Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Zihinsel engelli çocuğun istismarına ‘rızası vardı’ raporu

Verdiği raporlar ile sık sık gündeme gelen Adli Tıp Kurumu (ATK) bu kez de Manisa Salihli’de cinsel istismara uğrayan ve öldürülen 15 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik ilgili skandal bir rapora imza attı.

Yayınlanma Tarihi: 17 Ekim 2022 - 11:08:36
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2022 - 11:08:36
Zihinsel engelli çocuğun istismarına ‘rızası vardı’ raporu
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre, kurum verdiği raporda, öldürülen engelli kız çocuğunun “cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu”nu iddia etti. Çelik’i istismar eden İsmail Karakoç, cinayetten ‘ağırlaştırılmış müebbet’ alsa da istismardan beraat etti.

BİR YIL SONRA TUTUKLANDI

Salihli’de bundan iki yıl önce, 12 Haziran tarihinde, özel eğitim öğrencisi olan ve tarım işçisi olarak tarlalarda çalışan Zehra Çelik kayboldu. Ailesinin yaptığı başvurunun ardından 13 Haziran 2020’de Çelik’in cansız bedeni, DSİ’ye ait su kanalında bulundu. Ailenin kızlarını suya attığından şüphelendiği İsmail Karakoç, olayın ardından önce gözaltına alındı, sonra da serbest bırakıldı. Bu aşamada olay yerinde keşif bile yapılmadı. Karakoç ile ailesi de ertesi günün sabahında Salihli’yi terk etti ve Gebze’ye taşındı. 1991 doğumlu Karakoç, burada evlenip bir aile kurarken Çelik ailesinin avukatı Ece Çam’ın dosyayı ısrarlı takibi üzerine, soruşturma derinleştirildi. Çelik’in ölümünün üzerinden geçen bir yılın sonrasında İsmail Karakoç ile annesi Gülten Karakoç, 13 Haziran 2021 tarihinde tutuklanabildi. Salihli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 7 Temmuz tarihli iddianamesiyle birlikte İsmail Karakoç’un ‘çocuğu kasten öldürme’, ‘çocuğun nitelikli istismarı’ ve ‘yağma’ suçundan yargılanmasına başlandı. Anne Gülten Karakoç’un da ‘Yardım bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme sonucu ölüme neden olma’ suçundan cezalandırılması istendi.

EVE GELİP NAMAZ KILMIŞ

İddianamede yer alan bilgilere göre, Çelik ile son görüşen kişi, İsmail Karakoç’tu. Karakoç, soruşturma aşamasındaki ilk ifadesinde, Çelik’i kanalın içerisinde suda çırpınırken gördüğünü söyledi. Verdiği ifadeye göre Çelik’e yardım etmeyen İsmail Karakoç, eve gidip abdest aldı ve namaz kıldı. Karakoç, “Olayın şoku altında olduğum ve yüzmeyi bilmediğim için Zehra’yı kurtarmaya gitmedim. Kendi çabası ile kurtulması için dua ettim. Anneme olanları anlattım” dedi.

İsmail Karakoç, mahkemede yaptığı savunmasında ise olay gününü şöyle anlattı: “700 TL borç para getirecekti. Her zaman buluştuğumuz inşaatta beklemeye başladım. Beklerken Zehra’nın iki defa ‘İso, İso’ diye bağırdığını duydum. Astım hastası olduğum için koşamıyordum, yürüyerek inşaattan çıktım, evlerine doğru bakındım. Sol gözümde problem vardır, iyi göremiyorum, kanala baktığımda Zehra’yı görür gibi oldum ama emin olamadım. Panik yaptım. Zehra’nın Sevgi ile kaldığı odanın camını tıklattım, ‘Ablan nerede’ dedim, o da ‘Senin yanına geliyordu’ dedi. Ben de kendisine yanıma gelmediğini, ‘Zehra’nın sesini duydum, acaba kanala düşmüş olabilir mi?’ dedim. Şoktaydım, eve gittim. Olayın şokuyla 155’i aramak aklıma gelmedi. Kanalın olduğu yer çok dar bir yoldu, Zehra da çok dalgın bir kızdır, ayağı kayıp düşmüş olabilir.”

“Zehra Çelik’in özel eğitim öğrencisi ve yaşının küçük olduğunu bilmediğini” öne süren Karakoç olay anını anlattığı ifadesinde olduğu gibi, cinsel istismara ilişkin de çelişkili beyanlarda bulundu. Karakoç verdiği ifadede, “Ben Zehra ile olan cinsel ilişkilerimizden sonra hamile olup olmadığını soruyordum. Zehra bana hiçbir zaman hamile olduğunu ya da hamile olduğuna ilişkin şüphesi olduğunu anlatmadı” derken mahkemede yaptığı savunmada, “Daha önce Zehra ile cinsel ilişkiye girdiğimi söyledim ancak cinsel münasebetimiz yalnızca öpüşme boyutunda oldu” ifadelerini kullandı.

Karakoç’un annesi, sanık Gülten Karakoç da oğlunun eve geldikten sonra namaz kıldığını doğruladı.

ABLAN YÜZME BİLİYOR MU?

Zehra Çelik’in babası Erdal Çelik ise mahkemede yaptığı konuşmada, “Kızım tarlalarda çalışıp para kazanıyordu. Bir baktık, evde yok. Sevgi, ‘Ablam kanala düştü’ şeklinde sözler söyledi. Kanala doğru koştum. Sanık korkudan titriyordu. Sonra İsmail ve annesi kaçmaya başladılar. Sanıkların suçu yoksa, neden kaçtılar?” diye sorarken kardeşi Sevgi Çelik de “İsmail’in ‘Kanalda ses duydum, ablan yüzme biliyor mu?’ diye sormasından dolayı ablamı kanala itmiş olabileceğini düşünmeye başladım” dedi.

Skandal ise yargılama sürerken mahkemenin Zehra Çelik’e ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan istediği mütalaanın sonrasında yaşandı. Mahkeme, Adli Tıp Kurumu’na çocuğun bu olayı anlayıp anlamadığını sordu. Adli Tıp, yanıtında mahkemenin sormamasına rağmen ‘rızadan’ bahsetti. Böylece “ölen çocuğun kesin rızasının olduğu” kabul edildi. 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 19 Ocak tarihli raporunda, “Zehra Çelik’in girmiş olduğu cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu” belirtildi. Salihli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen ve üç doçent, dört profesör bir de adli tıp uzmanı tarafından hazırlanan 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 25 Mayıs tarihli mütalaasında ise Çelik’e daha önce engelli raporu verildiği kaydedilerek, şunlar dile getirildi:

“Kurulumuzun 19 Ocak 2022 tarihli mütalaasında, ‘Adli dosyada kayıtlı bilgiler ve mevcut tıbbi belgeler birlikte değerlendirildiğinde, kişinin ’15 yaşını doldurduktan sonra girmiş olduğu cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın’ hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğunun kabulü gerektiği kayıtlıdır. Kişinin suç tarihi itibarıyla kendisine karşı işlendiği iddia edilen öldürme suçuna karşı beden ve ruh bakımından kendisini savunabileceğinin kabulü gerektiği oy birliğiyle mütalaa olunur.”

İSTİSMARDAN BERAAT ETTİ

Çelik’in öldürülmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin dört duruşma yapılırken Salihli Ağır Ceza Mahkemesi, kararını 7 Ekim’de verdi. Savcının mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme, Adli Tıp Kurumu’nun raporu doğrultusunda, İsmail Karakoç’un cinsel istismardan beraatına hükmetti. Mahkeme, sanık Karakoç’un bilinmeyen nedenle çıkan tartışma sonrasında Çelik’i su kanalına attığını belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, sanık Karakoç’un pişmanlık göstermediğine vurgu yaparak, cezada indirim yapmadı. Oybirliğiyle alınan kararla, sanık Karakoç, ‘yağma’ suçundan da beraat ederken, anne Gülten Karakoç’un da ‘Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi’ suçundan beraatına hükmedildi.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Amasra’daki maden faciasına ilişkin ilk inceleme raporunda can alıcı tespitler…

Sonraki İçerik

Ülke madencilere ağladı, AKP’liler düğüne katıldı

İlgili İçerik

Yavaş’ın danışmanından ‘adaylık’ mesajı
Güncel

Yavaş’tan Alican Uludağ’ın tutuklanmasına tepki

Yavaş’ın danışmanından ‘adaylık’ mesajı
Güncel

Mansur Yavaş, Alican Uludağ’ın ailesiyle görüştü

“İstanbul’da barajlar taşacak mı?” sorusuna Valilikten açıklama
Güncel

İşte İstanbul barajlarının doluluk oranı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi operasyonda ikinci dalga…. 47 kişi gözaltına alındı
Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Fatih Dönmez atandı

İstanbul’da aralıklarla kar yağışı görüldü…
Güncel

İstanbul’da aralıklarla kar yağışı görüldü…

Gazeteci Enver Aysever gözaltına alındı
Güncel

Enver Aysever hakkında istenen ceza belli oldu

Sonraki İçerik
Ülke madencilere ağladı, AKP’liler düğüne katıldı

Ülke madencilere ağladı, AKP'liler düğüne katıldı

Gündem

Yavaş’ın danışmanından ‘adaylık’ mesajı

Yavaş’tan Alican Uludağ’ın tutuklanmasına tepki

Özgür Özel: “İzlerken gözyaşlarımı tutamadım”

Özgür Özel: “İzlerken gözyaşlarımı tutamadım”

Çerkezoğlu: “Vergide adalet her gün biraz daha bozulmaktadır”

Çerkezoğlu: “Emekli bayram ikramiyesi en az 17 bin 519 TL olmalı”

Bakırköy Belediyesi’nden fırınlarda ramazan pidesi denetimi

Bakırköy Belediyesi’nden fırınlarda ramazan pidesi denetimi

Türkiye’de Çin Bahar Bayramı’na ilgi artıyor: İstanbul’da Balık Feneri etkinliği

Türkiye’de Çin Bahar Bayramı’na ilgi artıyor: İstanbul’da Balık Feneri etkinliği

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Burhanettin Bulut: RTÜK, niteliği düşük belgeselleri kime hazırlatıyor

CHP’li Bulut’tan gazeteci Alican Uludağ’ın gözaltına alınmasına tepki

Yüzlerce kişi ilk iftarı Hasköy sahilde hep birlikte yaptı

Yüzlerce kişi ilk iftarı Hasköy sahilde hep birlikte yaptı

İBB İftar çadırlarına yoğun ilgi

İBB İftar çadırlarına yoğun ilgi

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Gazetecilik suç değil

TGS’den Alican Uludağ’ın gözaltına alınmasına tepki

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist