Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’li Öztürkmen: “AKP iktidarı THK’yı bir tabela kurumuna dönüştürüyor”

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçaklarının satışa çıkarılmasıyla eş zamanlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtığını belirterek, kiralanacak uçakların satılacak olan THK uçaklarıyla aynı model olduğunu söyledi. Öztürkmen, "AKP iktidarı THK'yı bir tabela kurumuna dönüştürüyor. Atatürk'ün bir eseri daha, Cumhuriyet’in yüzlerce mirası gibi gözlerimizin önünde katlediliyor" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2025 - 12:17:18
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2025 - 12:17:18
CHP’li Öztürkmen: “AKP iktidarı THK’yı bir tabela kurumuna dönüştürüyor”
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçaklarının satışa çıkarılmasıyla eş zamanlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtığını belirterek, kiralanacak uçakların satılacak olan THK uçaklarıyla aynı model olduğunu söyledi. Öztürkmen, “AKP iktidarı THK’yı bir tabela kurumuna dönüştürüyor. Atatürk’ün bir eseri daha, Cumhuriyet’in yüzlerce mirası gibi gözlerimizin önünde katlediliyor” dedi.

CHP’li Öztürkmen, THK’nın yangın söndürme uçaklarının satışa çıkarması ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı kiralama ihalesiyle ilgili açıklama yaptı. Öztürkmen, şöyle konuştu:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemize miraslarından biri olan Türk Hava Kurumu (THK) AKP iktidarı döneminde bitme noktasına getirildi. Ormanlarımız cayır cayır yanarken, THK’nın yangın söndürme uçaklarını hangarda bekleten AKP iktidarı, eleştiriler karşısında uçaklar için ‘hurda” demişti. Ancak yine de sahaya çıkarmak zorunda kalmışlar, yangınlar o uçaklarla söndürülmüştü. Tüm dünyanın orman yangınlarında kullanmaya devam ettiği uçakları bilinçli olarak bakımsız bırakan iktidar, özel uçak şirketlerine milyonlar aktardı.

Kayyımla yönettikleri THK’yı bitirmeye ant içen iktidar, son darbeyi yangın söndürme uçaklarını satışa çıkararak vurmaya hazırlanıyor. THK kayyımlarının, 8 adet CL-215 model yangın söndürme uçağını satışa çıkarmak için yargıya başvurduğu ortaya çıkmıştı. Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 28 Kasım 2024 tarihinde bu satışa onay verdiği öğrenildi.

Skandal burada bitmiyor. THK’nın yangın söndürme uçaklarının satışa çıkartılmasıyla eş zamanlı olarak devletin yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtığını öğrendik. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından açılan ‘Orman Yangınlarıyla Mücadele Kapsamında Yangın Söndürme Hava Aracı Kiralama Hizmet Alım İşi İhale İlanı’nda, farklı modellerde 13 yangın söndürme uçağı kiralanacağı duyuruldu. Üstelik kiralanacak uçak modellerinden 7 tanesi CL-215 ve CL-415 model. Yani THK’nın satışa çıkarılan uçaklarıyla aynı model.
Uçakların ihale kapsamında 3 yıl süre ile 2025, 2026 ve 2027 yıllarının 15 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında görev yapmak üzere kiralanacağı ilan edildi. Üstelik ilan yabancı şirketlere de açık.

AKP İKTİDARI THK’YI BİR TABELA KURUMUNA DÖNÜŞTÜRÜYOR

Ege ve Akdeniz’de 2021 yılında 299 noktada çıkan yangınlar büyük ormanlarımızı küle çevirmişti. O günlerde THK’nın uçaklarının hangardan çıkartılmaması büyük tepki çekmişti. O dönem Avrupa Komisyonu, yangınla mücadeleye destek amacıyla Hırvatistan’dan 1, İspanya’dan ise 2 yangın söndürme uçağını Türkiye’ye göndermişti. Gelen 3 uçak da THK’nın sahip olduğu CL-215’lerin farklı bir varyantı olan CL-415’lerdi. Avrupa’dan gelen uçaklar yangınla mücadelede etkili olmuştu.

Görüştüğümüz eski THK yöneticilerine göre, o dönem Avrupa’dan destek için gönderilen uçaklar ile THK’nın satışa çıkartılan CL-215 modeli uçakları arasında çok fazla fark bulunmuyor. Sadece motor gücü farkı var. Aldıkları su miktarları da hemen hemen aynı. CL-215’ler 5 bin 346 litre, CL-415’ler ise 6 bin 137 litre su kapasitesine sahip. İki uçak arasındaki fark beş altı kova su. Bizdeki CL-215’ler düşük masraflarla çok rahat CL-415’e çevrilebilir.

Ancak AKP iktidarı, yıllardır ısrarla THK’nın uçaklarını hangarlarda çürütmeye çalışıyor. Unutulmamalıdır ki uzman havacılar ve pilotlarımızın kural haline gelmiş bir tespiti vardır: Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır. Modernize edilmemiş uçak vardır. Kendi uçaklarını hangarlarda çürütmeye çalışanlar, yok pahasına satışa çıkaranlar şimdi milyon dolarlar ödeyip özel şirketlerden uçak kiralayacak. AKP iktidarı THK’yı bir tabela kurumuna dönüştürüyor. Atatürk’ün bir eseri daha Cumhuriyet’in yüzlerce mirası gibi gözlerimizin önünde katlediliyor. Buna izin vermeyeceğiz”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

CHP’li Yıldız: “AKP’nin ekonomi politikaları vatandaşı borç batağına sürükledi”

Sonraki İçerik

Mustafa Destici: “Biz bu süreci doğru bulmuyoruz”

İlgili İçerik

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?
Siyaset

Özgür Özel: “Tarihin kırılma noktalarından birindeyiz”

CHP’li Bulut: Türkiye’de büyüyen iki şey var, yoksulluk ve zenginlerin serveti
Siyaset

Bulut’tan Tanju Özcan’ın tutuklanmasına tepki

Tanju Özcan ihracın sebebini açıkladı
Siyaset

Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı

Mahmut Arıkan: Bu faizci düzeni değiştirmek zorundayız!
Siyaset

Mahmut Arıkan: “Bölgemiz çok büyük risk altında”

Özgür Özel: ”Erdoğan’dan bir tek erken seçim sandığını istiyoruz”
Siyaset

CHP’nin ikinci bölge mitinginin adresi belli oldu!

Burhanettin Bulut’tan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Siyaset

CHP’li Bulut: “Emeklinin bayram ikramiyesine 1000 TL zammı bile çok gördüler”

Sonraki İçerik
İşte BBP’deki istifaların perde arkası…

Mustafa Destici: "Biz bu süreci doğru bulmuyoruz"

Gündem

İsrail’den Tahran’a yeni saldırılar

İsrail’den Tahran’a yeni saldırılar

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel: “Tarihin kırılma noktalarından birindeyiz”

İstanbul’da istismara karşı adalet mücadelesi veren anne ve kızı hayatını kaybetti

İstanbul’da istismara karşı adalet mücadelesi veren anne ve kızı hayatını kaybetti

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti

İran’da can kaybı 800’e yaklaştı

İran’da can kaybı 800’e yaklaştı

İBB davası 9 Mart’ta başlıyor…

İBB davası 9 Mart’ta başlıyor…

CHP’den belediye başkanlarının hastaneye sevk görüntülerine tepki

TÜİK, şubat ayı enflasyonunu açıkladı

Erdoğan’ın duyurduğu sosyal konut projesinde detaylar belli oluyor

Mart ayı kira artış oranı belli oldu!

CHP’li Bulut: Türkiye’de büyüyen iki şey var, yoksulluk ve zenginlerin serveti

Bulut’tan Tanju Özcan’ın tutuklanmasına tepki

İran’da ABD ve İsrail karşıtı protestolar devam ediyor

İran’da ABD ve İsrail karşıtı protestolar devam ediyor

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist