Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Japon deprem uzmanından Hatay için çok kritik uyarı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay için önemli bir uyarıda bulundu.

Yayınlanma Tarihi: 14 Şubat 2023 - 09:48:11
Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2023 - 09:48:11
Drone ile görüntülendi! İşte Hatay’daki yıkım…
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Yıllardır Türkiye’de çalışan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinden bahsederek, Hatay Fayı’nın henüz kırılmadığını belirtirken, Marmara depreminden sonra aynı bölgeye yumuşak zemine birçok fabrika yapılmasına dikkat çekti. Moriwaki, bina maliyetini sadece yüzde 2,5 artıran kauçuk tabanlı deprem izolatörü kullanılan binaların, depremlerde yıkılma olasılığının çok güç olduğunu da sözlerine ekledi.

‘HATAY FAYI’NDA DEPREM ÖNGÖRÜYORUM’

ekonomim.com’a konuşan Moriwaki, Doğu Anadolu fay hattında, Elazığ ve Kahramanmaraş’ta fayların daha önce kırıldığını dile getiren Yoshinori Moriwaki, hasarın deprem merkezi yerine güneyde daha fazla olduğunu söyledi. Hatay Fayı’nın henüz kırılmadığı uyarısında bulunan Moriwaki, “Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat var. Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem öngörüyorum” dedi.

Aynı şekilde Bingöl Fayı’nın da kırılmadığını vurgulayan Japon deprem uzmanı Moriwaki, Marmara bölgesi için ise yine zaman belirtemeyeceğini ama yüzde 70 ihtimalle 7-7.5 şiddetinde bir deprem öngörüldüğünü aktardı.

‘JAPONYA’DA YAPI DENETİM SİSTEMİ YOK’

Depremlerde oluşan hasarlarda zemin kadar, binaların sağlamlığının çok daha önemli olduğunu dile getiren Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de bulunan 21 milyon binanın yarısından fazlasında ciddi problem bulunduğuna dikkat çekti.

Denetimin oturduktan sonra değil, iskan verilmeden yapılması gerektiğini söyleyen Moriwaki, “Japonya’da yapı denetim sistemi yok ama bina ruhsat oranı yüzde 100’dür. Yani ruhsatsız, denetlenmemiş binanın içine oturulması mümkün değil” dedi.

‘SİSMİK İZOLATÖRLE BİNALAR NE OLURSA OLSUN YIKILMIYOR’

Mevcut yapı stoku içindekilerden sorunlu olanların bir kısmının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine işaret eden Moriwaki, Bir kısmının ise çok büyük masraflar yapılmadan iyi bir hesaplama ile güçlendirilebileceğini anlattı.

Temelinde özel kauçukların kullanıldığı sismik izolatörlerin bulunduğu binaların, depremin şiddeti ne kadar olursa olsun sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Moriwaki, şu anda hastaneler için zorunlu olan uygulamanın öncelikle okullar olmak üzere tüm binalarda zorunlu olması gerektiğini kaydetti.

Bunun sistemin kurulduğu binalarda kolon ve kirişler için daha az malzeme kullanılacağına işaret eden Yoshinori Moriwaki, bunun bina inşa maliyeti içindeki payının sadece yüzde 2.5 olduğunu ifade etti.

‘YEN BİNALAR DAĞA DOĞRU YAPILSIN’

Binası güçlü, dayanıklı okullar toplanma alanı olarak kullanılmasını öneren Moriwaki, burada jeneratör, battaniye, yemek, su gibi malzemelerin hazır bulunması gerektiğini bildirdi.

Depremde yıkılan binalar aynı yerlere değil, mutlaka dağ tarafına doğru yapılması gerektiğini ifade eden Moriwaki, sanayi tesisleri kurulurken de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı ve “1999 yılındaki depremden sonra, İzmit, Yalova gibi şehirlerde yumuşak zeminlere fabrikalar yapıldı. Oysa o dönemin siyasilerinin de söylediği fakat hayata geçiremediği fikir bence mantıklı. Sanayi tesislerinin deprem riski az olan yerlerde toplanması gerekiyor. Yani herkes ve herşey bu bölgede olmasın, nüfus yoğunluğu azaltılsın” uyarısında bulundu.

‘İMAR AFFIYLA İNSAN HAYATI ÇALINIYOR’

Türkiye’de sürekli gündeme gelen imar affının çok kötü bir şey olduğunu söyleyen Moriwaki, “Japonya da imar affı, imar barışı diye bir şey yok. Af dediğiniz Japonya’da sadece hapishanelerde olur. O da mahkûm kendisini düzelttiyse yapılır. Binada bir şey düzeltmeden, kaçak bina için para ödeyip imar, ruhsat alabiliyorsunuz. Özellikle İzmir depreminde yıkılan binaların çoğunun imar affından yararlandığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Depremlerde insanların bu yüzden ölmesine rağmen af yapılmasını anlayamadığını söyleyen Moriwaki, “Adeta insanların hayatı para ile değiştiriliyor. Ben bir insan olarak imar affına karşı çıkıyorum. Paraya ihtiyaç olduğu için çıkarıldığı söyleniyor. Ama öbür yandan insan hayatı çalınıyor” dedi.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Gökhan Zan: Çöp arar gibi ceset mi arayacağız?’

Sonraki İçerik

Deprem bölgesinde ve yurt genelinde hava durumu

İlgili İçerik

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!
Güncel

Alican Uludağ’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…
Güncel

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…

Özgür Çelik yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi!
Güncel

Özgür Çelik bugün 2 davada hakim karşısında

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı
Güncel

AKOM’dan İstanbul’a ‘sağanak’ uyarısı

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!
Güncel

İşte gazeteci Alican Uludağ’ın hakimlik ifadesi

Yavaş’ın danışmanından ‘adaylık’ mesajı
Güncel

Yavaş’tan Alican Uludağ’ın tutuklanmasına tepki

Sonraki İçerik
Meteoroloji’den birçok il için sağanak uyarısı

Deprem bölgesinde ve yurt genelinde hava durumu

Gündem

CHP’li Bulut: Türkiye’de büyüyen iki şey var, yoksulluk ve zenginlerin serveti

CHP’li Bulut: “24 senede 490 gram pideyi soframızdan çaldılar”

Özgür Çelik yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi!

Özgür Çelik: “Halka inatlaşanlar daima kaybeder”

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Alican Uludağ’ın tutukluluğuna itiraz edildi

CHP’li Semra Dinçer: “Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü olmasına izin vermeyeceğiz”

CHP’li Dinçer’den emekliye enerji desteği teklifi

Gürer: “Mısır üreticileri alım fiyatının en az ton başı 10 bin lira olmasını bekliyorlar”

CHP’li Gürer: “Üretici ayakta kalma mücadelesi veriyor”

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…

Küba’ya yönelik soykırım ablukasına karşı büyük dayanışma kampanyası…

İBB’den Edirne’ye taşkın riskine karşı destek

İBB’den Edirne’ye taşkın riskine karşı destek

Çin Cumhurbaşkanı Xi: Çin, yeni modernizasyon serüveninde kayda değer ilerleme kaydetti

Xi, Brunei’nin 42. bağımsızlık yıldönümünde Brunei Sultanı’na kutlama mesajı gönderdi

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’den Divriği raporu

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’den Divriği raporu

CHP’li Bakırlıoğlu: “Yurttaş, artık simidi bile kredi kartıyla alıyor”

CHP’li Bakırlıoğlu’ndan “kıyma hesabı”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist