Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Kemal Okuyan’dan ‘DEAŞ’ tepkisi

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Yalova’daki DEAŞ operasyonunun zamanlamasına dikkat çekerek, "Şurada şu kadar kişi, cephanelik yakalandı dendi. Bir kere bunun sorgulanması lazım. Neden? Demek ki biliyordunuz. Hani uyuşturucu sevkiyatı yapılacaktır. Beklersiniz sevkiyat sırasında suçüstü yaparsınız. Bu silahlı bir örgüt. Üstelik de bölgesel dengeleri değiştirme yeteneği kazanmış bir örgüt. Türkiye'de bu örgütün çok ciddi bir yığınak yaptığı da biliniyor. Peki niye yılbaşına yakın başlatıyorsunuz bu operasyonları? Demek ki elinizde bilgiler var" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 30 Aralık 2025 - 12:59:31
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2025 - 12:59:31
TKP Genel Sekreteri Okuyan’dan Küba Komünist Partisi’ne kongre mesajı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Yalova’daki DEAŞ operasyonunun zamanlamasına dikkat çekerek, “Şurada şu kadar kişi, cephanelik yakalandı dendi. Bir kere bunun sorgulanması lazım. Neden? Demek ki biliyordunuz. Hani uyuşturucu sevkiyatı yapılacaktır. Beklersiniz sevkiyat sırasında suçüstü yaparsınız. Bu silahlı bir örgüt. Üstelik de bölgesel dengeleri değiştirme yeteneği kazanmış bir örgüt. Türkiye’de bu örgütün çok ciddi bir yığınak yaptığı da biliniyor. Peki niye yılbaşına yakın başlatıyorsunuz bu operasyonları? Demek ki elinizde bilgiler var” dedi.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, soL TV’de “Komünist Bakış” programında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD’İN YIĞINAK YAPTIĞI BİLİNİYORSA NEDEN BEKLİYORLAR?

Türkiye’nin son bir aydır ciddi bir “dağılma hali” yaşadığını belirten Okuyan, Yalova’daki IŞİD operasyonunun zamanlamasına dikkat çekti. Operasyonun bir “istihbarat zaafı”ndan ziyade siyasi bir tercih veya zaafın sonucu olduğunu ifade eden Okuyan şöyle konuştu:

“IŞİD’in yılbaşı civarında çeşitli eylemler yapmaya hazırlandığı bilgisi zaten kamuoyuyla paylaşıldı. Burada bir haber yasağı yok. Başarılı operasyonlar diye verilmeye başlandı. Şurada şu kadar kişi, cephanelik yakalandı dendi. Bir kere bunun sorgulanması lazım. Neden? Demek ki biliyordunuz. Hani uyuşturucu sevkiyatı yapılacaktır. Beklersiniz sevkiyat sırasında suçüstü yaparsınız. Bu silahlı bir örgüt. Üstelik de bölgesel dengeleri değiştirme yeteneği kazanmış bir örgüt. Türkiye’de bu örgütün çok ciddi bir yığınak yaptığı da biliniyor. Peki niye yılbaşına yakın başlatıyorsunuz bu operasyonları? Demek ki elinizde bilgiler var. Üstelik o bilgilerin elinizde olduğu bilgisi örgütte de var. Bu bir tuhaflık.”

IŞİD’İN TOPLUMSAL ZEMİNİNİ İKTİDAR YARATTI

IŞİD ve benzeri yapıların Türkiye’de bulduğu toplumsal zeminin tesadüf olmadığını vurgulayan Okuyan, bu zeminin bizzat iktidarın ‘dindar ve kindar nesil’ projesiyle döşendiğini belirtti. Okuyan, meselenin sadece bir güvenlik sorunu olmadığını, yoksulluğun da bu tabloda büyük rol oynadığını vurgulayarak, “Bir başka boyut bir toplumsal zemin yakaladığı IŞİD’in Türkiye’de. Bu zemini kimin yarattığı sorusunun yanıtı o kadar belli ki. Bu zemin ‘kindar, dindar nesiller istiyoruz’ diyerek yaratıldı. Yani nasıl uyuşturucu çetelerinde iş buluyorsa yoksul ailelerin çocukları, IŞİD de böyle insan devşiriyor. Bunun zeminini yarattılar el birliğiyle. Bu mesele operasyonlarla çözülmez. Yani bu uyuşturucu meselesi de çözülmez. Çözülmediği zaten gözüküyor” dedi.

GAZETECİLER İÇERİDE, TETİKÇİLER DIŞARIDA

Devlet içindeki dağınıklığın sadece operasyonlarla değil, yargı ve liyakat sistemindeki çöküşle de görünür olduğunu ifade eden Okuyan, af kararına tepki gösterdi. Tetikçilerin affedildiği bir düzende muhaliflerin susturulduğunu belirten Okuyan şunları söyledi:

“Kader mahkumu diye bir sürü insan salındı. Çıkar çıkmaz ‘işbaşı’ yaptılar. Öğretmen siyasi nedenlerle içeride kalmaya devam ediyor ve öğretmenlik mesleğini yapamıyor. Ama tetikçi affa uğruyor çıkıyor, ‘Nerede kalmıştık’ diyor. Gazete ilanlarıyla iş arayanlar var şu anda. Ve hemen şimdi icra edenler var. Yeni cinayet işlendi. Demek ki bu iktidarın gücü ya da bugünkü sistemin gücü gazetecilere yetiyor. Muhalif gazetecilere yetiyor. Merdan’a yetiyor, Barış’a yetiyor, Enver’e yetiyor. Onları içeride tutuyorlar ya da siyasi olarak muhalif gördüklerini içeride tutmaya yetiyor. Diğerlerine yetmiyor. Bir de yetmediğini ilan ediyorlar. Yasal düzenleme yapıyorlar. Çıkın diyorlar.”

UÇAK KAZALARI VE DİPLOMATİK SKANDALLAR DAĞILMANIN İŞARETİ

Türkiye’nin sadece bir yönetim krizi değil, bir “dağılma hali” yaşadığını belirten Okuyan, son dönemde yaşanan gelişmelere de dikkat çekti. Okuyan, Azerbaycan ve Libya bağlantılı uçak kazaları ile Şam’da yaşanan diplomatik skandalların tesadüf olmadığını belirterek, “Üst üste gelen bazı şeyler var. Biri Azerbaycan dönüşünde, diğeri Libya uçağı olmak üzere iki önemli uçak kazası yaşandı. Bunların arka planı henüz netleşmiş değil. Bunun dışında Türkiye üzerinde uçan İHA’lar ve SİHA’larla ilgili iddialar, Şam’daki diplomatik skandallar… Ama belli ki bir dağılma hali var” ifadelerini kullandı.

ALİ SABANCI’IN GEÇİNEMİYORUZ AÇIKLAMASI TOPLUMU TEST ETMEKTİR

Okuyan, sistemdeki krizin bir diğer boyutunun da sınıfsal küstahlık ve ayrıcalıklar olduğunu vurguladı. Ali Sabancı’nın “geçinemiyorum” açıklamasını ve karayollarındaki “çakarlı araç” imtiyazını örnek gösteren Okuyan şöyle devam etti:

“Sistemin krizi olsaydı bunu diyemezdi. Kendisi de biliyor ama bunu test ediyorlar topluma. Bunu alıştırmak istiyorlar: ‘Biz başkayız. Bizim böyle bir ayrıcalığımız olması, hakkımızdır, doğaldır.’ Trafikte yanımızdan çakarlarını yakmış yaklaşık 10 dakikada bir son sürat birileri geçiyor. Şunu hiç hesaba katmıyorlar. Binlerce aracın dip dibe yavaş yavaş gittiği bir sırada. Sürekli küfür yiyorlar. Ama onlar kolektif bir şeyin parçası. Bunu yapamaz noktaya geldiklerinde Türkiye’de yönetme krizi sistem krizine dönüşmüş demektir. Çünkü bu ayrıcalığın meşru olduğunu düşünüyorlar. Bu zenginliğin meşru olduğunu düşünüyorlar.”

ÖRGÜTLÜ HALK, UYUŞTURUCU GİBİ SORUNLARI KOUYUCU ÖNLEMLERLE TEDAVİ EDECEK

“Sosyalist bir ülkede bu sorunları nasıl çözeriz” sorusu üzerine Kemal Okuyan, spordan sağlığa kadar hayatın farklı alanlarından örnekler verdi. Geçmişteki Şekerspor, Demirsporlar, Muhafızgücü gibi kurum takımları kültürünün yok edilerek sporun bir endüstriye dönüştürüldüğünü belirten Okuyan, sosyalizmde bu tablonun değişeceğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Muhafızgücü Türkiye’de basketbol liginde şampiyon olmuş bir takımdı. Bunlar takımdı ve bunlar rekabet ediyorlardı. Başka kurumların takımlarıyla. Mülkiye’nin de takımı vardı. Mülkiye ile Muhafızgücü maç yapıyordu. Şimdi bunu niye anlatıyorum? Buradan düşmanlık türemez. Amatör spor ve herkesin spor yaptığı, o kurumlarda çalışan insanların çocuklarının kaydolduğu spor kursları vardı. Bunların hepsi yok oldu. Sosyalizmde bunun ne toplumsal zemini olacak, ne ekonomik zemini olacak, ne yasal zemini olacak, ne de halkın örgütlü gücüne dayalı istihbaratımızda bir zafiyet olacak. Çünkü örgütlü bir halk uyuşturucuyu kriminal bir noktaya gelmeden tedavi eder.”

KÜBA’DA POLİS DEĞİL, ÖGÜTLÜ HALKI GÖRÜRSÜNÜZ

Sosyalizmin toplumsal düzeni nasıl sağlayacağına dair Küba örneğini veren Okuyan, suçun henüz oluşmadan toplumsal mekanizmalarla nasıl engellendiğini anlattı. Küba toplumunda kadınların belirleyici rolüne de değinen Okuyan, “Küba’ya gittiğinizde ortalıkta polis görmezsiniz ama halk örgütlüdür. Orada mahalle komitelerini falan ziyaret ettiğimde her kurumda, her yerde kadınları görüyorsunuz zaten. Mahalle komitelerinde de öyle. Dolayısıyla zaten örgütlü bir toplum (suça) izin vermiyor” dedi.

EĞİTİM VE SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN İTİBARI İADE EDİLECEK

Sosyalizmin ilk dönemlerinde en büyük değişimin kamu hizmetlerinde yaşanacağını belirten Okuyan, özellikle öğretmenlik ve hekimlik mesleklerine iade-i itibar yapılacağını vurgulayarak, “Hekimlik ve öğretmenliğin itibarı iade edilecek sosyalizmde. Çünkü itibarsızlaştırıldı. Ticaret konusu haline getirildi. Ticaret konusu haline gelince iyi hekimler dahi mesleklerini icra edemez hale geldiler. İtibarları iade edilmeye en muhtaç şey en yaygın iki kamusal hizmettir: Eğitim ve sağlık. Sosyalizmin muhtemelen ilk haftasında en mutlu olacak kesimler eğitim ve sağlık emekçileri olacaktır” diye konuştu.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

CHP’li Bulut: “2026 yılı iktidar yürüyüşümüzün kararlılıkla sürdüğü bir yıl olacaktır”

Sonraki İçerik

Peskov: “Rusya, Ukrayna konusunda ABD ile diyaloğu sürdürecek”

İlgili İçerik

CHP’li Bulut: “Uygulanan ekonomi politikaları çöktü”
Siyaset

CHP’li Bulut’tan “Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi” hesabına soruşturma başlatılmasına tepki

Özgür Özel’den Erdoğan’a: “Cesaretin varsa karşımıza çıkacaksın”
Siyaset

Özgür Özel’den Erdoğan’a: “Cesaretin varsa karşımıza çıkacaksın”

Özgür Özel: “Rumeli kültürü dayanışmadır, kardeşliktir, birliktir”
Siyaset

Özgür Özel: “Rumeli kültürü dayanışmadır, kardeşliktir, birliktir”

CHP’li Bağcıoğlu: “Dijital güvenlik yeteneklerimizi güçlendirerek tehditlere karşı her an hazır olmalıyız”
Siyaset

CHP’li Bağcıoğlu’ndan şehit aileleri ve gazilerin hakları için yasal düzenleme çağrısı

386 bin çocuk, 798 dernek ve vakıf yurduna emanet
Siyaset

CHP’li Şevkin: “Kadınların yaşam hakkı istatistiklerle geçiştirilemez”

CHP’li Günaydın’dan Erdoğan’a: “Paran yoksa Anagold’un vergi borcunu niye sildin”
Siyaset

CHP’li Günaydın: “Ulusal güvenlik hamasetle değil, akılcı dış politikayla olur”

Sonraki İçerik
Peskov: “Rusya, Ukrayna konusunda ABD ile diyaloğu sürdürecek”

Peskov: “Rusya, Ukrayna konusunda ABD ile diyaloğu sürdürecek”

Gündem

CHP’li Bulut: “Uygulanan ekonomi politikaları çöktü”

CHP’li Bulut’tan “Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi” hesabına soruşturma başlatılmasına tepki

Özgür Özel’den Erdoğan’a: “Cesaretin varsa karşımıza çıkacaksın”

Özgür Özel’den Erdoğan’a: “Cesaretin varsa karşımıza çıkacaksın”

İsviçre, Tahran Büyükelçiliği’ni geçici olarak kapatma kararı aldı

İsviçre, Tahran Büyükelçiliği’ni geçici olarak kapatma kararı aldı

Özgür Özel: “Rumeli kültürü dayanışmadır, kardeşliktir, birliktir”

Özgür Özel: “Rumeli kültürü dayanışmadır, kardeşliktir, birliktir”

CHP’li Bağcıoğlu: “Dijital güvenlik yeteneklerimizi güçlendirerek tehditlere karşı her an hazır olmalıyız”

CHP’li Bağcıoğlu’ndan şehit aileleri ve gazilerin hakları için yasal düzenleme çağrısı

TGC’ye İranlı gazetecilerden ziyaret

TGC 2025 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri açıklandı

FBI: Trump’ın evinde ‘çok gizli’ belgeler ele geçirildi

Trump: “İran’da pratikte hedef alınacak bir şey kalmadı”

G7 ülkeleri enerji rezervlerinin kullanılmasına “prensipte destek” verdi

G7 ülkeleri enerji rezervlerinin kullanılmasına “prensipte destek” verdi

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve İslam dünyası işbirliğini daha da derinleştirmek için güçlü bir istek duyuyor

Çin Dışişleri Bakanı: Gerilimin tırmanmasını önlemek için ABD ve İsrail operasyonlarına son vermeli

386 bin çocuk, 798 dernek ve vakıf yurduna emanet

CHP’li Şevkin: “Kadınların yaşam hakkı istatistiklerle geçiştirilemez”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist