Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten dördüncü ülke olacaktır. Açılışını yaptığımız bu önemli tesisle birlikte Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Ankara’da, Keyvac Hepatit A Aşısı Üretim Fabrikası’nın açılış töreninde konuştu. Erdoğan, şunları söyledi:
“14 bin metrekare kapalı alanı, 12 bin metrekare fabrika üretim hattı ve 2 bin metrekare ofis alanından oluşan fabrikamız en son teknolojiyle donatılmıştır. Toplam 29 bin 500 metrekare fabrika sahasıyla Keyvac, üretmeyi planladığı diğer aşılarda da öncü bir rol üstlenecektir. Koronavirüs salgını döneminde yaşananlar, bize aşı üretim kapasitesinin ne kadar kritik önemde olduğunu göstermiştir. Türkiye bu süreci, hükümetimizin attığı kararlı ve etkili adımlar sonucunda dünyanın birçok ülkesine göre çok daha başarılı bir şekilde yönetmiştir. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz, çaresiz bırakmadık. Güçlü altyapımız ve kuşatıcı sosyal güvenlik sistemimiz sayesinde tüm insanlarımıza birinci sınıf sağlık hizmeti sağladık. Kendi yerli aşımızla birlikte salgına karşı etkisi tescillenen tüm aşıları vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunduk. Ekonomide de farklı destek paketleriyle iş dünyamızın ve çalışanlarımızın yanında olduk. Muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide yıkıcı sonuçları olacak sert adımlar atmaktan uzak durduk. Bunun yanında salgın döneminde 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteği vererek insanlık görevimizi yerine getirdik. Ülkemiz son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen salgından zayıflayarak değil güçlenerek, dostlarının sayısını artırarak çıkmıştır.
“DAHA ÇOK YURT DIŞINDAN TEDARİK EDİLEN HEPATİT A AŞISI ARTIK DÜNYA STANDARTLARINDA ÜLKEMİZDE DE ÜRETİLECEKTİR”
Hepatit A aşısı, Hepatit A virüsünün neden olduğu hastalığın önlenmesinde kullanılan bir inaktif aşıdır. Aşı, 2012 yılından bu yana genel bağışıklanma programında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’mız tarafından ücretsiz olarak 18. ve 24. ayların sonunda olmak üzere her çocuğa iki doz uygulanıyor. Ayrıca kronik karaciğer hastalığı ve pıhtılaşma bozukluğu olanlar ile risk grubunda olan birçok insanımız aşılanıyor. Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten dördüncü ülke olacaktır. Açılışını yaptığımız bu önemli tesisle birlikte Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır. Ayrıca bu alanda, ülkemiz ileri teknolojiye ve yetişmiş insan kaynağına kavuşacaktır. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bir dönemde hizmete giren Keyvac Hepatit A Aşısı Üretim Fabrikası’nın hayırlı olmasını diliyorum.”
TÜRKİYE’DE, 1931’DE AŞI ÜRETİLMİŞTİ
Öte yandan, Atatürk döneminde 1928’de kurulan Hıfzıssıha Enstitüsü’nde yıllar geçtikçe yeni birimler oluşturularak aşı üretimi de geliştirilmişti. 1931 yılında, ağız yoluyla uygulanan BCG Aşısı üretimine başlandı, 1932 yılında, serum üretiminin ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye gelmesi ile dışarıdan serum ithali durduruldu, 1933 yılında, Simple Metodu ile kuduz aşısı üretimi çalışmalarına başlanıldı, 1934 yılında, İstanbul Çiçek Aşıhanesi, Enstitü bünyesine nakledildi ve çiçek aşısı üretimi ülkemizin ihtiyacını karşılayacak düzeye getirildi, 1935 yılında, Farmakoloji Şubesi kurularak yerli ve yabancı ilaçlar ile diğer hayati maddelerin kontrolüne geçildi, 1936 yılında, Hıfzısıhha Mektebi açıldı, 1937 yılında, kuduz serumu üretilmeye başlanıldı. Burada boğmaca, influenza virüsü, Newcastle virüsü aşıları, serum, akrep, yılan sokmalarına ve gazlı kangren anti serumları, Fibrinojen, albumin ve gamma globulin üretmiştir. Enstitüde en son 1987 yılında AIDS Araştırma Merkezi kurulmuştu. Ancak AKP iktidarı döneminde 2011 yılında kapatılan Hıfzıssıha, 2020’de covid pandemisi sırasında yeniden canlandırılması kararı alındı.