CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grubu toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı. İktidara sert eleştiriler yönelten CHP lideri kendi siyaset felsefesini anlattı.
Türkiye dünyanın en güzel ülkesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Güney Anadolu’nun Harran’ını bilirsiniz. O ovayı baştan sonra gitmek için Hoyrat geleneğinin başlatıldığını acaba kaç kişi biliyor.” diye sordu.
Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran Mevlana gibi “Anadolu Erenleri ve Pirleri”nden alıntılar yapan Kılıçdaroğlu, Aşık Veysel, Erzurumlu Emrah, Neşet Ertaş’a ve türkülere de göndermelerde bulundu.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının, siyaset felsefesini anlattığı bölümü şöyle:
Türkiye dünyanın en güzel ülkesi aslında. Karadeniz’i, yaylalarını bilirsiniz. Ve görürsünüz, yeşilin bütün tonlarını görürsünüz. Karadeniz yaylalarında çalışan Karadenizli kadınları görürsünüz. Bolu’ya kadar yeşilin bütün tonlarını görürsünüz. Doğu Anadolu hayvancılığın can damarıydı. Bütün bunlar bizim zenginliğimizi gösterirdi. Güney Anadolu’nun Harran’ını bilirsiniz. O ovayı baştan sonra gitmek için Hoyrat geleneğinin başlatıldığını acaba kaç kişi biliyor.
Zengin bir kültürümüz ve zengin bir coğrafyamız var. Ama gerçekten bu zengin kültür ve coğrafyayı, barışın değil kavganın sembolü olarak gündeme getiriyoruz. Acaba bu coğrafyada tarihin ilk anayasasının taşa yazıldığını biliyor muyuz? Ama iktidarını korumak isteyen, kavgadan medet uman siyasetçiler var.
İç Anadolu’da esnafların piri olan, Hacı Bektaş-ı Veliyi Mevlana’yı ve aşı Veysel’leri yeteri kadar biliyor muyuz? Neşet Ertaş’ı unuttuk mu? Yörük kardeşlerimizi unuttuk mu? Onların genç kuşaklara aktardıklarını unuttuk mu? Zengin bir kültür ve zengin bir coğrafyamız var. Ama bu coğrafyayı birlikteliğin sembolü olarak değil didişmenin sembolü olarak gündeme getiriyoruz. Ben Seval Türkeş’i ziyaret ettim. Bir mafya bozuntusunun bir siyasal partini destekçisi olması ve o partini de bu mafya bozuntusuna sahip çıkması cumhuriyet tarihinde bir ilkti ve buna açık gönüllülükle karşı çıkıyor. Mevlana’yı biliyoruz ama acaba felsefesini biliyor muyuz? Yunus Emre’yi biliyoruz ama acaba felsefesini biliyor muyuz? Ne diyor Yunus Emre biz kimseye kin tutmayız düşmanımız kindir bizim. Daha ne desin. Bütün peygamberler kine ve öfkeye karşı çıkmışlardır. Ben kine ve öfkeye hiçbir zaman itibar etmedim bundan sonra da etmeyeceğim.”
Mevlana’yı, Yunus Emre’yi, Ahi Evran’ı, Hacı Bektaş’ı biliyoruz? Felsefesini biliyor muyuz? Ne diyor Yunus Emre; “Biz kimseye kin tutmayız, düşmanımız kimdir bizim?” Daha ne desin? Bütün peygamberler kine ve öfkeye karşı çıkmışlardır. Bütün saygın bilim insanları kine ve öfkeye karşı çıkmışlardır. Kinden ve öfkeden ne beklenir? Bunları aşmak zorundayız. Birlikte aşacağız. Ben kine ve öfkeye hiçbir zaman itibar etmedim, bundan sonra da etmeyeceğim. Cehennem dediğin, dal odun yoktur. Herkes ateşin kendin götürür. “
Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden “Cehennem dediğin, dal odun yoktur. Herkes ateşin kendin götürür. “ dizesi ile alıntı yaptığı Türkü, “Sabahtan Uğradım Ben Bir Figana” adıyla biliniyor. Ali Ekber Çiçek tarafından derlenen ve kimi kaynaklarda Pir Sultan Abdal’a, kimi kaynaklarda ise Derviş Ali mahlası ile geçen türkünün sözleri şöyle:
Sabahtan uğradım ben bir figana
Bülbül ağlar ağlar güle getirir
Bakın şu feleğin daim işine
Her dem cefasını kula getirir
Depreştirme beni dertlerim duman
Muhabbet şirindir vermiyor aman
Üstümüzde dönen çark ile devran
Felek bizi haldan hala getirir
Derviş Ali’m der ki nefesim haktır
Hak diyen canlara şek şüphem yoktur
Cehennem dediğin dal odun yoktur
Herkes ateşini burdan götürür