Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında kapatma davası açtı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, kapatma ile birlikte eş genel başkanlar dahil 600 HDP’liye de siyaset yasağı istedi.
AYM, bu yönde karar verirse HDP’nin milletvekilleri, il ve il başkanları neredeyse tümü siyasi yasaklı olacak.
Ancak, Ankara’da HDP’nin bu durumu aşmak için başka bir formülü devreye koyabileceği konuşuluyor.
Buna göre, HDP, kapatma kararı öncesi kendini feshedebilirse dava düşecek.
Anayasa Mahkemesi 2008’den sonra HDP ile aynı çizgideki DTP ve DEHAP kararlarına imza attı. 2009’da DTP’nin kapatılmasına karar veren mahkeme, 2010’da DEHAP davasında partinin kendini feshetmesi nedeniyle davayı düşürdü.
AYM, bu kararla birlikte kritik bir karar daha verdi. 2010’da, Anayasa Mahkemesi, DEHAP davasında Siyasi Partiler Yasası’nın (SPY) 108’inci maddesini iptal etti.
Söz konusu madde, özetle, “hakkında kapatma davası açılan bir parti, bu dava sırasında kapanma kararı alır ise, bu kararın, yargının kapatmaya ilişkin hükmünün sonuçlarına etkili olamayacağını” içeriyordu.
Bu düzenleme iptal edildikten sonra yerine bir başka düzenleme de yapılmadı. Bu nedenle, HDP, hüküm verilmeden önce kendisi için “kapanma” kararı alırsa, söz konusu dava konusuz kalacak. Mahkeme, tıpkı hakkında dava açılan sanığın ölmesi halinde davanın düşürülmesi gibi, kapatma davasını da düşürecek. Kapanma kararı alan partinin, aynı isimle yeniden kurulmasında ise bir engel bulunmuyor.
Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HDP’nin kendisini feshetme/kapatma kararını alabileceği parti genel kurulunun yapılmaması için ‘ihtiyati tedbir‘ ister ve Anayasa Mahkemesi bu talebi yerinde görürse dava sürecek.