Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

‘Sansür Yasası’ teklifinin birinci bölüm görüşmeleri tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünün üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Yayınlanma Tarihi: 12 Ekim 2022 - 21:21:42
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2022 - 21:21:42
‘Sansür Yasası’ TBMM’de: 12 madde daha kabul edildi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

‘Sansür Yasası’ olarak bilinen Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, düzenlemelere yönelik eleştirilerde bulundu.

Yolsuzluk var diyen kodese

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’sa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın “dezenformasyon bülteni” yayınına tepki gösterdi. Altay, “Fahrettin Altun her hafta böyle bir bülten yayınlayacak ve savcılar bu bülteni komut kabul edip; ‘yoksulluk var’ diyen kodese, ‘rüşvet var’ diyen kodese, ‘yolsuzluk’ var diyen kodese… Böyle bir düzene de yazıklar olsun” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Tayyip Bey’in üç gün önce söylediğini şöyle okuyalım: ‘Yolsuzlukların konuşulmadığı, rüşvetin konuşulmadığı, yoksulluğun Allah’ın izniyle konuşulmayacağı bir Türkiye’yi biz hallederiz, bunu biz yaparız, şu an itibarıyla onun hazırlığı içindeyiz.’ Bu yasa, işte, o hazırlık bu yasa, bu yasa o.

Ve İletişim Başkanı da ilk tebriğini yayınlamış, hayırlara vesile olsun inşallah. Dezenformasyon bülteni, bak, bak, bak; cambaza bak. Şimdi, buraya madde madde dezenformasyonları yazmış. Şimdi bu yasa çıkacak, Fahrettin Altun her hafta böyle bir bülten yayınlayacak ve savcılar bu bülteni komut kabul edip; yazıklar olsun öyle savcılara da, yoksulluk var diyen kodese, rüşvet var diyen kodese, yolsuzluk var diyen kodese, böyle bir düzene de yazıklar olsun.”

‘Yerli uçağımız göklerde’ dediniz, muhtemelen hâlâ göklerde uçuyor’

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer de dezenformasyonun tam karşılığının ‘gerçek olmadığını bile bile söylemeye devam edilen bilgi’ olduğunu belirtti.

Türkiye’de dezenformasyon tanımına uyan birçok sözcük olduğunu söyleyen Taşcıer, şöyle konuştu:

“Erdoğan, ‘IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi’ dedi. Meğer gerçek, IMF’ye üye olan ülkeler fona bazı taahhütlerde bulunuyordu, bu para hiç talep edilmedi ve hiç istenmedi. Tarım Bakanı çıktı, ‘7 liralık maliyetle sekiz saat çalışan traktör ürettik’ dedi. Traktörü gören oldu mu değerli milletvekilleri? Ben görmedim. ‘Yerli uçağımız göklerde’ dediniz, muhtemelen hâlâ göklerde uçuyor ki bu uçağı daha gören olmadı. ‘Tüm dünyada enflasyon var, sorun sadece bizde değil’ dendi. Savaştaki Rusya’da bile enflasyon yüzde 14’ken TÜİK rakamları gerçek olmamasına rağmen yüzde 85 oranında. Sizin de dezenformasyonlarınızı kitap haline getirsek Tolkien’i bile sınıfta bırakırsınız.”

Teklifin birinci bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından ikinci bölümün tümü üzerinde görüşmelere geçildi.

‘Gazeteciler keyfiyetiyle basın kartını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılıyor’

İYİP İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, gazetecilerin basın kartı iptal koşullarının Basın İlan Kurumu’nun keyfiliğine terk edildiğini belirtti. Kanun teklifinin 29’uncu maddesinin belirsiz, muğlak ve yoruma açık bir suç tanımı getirdiğini ileri süren Beyaz, bu maddeyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işleyen gazetecinin hangi suçu işlediğini bile anlamadan komisyon keyfiyetiyle basın kartını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

Düzenlemeyle basın ve ifade özgürlüğünün tamamen yok edildiğini savunan Beyaz, “Bu düzenlemeye göre haberin gerçeğe aykırılığına kim karar verecek, haberin gerçeğe aykırılığı hangi ilkelere ve değerlere göre belirlenecek? Elbette neyin gerçek olduğuna karar veren iktidarın atadığı bir kurul. Böylece, seçim sürecine girildiğinde, iktidarın hoşuna gitmeyen her haber, her bilgi halkı yanıltıcı bilgi kapsamına girecek ve haberi yapan gazeteci, basın kartının iptaliyle hatta hapis cezasıyla karşı karşıya bırakılacak” ifadesini kullandı.

MHP’li Yıldız: Yolsuzlukla bizi yan yana getiremezsiniz

Altay sözlerinin devamında, bu yasaya karşı TBMM İçtüzüğü’nün kendilerine verdiği bütün hakları kullanacaklarını söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, “Yapıyorsunuz zaten yapıyorsunuz” diye seslendi. Altay ise “Daha yapacağız, merak etme sen” dedi.

Altay ile Yıldız arasında karşılıklı atışmalar oldu. Altay, “Yolsuzlukların örtbas edilmesi senin ne işine geliyor onu da anlamış değilim” dedi. Feti Yıldız ise “Bizim işimize gelmez. Sizin işinize gelir” karşılığını verdi. Altay’ın “Sözümü kesme, otur yerine” sözleri karşısında Yıldız, “Terbiyeli ol benimle konuşurken” dedi.

Feti Yıldız’ın “Yolsuzluk… Bizim dünyamızda yok öyle bir şey” sözlerine Engin Altay “Konuşma. Payanda oluyorsun” dedi. Yıldız ise “Yolsuzlukla bizi yan yana getiremezsiniz” karşılığını verdi. Altay ise “Gelme o zaman” dedi.

‘Hükümet seçime 6 ay kala bu yasayı niye çıkarıyor?’

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise “Bir avuç özgür basının sesi kısılıyor, bir avuç gazetecinin, yayın kuruluşunun sesi kısılıyor. Basının sesi kısılmıyor, aslında halkın sesi kısılıyor. Bu yasa basına yönelik çıkmıyor, halkın sesini kısmak için çıkıyor. Bunca yıllık iktidarda kalan hükümet seçime 6 ay kala bu yasayı niye çıkarıyor? Eğer bu yasa çıkıyorsa art niyet vardır, o art niyet seçimi çalmaktır, sandığı çalmaktır” dedi.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Belediye’ye silahlı saldırı: ‘Saldırının sorumlusu A Haber ve Sabah gazetesidir’

Sonraki İçerik

Erdoğan’a Alevi dedelerinden tepki: Aleviler turist mi ya da tiyatro mu?

İlgili İçerik

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması
Güncel

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması

Adalet hizmetlerinde “e-Avukat” dönemi
Güncel

Adalet hizmetlerinde “e-Avukat” dönemi

İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 402 sanıklı İBB Davası yarın başlıyor
Güncel

İBB Davası’nda 10. gün…

Milli Savunma Bakanlığı: 2 kahraman silah arkadaşımız şehit oldu
Güncel

Doğubeyazıt’taki askeri araç kazasında şehit sayısı 2 oldu

Özgür Özel’in yeni MYK’sı belli oldu… 11 isim korundu, yedi yeni isim eklendi
Güncel

Özgür Özel’den İsmail Arı’nın eşine dayanışma telefonu

İtalya Ticaret Bakanı Urso, Anıtkabir’i ziyaret etti
Güncel

İtalya Ticaret Bakanı Urso, Anıtkabir’i ziyaret etti

Sonraki İçerik
Erdoğan’a Alevi dedelerinden tepki: Aleviler turist mi ya da tiyatro mu?

Erdoğan'a Alevi dedelerinden tepki: Aleviler turist mi ya da tiyatro mu?

Gündem

Özgür Özel, önlem paketini açıkladı

Özgür Özel, önlem paketini açıkladı

Dünya Tiyatro Günü’nde İsmail Dümbüllü geleneği Ataşehir’de yaşatılacak

Dünya Tiyatro Günü’nde İsmail Dümbüllü geleneği Ataşehir’de yaşatılacak

İran Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırısı, BM Şartı’nı ihlal etmektedir

İran, ABD’nin 15 maddelik ateşkes planını reddetti

Sanchez’den Trump’a: Uluslararası hukukun ihlalini kabul etmeyeceğiz

İspanya Başbakanı: İsrail, Lübnan’a Gazze’dekiyle aynı yıkımı yaşatmayı hedefliyor

Çin anakarası sözcüsü: Taiwan meselesi dış müdahaleyi kabul etmez

Çin anakarası sözcüsü: Taiwan meselesi dış müdahaleyi kabul etmez

CHP’li Emir TSK’daki istifaları değerlendirdi

CHP’li Emir: “Silivri’de o zorla alınan iftiralar tel tel dökülüyor”

Vatandaş salgını yardımsız geçirdi

DİSK-AR raporuna göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,7’ye yükseldi

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması

İçişleri Bakanı Çiftçi’den “Nevruz” açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ‘Erdoğan’ açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ‘Erdoğan’ açıklaması

İran: “Düşman olmayan gemiler Hürmüz Boğazı’ndan güvenli şekilde geçebilir”

İran: “Düşman olmayan gemiler Hürmüz Boğazı’ndan güvenli şekilde geçebilir”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist