Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

6 beldede ara yerel seçim kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), belde statüsü mahkeme kararlarıyla devam eden Tokat ili, Yeşilyurt ilçesi, Kuşçu Belde Belediye Başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçiminin, 7 Haziran 2026 Pazar günü gerçekleştirilecek yerel ara seçimlerle birlikte yapılmasına karar verdi. Böylece, belde statüsü kazanan 6 yerleşim yerinde mahalli idareler ara seçimi, 7 Haziran 2026'da yapılacak.

Yayınlanma Tarihi: 7 Nisan 2026 - 12:42:45
Güncelleme Tarihi: 7 Nisan 2026 - 12:42:45
yüksel seçim kurulu
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), belde statüsü mahkeme kararlarıyla devam eden Tokat ili, Yeşilyurt ilçesi, Kuşçu Belde Belediye Başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçiminin, 7 Haziran 2026 Pazar günü gerçekleştirilecek yerel ara seçimlerle birlikte yapılmasına karar verdi. Böylece, belde statüsü kazanan 6 yerleşim yerinde mahalli idareler ara seçimi, 7 Haziran 2026’da yapılacak.

YSK’nın, belde statüsü kazanan 5 yerleşim yerinde mahalli idareler seçiminin 7 Haziran’da yapılmasına ilişkin kararı, 26 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

YSK’nın aldığı karar sonucunda, Tokat’ın Reşadiye ilçesindeki Yolüstü ve Çevrecik, Almus ilçesindeki Bağtaşı, Gümüşhane’nin Merkez ilçesindeki Tekke ile Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Mustafapaşa’nın belde statüsü kazanması nedeniyle bu yerlerdeki belediye başkanı ve meclis üyeliği seçimlerinin, 7 Haziran 2026’da yapılmasına karar verilmişti.

YSK, dün de belde statüsü mahkeme kararlarıyla devam eden Tokat ili, Yeşilyurt ilçesi, Kuşçu Belde Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçiminin 7 Haziran 2026 Pazar günü gerçekleştirilecek olan ara seçimlerle birlikte yapılmasına karar verdi. Böylece, belde statüsü kazanan 6 yerleşim yerinde mahalli idareler seçimi 7 Haziran 2026’da yapılacak.

BELDE STATÜSÜ KALDIRILMIŞTI, DAVA AÇILDI

YSK’nın kararına göre, 2011 yılı nüfusu esas alınarak tüzel kişiliği kaldırılan Tokat ili, Yeşilyurt ilçesi Kuşçu Belde Belediyesi’nce, belde statüsünün kaldırılmasıyla ilgili açılan davada, Ankara 4. İdare Mahkemesi işlemin iptaline karar verdi.

İptal kararı, davalı idare tarafından temyiz edildi, ancak karar, Danıştay 8. Dairesi’nce onandı.

STATÜNÜN KALDIRILMASI KARARI İPTAL EDİLDİ

Onama kararına karşı karar düzeltme yoluna başvurulması üzerine, Danıştay 8. Dairesi tarafından karar düzeltme talebinin reddine karar verildi. Bu karar üzerine Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı, 3 Nisan 2026’da kesinleşmiş oldu.

KARARIN KESİNLEŞMESİ ÜZERİNE YSK’YA BAŞVURU YAPILDI

Kesinleşen yargılama süreci sonucunda, Belde Belediye Başkanı, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak, Kuşçu Beldesi’nin belediye statüsünün devam ettiğini belirtti, Kuşçu Beldesi Belediye Başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin yapılmasına yönelik sürecin başlatılmasını talep etti.

YSK, DÜNKÜ GÜNDEM TOPLANTISINDA ELE ALDI

Başvuruyu dün gündem toplantısında inceleyen YSK, 3 Nisan 2026’da kesinleşen yargı kararı gereği, Kuşçu Beldesi’nin tüzel kişiliğinin belediye statüsünde devam ettiğinin ortaya çıkması karşısında, Kuşçu Beldesi belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçiminin 7 Haziran 2026 Pazar günü yapılacak olan ara seçimlerle birlikte yapılmasına karar verdi.

YSK kararında, ilgili Kanun gereği, “2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2000’in altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak bu belediyeler köye dönüştürülmüştür” hükmü hatırlatıldı.

Tokat ili, Yeşilyurt ilçesi, Kuşçu Beldesi’nin de ilgili Kanun gereği köye dönüştürüldüğü, bu işlemin iptali istemiyle açılan davada işlemin iptaline ilişkin verilen kararın Danıştay sürecini de tamamlayarak kesinleştiği anlatılan YSK kararında, “Bu itibarla Kuşçu Beldesinin tüzel kişiliğinin belediye statüsünde devam ettiğinin ortaya çıkması karşısında, Kuşçu Beldesi belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçiminin 7 Haziran 2026 Pazar günü yapılacak olan ara seçimlerle birlikte yapılmasına oy birliği ile karar verildi” denildi.

YEREL SEÇİM ARA TAKVİMİ BAŞLADI

Kararı değerlendiren CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nın an itibarıyla seçim kanunlarını, 2023 yılından bu yana öncesinde yaşanmış istisnaları bir tarafa bırakarak, mevcut karar, kural ve uygulamalarına sadık kalmaya özenle devam ettiğini vurguladı.

Yakupoğlu, yerel seçim ara takviminin başladığını, seçmen listelerinin bugün askıya çıkacağını bildirdi.

Hadimi Yakupoğlu, seçimin yapılacağı eski köy, yeni beldelere yüzlerce hatta Gümüşhane Tekkeköy’e binin üzerinde seçmen taşındığını, yasal düzenleme karşısında belde statüsü kaldırılan yerleşim yerlerinin, itiraz ederek kararlara karşı çıktıklarını anlattı. Bunlardan birinin de Kuşu beldesi olduğunu, Kuşu’nun da nüfusu 2000’in altına düştüğü için köy yapıldığını söyleyen Yakupoğlu, “Orada yaşayanlar bu durumu asla kabul etmediler. Direndiler, davalar açtılar, Seçim Kurullarına defalarca başvurdular, reddedildiler, yerel seçim genel seçiminde ‘Kuşu Mahalle Muhtarı’ seçmeyerek, sandığa gitmeyip, sivil itaatsizlik yaptılar” dedi.

Kuşçu Beldesi’nin de statüsünün kaldırılması kararına karşı yaptıkları itirazlardan sonuç alarak son anda idari yargı sürecinin sonuçlandığını Yüksek Seçim Kurulu’na bildirdiklerini aktaran Yakupoğlu, “Sayın Ahmet Yener’in insiyatifiyle dün akşamüstü yapılan Yüksek Kurul Toplantısı’nda, Kuşçu da 7 Haziran ara seçimlerine katılacak. Ben de sivil itaatsizlik başarısını adeta fotofiniş olsa da tüm sürece tanık olduğum için seçim hukukunun varlığını bir nebze de olsa hissedebildiğim için canı yürekten Yüksek Kurulu kutluyorum” değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Okuyan: “NATO Türkiye’de ilk kez bu kadar tartışılıyor”

Sonraki İçerik

İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

İlgili İçerik

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?
Siyaset

Özgür Özel: “Bu milletin söyleyecek sözü var, sandıkta demokrasi tokadının en alasını indirecek

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Tele1’e konuk oluyor
Siyaset

Okuyan: “NATO Türkiye’de ilk kez bu kadar tartışılıyor”

Özgür Özel: “Bir sonraki seçim akşamı ‘CHP 100 yıl sonra yeniden iktidar partisi’ anonsu yapacağım”
Siyaset

Özgür Özel: Her geçen gün iktidara daha çok yaklaşıyoruz

‘Seks kaseti’ komplosunda Bayındır’ı 5 sene boyunca kim sakladı?
Siyaset

MHP İstanbul İl Başkanlığı’na Volkan Yılmaz atandı

Burhanettin Bulut: RTÜK, niteliği düşük belgeselleri kime hazırlatıyor
Siyaset

CHP’li Bulut’tan İzmir’deki Meslek Fabrikası’na yönelik polis baskınına tepki

CHP ve SDD’den “Dokuz Umde’den Sosyal Demokrat Programa” etkinliği
Siyaset

CHP ve SDD’den “Dokuz Umde’den Sosyal Demokrat Programa” etkinliği

Sonraki İçerik
İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

Gündem

RTÜK’ten Atatürk’e hakaretlere izin

İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu yakınlarında çatışma: RTÜK’ten ‘yayın uyarısı’ geldi

Yılmaz Özdil: Atatürk’e hakaret suçundan hakkımda soruşturma açıldı

Sözcü’den istifa eden Yılmaz Özdil’den ilk açıklama

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel: “Bu milletin söyleyecek sözü var, sandıkta demokrasi tokadının en alasını indirecek

Japonya’da 6 büyüklüğünde deprem

Denizli’de korkutan deprem!

Yerebatan Sarnıcı vakıflara tescil edildi

Yerebatan Sarnıcı vakıflara tescil edildi

İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

yüksel seçim kurulu

6 beldede ara yerel seçim kararı

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Tele1’e konuk oluyor

Okuyan: “NATO Türkiye’de ilk kez bu kadar tartışılıyor”

Ünlülere yönelik yeni operasyon düzenlendi

Ünlülere yönelik yeni operasyon düzenlendi

İmamoğlu’ndan çiftçi mesajı: “İstanbul’da yaptık, tüm Türkiye’de de yapacağız”

İmamoğlu’ndan “Yerebatan Sarnıcı” tepkisi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist