Millet İttifakı, Saadet Partisi Genel Merkezi’nin önünde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak adayının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu duyurdu. 14 Mayıs’ta yapılacak seçime kadar cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun izleyeceği yol haritası da belli oldu.
Millet İttifakı’nın yaşadığı kriz sürecinde yaptığı toplantıda “Ne olursa olsun deprem bölgeleri gündemde kalmalı” diyen Kılıçdaroğlu ilk ziyaretini de afet bölgelerine gerçekleştirecek. 5 liderle birlikte depremin merkez üssü Elbistan’a gidecek olan Kılıçdaroğlu, “seçim bildirgesini” ise seçim kararının açıklanmasının ardından, ittifakta yer alan liderlerin de katılımıyla Ankara Spor Salonu’nda kamuoyuna açıklayacak.
Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını ise ittifakta yer alan partilerin temsilcilerinin de içinde yer aldığı ekip yürütecek.
KURMAYLAR İÇİN DE SÜRPRİZ
Aday olunca “parti rozetini çıkarma” kararı alan Kılıçdaroğlu, bunun ilk adımın Meclis grubunda attı. Aday ilan edildikten sonraki ilk grup toplantısında, Meclis grubuna veda etti. Karar, yakın kurmayları için de “sürpriz” oldu.
HANGİ PARTİLERİ ZİYARET EDECEK?
Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak diğer siyasi partileri ziyaret ederek adaylığına destek isteyecek. Bu noktada en merak edilen konu ise AK Parti, MHP ve HDP ziyaretinin olup olmayacağı. Parti içindeki ziyaret programına ilişkin öne çıkan görüş ise parlamentoda grubu olan bütün siyasi partilerin ziyaret edilerek, destek istenmesi yönünde. Bu kapsamda AKP ve MHP’den “grup başkanı” düzeyinde randevu istenmesi seçeneği üzerinde duruluyor.
CHP kurmayları, “Şu anda bu seçenekler tartışma, değerlendirme aşamasında. Bazı partiler görüşmek istemiyoruz, diyebilir. O zaman buna göre de tavır alınır” görüşünü dile getiriyor.
CHP liderinin HDP ile daha önce de görüştüğüne dikkat çeken parti kurmayları, parlamentoda temsil edilen partilerin ayrımsız ziyaret kapsamında olacağını belirtiyor. Parlamento dışındaki partilerden hangilerini ziyaret edeceği ise henüz belli değil.
GENEL BAŞKANLIĞI NE ZAMAN BIRAKACAK?
Kılıçdaroğlu, aday olmadan önce yaptığı bazı açıklamalarda, ‘cumhurbaşkanının partili olmayacağını, seçimi kazandıktan sonra da partisinden ayrılacağını’ açıklamıştı. CHP kulislerinde de, Kılıçdaroğlu’nun aday olduktan sonra, genel başkanlıktan ayrılmayacağı ancak parti rozetini çıkaracağı ve MYK içinden bir ismi ‘vekil’ olarak görevlendirebileceği dile getiriliyordu.
Ancak; Millet İttifakı’nın 12 maddelik ‘güçlendirilmiş parlamenter sistemin yol haritası’nda ise cumhurbaşkanının varsa parti üyeliğinin, parlamenter sisteme geçildikten sonra sona ereceği öngörüldü. Bu da Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı seçilmesi halinde de genel başkanlık görevini sürdürebileceği anlamına geliyor.