülen köpeklerin işaretlenmesini istiyorlar. Her yerden işaretlemeler yapılıyor. Bu işaretlemeler iyi niyetli değil çünkü işaretlenen yerde aynı gün ya da ertesi gün köpek öldürme vakaları duyuyoruz. Bize bu yönde ihbarlar geliyor. Bakıyoruz uygulamada işaretlenmiş yer mi diye evet öyle olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

‘UYGULAMA YÜZÜNDEN HAYVANLARIN YAŞAM HAKKI TEHLİKE ALTINDA’

Uygulamayla hayvan düşmanlığının empoze edildiğini belirten Ekmekçi, “Sosyal medyada çok fazla hesapları var gibi gözüküyor ama hepsi sahte. Bu uygulamaları kısa sürede geliştirdikleri için inanılmaz bir para güçleri olduğunu düşünüyoruz. Toplum bir anda ‘hayvansever’ ve ‘hayvan düşmanı’ diye ikiye bölündü. Platform toplumu karıştırmak için oluşturulmuş. Biz hukukçular bu uygulamadan son derece rahatsızız. Yaşananlar yasaya aykırı, Türkiye’de hayvanların yaşam hakkı hem Hayvanları Koruma Kanunu, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde, uygulama yönetmeliğinde güvence altına alınmıştır. Uygulama yüzünden hayvanların yaşam hakkı tehlike altında. Dolayısıyla uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Bunun için bizler barolar olarak dava açmayı düşünüyoruz. Hatta Türkiye Barolar Birliği bünyesinde de Hayvan Hakları Komisyonu olarak bu yönde bir karar aldık. Barolar birliğinin onayına sunacağız, eylül ayı gibi davayı açmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK) başkanının yaşam hakkını tehdit eden içerikleri barındıran uygulamaları resen kapatma yetkisi olduğunu söyleyen Ekmekçi, “Dava açmamıza da gerek yok. Sosyal medyada ortalık adetA yıkılırken yetkililerin harekete geçmemesi bizi üzüyor. Hayvanların ağzı dili yok, biz insanlar da olmasa savunacak kimseleri yok. Uygulama kapatıldıktan sonra yeniden hangi isimle hangi hesap açılırsa açılsın sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

‘UYGULAMA, TOPLUM VE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR’

Avukat Ekmekçi, Antalya’da köpeklerin zehirlenme haberi gelmeden önce Havrita’ya yönelik görsellerin sosyal medyada paylaşıldığını belirtti: “Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Bu bir suç, aynı zamanda toplum ve insan sağlığını da tehdit ediyor. Sadece hayvanlar değil hayvanseverler de hedef haline geliyor. Bu işaretlemeler yapıldığında o hayvanları korumak için giden de oluyor. Bu da birtakım çatışmaları beraberinde getiriyor. Bir an önce gerekli müdahaleler yapılmalı.”

‘HAVRİTA, SAHİPSİZ HAYVANLAR KATLİAM PLANLAMA MERKEZİ GİBİ ÇALIŞIYOR’

Havrita adlı uygulamanın erişime engellenmesi için iki tip başvuru yapıldığını anlatan Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı da şöyle konuştu:

“Bunlardan biri vatandaşlarca Sulh Ceza Hakimliklerine yapılan ve 5651 sayılı yasa kapsamında erişimin engellenmesi talepli başvurular. 5651 sayılı yasa kapsamında doğrudan kişilik haklarına yönelik içermediği için bu talepler reddediliyor. İkinci yol ise suçun önlenmesi kapsamında savcılıkların, bakanlıkların, Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK) başkanının veya Cumhurbaşkanlığının erişime engelleme talebinde bulunma hakkı. Ne yazık ki bu kurumlar bugüne dek böyle bir girişimde bulunmadı. Haziran ayı içerisinde biz Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına Havrita hakkında örgütlü bir suç şebekesinin bu uygulamayı araç olarak kullandığı gerekçesi ile suç duyurusuna konu ettik ancak savcılık tarafından da bu yönde bir tedbir alınmadı. Havrita bugün sahipsiz hayvanlar katliam planlama merkezi gibi çalışıyor adeta. Kurulduğu ilk günden bu yana sadece birkaç ay içerisinde sayısız katliamın merkezinde yer alıyor. Yıllarca bulundukları bölgelerde sorunsuzca yaşayan hayvanlar bu uygulamada işaretlendikten hemen sonra katlediliyor. Bunun için adeta bir ekip çalışıyor. Üstelik uygulama yer sağlayıcıymış gibi BTK tarafından sertifikalandırıldı BTK.”

‘UYGULAMA, HAYVANLARI KORUMAYA ÇALIŞAN HAK SAVUNUCULARINI DA HEDEF GÖSTERİYOR‘

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin ise uygulamanın sokak hayvanlarını hedef gösterdiğini söyleyerek “Amerika’da bulunan bir IP adresi ile açılan bir site. Siteye eklenen hayvanların zehirlendiği, öldürüldüğü, kaybolduğu, işkenceye maruz kaldığı ile ilgili haberler geliyor. Platform sadece hayvanları değil, hayvanları korumaya çalışan hak savunucularını da hedef gösteriyor. Bu hedef göstermeler sonucunda hayvan besleyen kişiler saldırıya uğramaya başladı. Burada suçlu olan sokakta kuytu bir köşede yaşam mücadelesi veren hayvanlar değil hayvanlara karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu kurumları, tepkilerin de bu kurumlara yönelik olması gerekiyor. Sokakta yaşayan hayvanlar ile yüzyıllara dayalı bir ortak yaşam kültürümüz var, kentler ve sokaklar sadece bizlere ait değil. Yaşam hakkı sadece insana özgü bir hak da değil bu yüzden herkese hayvanların da yaşam hakkı olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘LİNÇ KAMPANYASINDAN SONRA UYGULAMA GİRİŞLERİNDE ARTIŞLAR OLDU’

Havrita-Başıboş Köpek Haritası’nın sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise, “Havrita’nın burada köpekler gösterilmiş gidin zarar verin” gibi bir çağrısı yok. Bir müptezel köpeğe kötülük yapmak istiyorsa ‘haritadan bakayım’ demez. İki günlük linç kampanyasından sonra uygulama girişlerinde artışlar oldu. 1 saat öncesinde 3 bin 542 giriş yapıldı” diye konuştu.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Covid ve maymun çiçeğinden sonra yeni bir salgın daha

Sonraki İçerik

CHP’li Arık’tan Özhaseki’ye: ‘FETÖ’ye hem maddi kazanç hem de insan gücü sağladı’

İlgili İçerik

Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu 59 kişi hakkında gözaltı kararı
Güncel

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’den açıklama

Fintek Fabrikası yeni döneme hazırlanıyor
Güncel

Fintek Fabrikası yeni döneme hazırlanıyor

İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 402 sanıklı İBB Davası yarın başlıyor
Güncel

İBB Davası’nda duruşma savcısı, 7 kişi hakkında tahliye talep etti

Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu 59 kişi hakkında gözaltı kararı
Güncel

Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu 59 kişi hakkında gözaltı kararı

İmamoğlu halkı sandığa davet etti
Güncel

İmamoğlu’nun “Bilirkişi Davası” 13 Temmuz tarihine ertelendi

‘Baybaşin’ suç örgütüne operasyon!
Güncel

‘Baybaşin’ suç örgütüne operasyon!

Sonraki İçerik
CHP’li Arık’tan Özhaseki’ye: ‘FETÖ’ye hem maddi kazanç hem de insan gücü sağladı’

CHP'li Arık'tan Özhaseki'ye: 'FETÖ'ye hem maddi kazanç hem de insan gücü sağladı'

Gündem

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel: “Milletin seçtiği birinci partiye balta çektiler”

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”

Arakçi: “İran’dan Türkiye’ye füze atıldığı iddiaları asılsız”

ABD Savunma Bakanı Hegseth: “İran anlaşma yapmazsa savaş yoğunlaşacak”

ABD Savunma Bakanı Hegseth: “İran anlaşma yapmazsa savaş yoğunlaşacak”

Özel’den Çerçioğlu’na: “Bin pişman oldu. İnsan içine çıkamayacak haldedir”

CHP saat verdi: Özgür Özel açıklama yapacak

Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu 59 kişi hakkında gözaltı kararı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’den açıklama

Çinli beyaz eşya devi Midea’nın net karı 2025’te yüzde 14 arttı

Çinli beyaz eşya devi Midea’nın net karı 2025’te yüzde 14 arttı

Her yaş için sanat: Ataşehir’in dopdolu Nisan programı

Her yaş için sanat: Ataşehir’in dopdolu Nisan programı

Fintek Fabrikası yeni döneme hazırlanıyor

Fintek Fabrikası yeni döneme hazırlanıyor

Işıkhan: “Sürekli Cilt Altı Glukoz İzlem Sistemi” geri ödeme sistemine alındı

Bakan Işıkhan: “5G ile iletişimde güçlü Türkiye”

CHP’li Emir: Ak Parti’lilere el altından aşı yapılıyor

CHP’li Emir: Tek bir yol arkadaşımızı bile bu zorbalığa teslim etmeyeceğiz

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist