CHP’li Açıkel, Türkiye tarafından Twitter’dan 2020’nin ilk 6 ayında 26’sı acil kodlu olmak üzere toplam 347 kez bilgi talebinde bulunulması ve 2012-2020 yılları arasında toplam 99 bin 840 hesabın kapatılmasının istenmesine dikkat çekti. Yazılı açıklama yapan Açıkel, Twitter’ın Türkiye’de ofis açması durumunda, benzeri bilgi taleplerinin artacağını ve bu taleplere mecburen olumlu cevap verileceğini; ofis açılması baskısının da vergilendirme amacıyla değil sansür ve yasaklama taleplerinin uygulatılması amacıyla yapıldığını savundu.
Twitter ve Facebook’un Türkiye’de hala ofis açmadıklarını anımsatan CHP’li Açıkel, internet ortamında işlenen suçları kapsayan kanun ile sosyal medya şirketlerine BTK tarafından kesilen kasım ayında 10 milyon TL, aralık ayındaki 30 milyon TL’lik cezanın ardından önümüzdeki günlerde bu şirketlere reklam yasağı getirileceğini de anımsattı. Açıkel, özgürlükleri baskılayan bu yasakların, sosyal medya üzerinden pazarlama ve satış yapan KOBİ’ler başta olmak üzere Türkiye ekonomisine büyük zarar vereceğini belirtti.
CHP’li Açıkel, Türkiye’nin bütün özgürlük alanlarında olduğu gibi internet özgürlüğü alanında da ‘özgür olmayan ülkeler’ arasında kabul edildiğini, erişim engellerinin, içerik kaldırma taleplerinin, sosyal medyayı kontrol etme çabasının arkasında geleneksel medyada yüzde 95’e varan iktidar kontrolünün yeterli olmadığının düşünülmesi olduğunu söyledi. Açıkel, “İktidara yönelen ekonomik buhran merkezli eleştiriler, halkın sıkıntılarının yansıdığı içerikler engellenmek istenmektedir. Sarayın medyasında yer verilmeyen tükeniş ve iflas durumunun sosyal medyaya yansımaktadır. İletişim Başkanlığı’nın adeta bir troll ordusu gibi çalıştırılmasına rağmen sosyal medyada gerçeklerin görünür olması engellenemeyecektir” dedi.