Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Medya

RTÜK’ten kanallara ‘İmamoğlu’ cezası

RTÜK, Halk TV, SZC TV, Tele1, Now TV'ye İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin ihlali nedeniyle üst sınırdan ceza uyguladı.

Yayınlanma Tarihi: 20 Mart 2025 - 15:25:51
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2025 - 16:38:59
RTÜK’ten Halk TV ve Flash TV kararı çıktı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

RTÜK, Halk TV, SZC TV, Tele1, Now TV’ye  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un bazı maddelerinin ihlali nedeniyle üst sınırdan ceza uyguladı.

RTÜK bugün yaptığı toplantıda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik yürütülen soruşturma sonrasında bazı televizyonların yayınlarına yönelik inceleme raporlar da görüşüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca devam eden soruşturma ve gözaltı kararları ile ilgili bazı yayıncı kuruluşların 6112 sayılı Kanun‘a göre, yayın ihlalleri yaptığı tespit edilmiş ve bu ihlalleri yapan kanallara Üst Kurul toplantısında üst sınırdan ceza uygulanacağı da belirtilmişti.

Bu doğrultuda bugün gerçekleştirilen Üst Kurul toplantısında NOW TV‘ye İlker Karagöz ile Çalar Saat, Halk TV’ye Kürşad Oğuz ile ROTA, Sorel Dağıstanlı ile Parantez, SCZ TV’ye Özlem Gürses ile Para Politika ve Tele1‘e Habere Doğru programlarından dolayı üst sınırdan yaptırım uygulandı.

RTÜK uzmanlarınca yapılan incelemelerde söz konusu programlarda yorum ve analizlerin “ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı”, toplumun adalete olan güvenini sarsmaya yönelik açıklamalarla “yargı makamlarının etki altına alınmaya” çalışıldığı belirtildi. Ayrıca vatandaşlar sokağa çağrılarak milli güvenlik kamu düzeni ve kamu güvenliğinin tehlikeye atıldığı ifade edildi. Söz konusu programlara 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinde yer alan “hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz” hükmünün ihlali gereği yayın durdurma ve idari para cezaları üst sınırdan uygulandı.

RTÜK ÜYESİ KESER: TEK YANLI BİR BAKIŞ AÇISIYLA FARKLI HER SES SUSTURULMAK İSTENİYOR

Ceza uygulamalarına ilişkin açıklama yapan RTÜK Üyesi Tuncay Keser, “İstanbul’da yürütülen soruşturma ile ilgili  ‘gündem dışı’ olarak getirilen 5 ayrı izleme raporu, itirazlara rağmen oy çokluğuyla gündeme alınırken, muhalefet kontenjanından seçilen üyeler, bu dosyaların görüşmelerine katılmadı. Kararlar 5 oyla alındı. RTÜK Başkanı ‘hukukun üstünlüğü’ hatırlatması yaparken, masumiyet karinesini yok sayan, başta kamu yayıncısı TRT dahil diğer kanallarla ilgili inceleme talepleri geri çevrildi. Tek yanlı bir bakış açısıyla farklı her ses susturulmak isteniyor. Cezalar bunun kanıtı. Üst Kurul, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlalinin giderilmesi için karasal frekans tahsisi yapılmamasına ilişkin kararına rağmen, iki radyo kuruluşuna frekans tahsisleri yaptı. Hukuka, basın ve ifade özgürlüğüne aykırılık içeren kararlara muhalefet ettim” açıklamasını yaptı.

RTÜK BAŞKANI ARKASINA ALDIĞI SİYASİ GÜÇLE MEDYAYA KARŞI İMAMOĞLU SORUŞTURMASI BAHANESİYLE SAVAŞ AÇTI

Cezalara ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan RTÜK üyesi İlhan Taşcı ise “RTÜK Yasası uyarınca Üst Kurul gündemine alınacak dosyaların 24 saat önceden müzakereye hazırlanabilmeleri için üyelere dağıtılması gerekirken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin toplantıya 20 dakika kala beş ayrı raporu keyfi olarak gündem dışı kurula getirdi. Üyelerin beş ayrı raporu 20 dakika içerisinde çalışıp, kurula hazırlanabilmesi mümkün değildir. İzleme Dairesi’ndeki uzmanlara yasaya aykırı şekilde talimat verilerek, adrese teslim hazırlatıldığı anlaşılan raporları kendileri çalıp kendileri oynayarak kanalları ceza yağmuruna tuttular. Anlaşılan o ki RTÜK Başkanı arkasına aldığı siyasi güçle medyaya karşı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu soruşturması bahanesiyle savaş açtı. Yasanın olmadığı yerde her şey yasadışıdır” ifadelerini kullandı.

RTÜK’ün toplantısında ayrıca, Halk TV’deki Rota adlı programa konuk olarak katılan CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’un kullandığı küfür ve argo içeren ifadelerine de ceza verdi. Argo ifadeler nedeniyle 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez.” hükmünü ihlal edildiği gerekçesiyle üst sınırdan ceza verildi.

Toplantıda SZC TV’deki “Öncesi Sonrası” isimli haber bülteni ile Tele1 ekranlarında Merdan Yanardağ ve Emre Kongar’ın sunduğu “18 Dakika” isimli programlara İslam âlemini hedef alan ve mezhep çatışmasını körükleyen ifadelerden dolayı ceza verildi. İki program hakkında RTÜK izleme uzmanlarınca rapor hazırlandı. Raporda, SZC TV’ de “Suriye’de camilerde Alevilerin katli vacip türü fetvaları” şeklinde ifadelerinin yer aldığı, bu ifadelerin; 6-7 Mart tarihlerinde Suriye’nin Lazkiye ve Tartus kentlerinde yaşanan hadiseler ile alakalı yaşanan olaylara sağduyulu bir düşünceyle yaklaşmaktan ziyade olayların daha büyümesine ve özellikle mezhepsel provokasyonlara sebebiyet verecek nitelikte olduğu ifade edildi. Tele1 ekranlarında Merdan Yanardağ’ın ”Bu nedenle İslam Dünyası’nın o maalesef büyük Orta Çağı devam ediyor. Bu nedenle İslam Dünyası’nda oluk oluk kan akıyor, Müslümanlar Müslümanları öldürüyor tekbir getirerek. O yüzden hala İslam Dünyası büyük bir sefalet, yoksulluk ve ilkellik içinde kıvranıyor. O yüzden bilim üretemiyor, teknoloji üretemiyor, refah üretemiyor, barış üretemiyor, istikrar üretemiyor. O yüzden kadınlar hiçbir demokratik hak ve özgürlüğe sahip değiller o ülkelerde. O nedenle tek gelişmiş bir İslam ülkesi yok, tek. Öne çıkan İslam ülkesi yok” şeklinde ifadeleri yer aldığı belirtildi

İki programda kullanılan bu ifadeler nedeniyle 6112 sayılı Kanun 8. maddesinde; “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez.” hükmünü ihlal gerekçesiyle üst sınırdan ceza uygulandı.

Üst Kurul toplantısında Akıllı TV’ye “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara… sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez…” hükmüne ve “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde … takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına … yer verilemez …“ hükmüne aykırı yayınlar yapıldığı için on gün yayın durdurma müeyyidesi uygulandı.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Gazeteci Merdan Yanardağ’a hapis cezası

Sonraki İçerik

MHP’den ‘bayramlaşma’ kararı: DEM Parti var, CHP yok

İlgili İçerik

TGC’ye İranlı gazetecilerden ziyaret
Medya

TGC 2025 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri açıklandı

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti
Medya

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!
Medya

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Gazetecilik suç değil
Medya

TGS’den Alican Uludağ’ın gözaltına alınmasına tepki

İlhan Taşcı, AKİT TV hakkında RTÜK’e inceleme başvurusunda bulundu
Medya

İlhan Taşcı, “Aynı Yağmurlar Altında” dizisinin incelemesi için RTÜK’e başvurdu

Bakan Uraloğlu’ndan X’e ‘bant daraltma’ mesajı
Medya

X’e (Twitter) erişim sağlanamıyor… X çöktü mü?

Sonraki İçerik
MHP’de adaylık yarışı başladı: İl başkanı istifa etti!

MHP'den 'bayramlaşma' kararı: DEM Parti var, CHP yok

Gündem

Başkan Tutdere: “Şehrimizin tüm damarlarını sil baştan değiştirdik”

Başkan Tutdere: “Şehrimizin tüm damarlarını sil baştan değiştirdik”

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı

MGM Hava Tahmin Uzmanı: Yağmurlu ve sağanak yağışlı bir bayram geçireceğiz

Fatih Altaylı’dan ‘sansür’ açıklaması

Fatih Altaylı, beyin ameliyatı oldu

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”

Arakçi, Hürmüz geriliminden ABD ve İsrail’i sorumlu tuttu

Çin ve ABD, ekonomik ilişkilerde istişareleri sürdürme kararı aldı

Çin ve ABD, ekonomik ilişkilerde istişareleri sürdürme kararı aldı

Özgür Özel Akın Gürlek’in malvarlığını açıkladı

Özgür Özel Akın Gürlek’in malvarlığını açıkladı

Fatih Erbakan’dan iktidara “Mescid-i Aksa” tepkisi

Fatih Erbakan’dan iktidara “Mescid-i Aksa” tepkisi

386 bin çocuk, 798 dernek ve vakıf yurduna emanet

CHP’li Şevkin: “Halk, ağız ve diş sağlığı hizmetine ulaşamıyor”

İsrail Savunma Bakanı: “İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Laricani öldürüldü”

İsrail Savunma Bakanı: “İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Laricani öldürüldü”

Yavuzyılmaz: “Türkiye’nin seyrüsefer hizmetlerinde zararı 225 milyar lira”

CHP’li Yavuzyılmaz: “Akaryakıttaki KDV 10’a düşürülmeli”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist