Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk gününde, Arjantin İlkokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencileri sınıflarında ziyaret ettikten sonra okul bahçesinde açıklama yapan Tekin, “Bugün itibarıyla okul öncesi, bir, beş ve dokuzuncu sınıflarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulanmaya başlanacak. Bu sınıflardaki ders kitapları bu modele uygun olarak hazırlandı” dedi. Birinci ve beşinci sınıflara kayıtların adrese dayalı yapıldığını belirten Tekin, “Onun dışındaki konularda da okul aile birliği veya okul idaresi bağış istiyorsa bu bağış isteğe bağlıdır, zorlayanların bize iletilmesini rica ediyoruz” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılı açılışı için Ankara’da bulunan Arjantin İlkokulu’ndaki törene katıldı. Tekin, öğrencileri sınıflarında ziyaret ettikten sonra yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, yeni dönem için hedefler, ücretsiz yemek uygulaması gibi konular üzerinde konuştu. Bakan Tekin, şunları kaydetti:
“Hayırlı ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı temenni ediyorum. Yaklaşık 20 milyon öğrencimiz var. Türkiye genelinde baktığımızda 750 binin üzerinde dersliğimiz var. Ayrıca 1 milyon 250 binin üzerinde öğretmen arkadaşımızla eğitim-öğretim yılına başlıyoruz.
Dün 4 jandarmamızın şehadeti ile ilgili haber aldık. Milli Savunma Bakanımıza, Genelkurmay Başkanımıza ve Türk milletimize başsağlığı diliyorum, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle bize bu ülkeyi vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi hayırla yad ediyorum.
BUGÜN OKULLARIMIZDA ÇANAKKALE, GAZZE, VATAN VE BAĞIMSIZLIK TEMALI BİR İLK DERS ETKİNLİĞİ PLANLADIK
Biz bugün eğitim-öğretim yılına, bu ülkeyi bize vatan kılan şehitlerimizi, ecdadımızı anmak için ilk ders etkinliği ile başladık. Bu ilk ders etkinliğinin ikinci faslı şu; biz ülkesine, milletine ve bağımsızlığına canı pahasına sahip çıkan bir milletiz. Ama aynı zamanda bizim milletimizin başka bir vasfı daha var. O da dünyanın her tarafında adaletin, hakkın ve hukukun temini için mücadele etmek. 1 yıldır Filistinli kardeşlerimize yönelik bir zulüm var. Biz bu anlamda hem kendi bağımsızlık mücadelemizi ve vatan savunmamızı çocuklarımıza ve gençlerimize bir kez daha vermek, hem de dünyanın neresinde olursa olsun, ne zaman olursa olsun adaletsizliğe, haksızlığa karşı insanlığın sesi olabilecek bir nesil yetiştirmek ve farkındalık oluşturmak için bugün okullarımızda Çanakkale, Gazze, vatan ve bağımsızlık temalı bir ilk ders etkinliği planladık. Sınıflarımızda bu çerçeveyle hazırladığımız videoyu izledik.”
Narin Güran cinayetine değinen Tekin, şöyle konuştu:
“İçimizi acıtan bir başka olay daha var. Bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden Narin kızımızı, aynı zamanda bir öğrencimizi kaybettik. Ben en yakın zamanda olayın faillerinin adalet önünde hesap vereceğine inanıyorum. Narin’i seven herkese başsağlığı diliyorum. Böyle olayların bir kez daha olmamasını temenni ediyorum.”
Ücretsiz yemek uygulaması konusunda da konuşan Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
“Ücretsiz yemekle ilgili olarak geçtiğimiz yıl yaptığımız uygulamaya devam edeceğiz. Yani deprem bölgesinde ve taşıma kapsamında Türkiye’nin her tarafındaki öğrencilerimize yemek uygulamasını yapmaya devam edeceğiz.”
OKUL MÜDÜRÜ HANGİ GEREKÇEYLE KİMDEN KAYIT ÜCRETİ İSTEYEBİLİR
Kayıt ücreti tartışmalarına ilişkin soru üzerine Tekin, şunları söyledi:
“İlkokul birinci sınıflara ve beşinci sınıflara öğrenci kaydı adrese dayalı olarak yapılıyor. Yani bu okula hangi adresteki çocukların kaydolacağı belli. Velilerimizin bir şey yapmasına da gerek yok. Biz zaten elektronik ortamda kayıtlarını yapıyoruz. Ortaöğretim kurumlarında ise iki çeşit var. Bir, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları, ikincisi ise sınavla öğrenci almadığı için adrese dayalı olarak öğrenci alan kurumlar. Kural belli ve merkezi bir yerleştirme var. Okul müdürü hangi gerekçeyle kimden kayıt ücreti isteyebilir? Kimden isteyecek bağışı? Bu talepte bulunan kişi bahsi geçen sınırlamalar içinde herhangi bir okula kayıt hakkı olmadığı için bir anlamda hakkı olmayan bir şeyi talep eden birinden bahsediyoruz. Önce bunu sorgulamak lazım. Ayrıca velilerimizin ‘ben şu öğretmeni istiyorum’ diyebileceği bir alan da bırakmadık. Onu da bu yıl merkezi yaptık. Onun dışındaki konularda da okul aile birliği veya okul idaresi bağış istiyorsa bu bağış isteğe bağlıdır, zorlayanların bize iletilmesini rica ediyoruz. Asla kayıt parası, kayıt ücreti ya da sınıf, şube seçimi ile ilgili olarak okullarımızın, yöneticilerimizin böyle bir şey alması mümkün değil, alanlar varsa da gereğini biz yapıyoruz.”
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle ilgili soru üzerine de Tekin, şöyle konuştu:
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli dünyada kabul gören, beceri temelli eğitime geçiş açısında bizim için de bir zorunluluktu ve biz geçtiğimiz mayıs ayı itibarıyla Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla beceri temelli eğitim-öğretim sürecimizi başlatacağımızı söylemiştik. Bugün itibarıyla okul öncesi, bir, beş ve dokuzuncu sınıflarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulanmaya başlanacak. Bu sınıflardaki ders kitapları bu modele uygun olarak hazırlandı.”
KAYNAK: ANKA