Eşi ile birlikte Kovid-19 virüsü kaptıktan sonra bir süre köydeki evinde tedavi gören Hatice Barlas , iki gün önce Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde yoğun bakıma alınmıştı. Hatice Barlas, bugün yaşamını yitirdi. Hatice Barlas’ın ölümü JES’e karşı mücadele eden Ayrın ve çevresinde büyük üzüntü yarattı.
Aydın Kızılcaköy ve çevre köylerde tarım ve yaşam hakkı mücadelesinin öncü isimlerinden olan Hatice Barlas, JES’lere karşı verilen mücadelenin de en önünde yer almıştı.
Dirençli ve yardımsever biri olarak bilinen Hatice Barlas, köyünde Covid-19 tedavisi görenlere de yardım ediyordu. Yakınları, “Hatice Abla”nın virüsü bu yardım faaliyetleri sırasında kaptığını anlattılar.
Mücadeleci bir aileden gelen ve ailenin bu geleneğini sürdüren Hatice Barlas, iki yıl önce tam bu zamanlarda şirket araçlarının jandarmalar eşliğinde tarlalarını tel örgü ile çevirmesine karşı çıkan köylülerin en önünde yer aldı.
Jandarmanın köylülere biber gazı ve coplarla müdahalesi sırasında yaralanan Hatice Barlas, kendisi gibi darbedilen iki KızIlcaköylü kadınla birlikte Aydın Devlet Hastanesine kaldırılmıştı. Buradaki tedavinin ardında köylülerin şirkete karşı nöbet tuttuğu tarlalara geri dönen Hatice Barlas, köylüleri tarafından “Kızılcaköy Gazileri” diye alkışlarla karşılanmıştı.
Hatice Abla’nın öncülük ettiği köylülerin kararlı direnişini kıramayan şirket yetkilileri ve jandarma günler süren direnişin ardından tarlalardan çekilmişti.
Köylülerle birlikte mücadelesini TBMM’ye de taşıyan Hatice Barlas, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşmüştü.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de Hatice Barlas’ın ölümü üzerine üzüntülerini dile getiren bir mesaj yayınladı.
Aydın Kızılcaköy’de tarım ve yaşam alanlarına kurulmak istenen JES’lere karşı yaşam hakkını savunan ablamız Hatice Barlas’ı Covid-19 nedeniyle kaybettik.
Mücadelen mücadelemizdir.
Allah rahmet eylesin, mekanın cennet olsun.
Yıldızlar yoldaşın olsun. pic.twitter.com/tvVPfltuNk— SÜLEYMAN BÜLBÜL (@avsbulbul) December 19, 2020
Hatice Abla, Aydın’ın çeşitli köylerindeki JES direnişlerine de katılarak Kızılcaköy deneyimlerini anlatıp, köylülere destek vermişti. Kızılcaköy kadınlarının kurduğu amatör tiyatro topluluğunda da yer alan Hatice Abla, diğer kadınlarla birlikte “Neymiş bu Jeotermal” oyunuyla birçok yerde sahneye çıktı.