Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

Özgür Özel: “Pazarda, mutfakta, cüzdanda yangın var”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne’nin Keşan ilçesinde düzenlenen mitingde konuştu. Özel “Bugün Ramazan geliyor. Zeytinyağsız sofra olmaz. Geçen sene 126 lira zeytinyağının litresi. Bu sene 342 lira. Geçen seneki emekli maaşıyla 60 litre alınıyordu. Bu sene 29 litre alınıyor. Yarısı bile değil. Ramazan sofrası pirinçsiz, pilavsız olmaz. 37 liralık pirinç 65 lira oldu." dedi.

Yayınlanma Tarihi: 10 Mart 2024 - 15:21:14
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2024 - 15:21:14
Özgür Özel: “Pazarda, mutfakta, cüzdanda yangın var”
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne’nin Keşan ilçesinde düzenlenen mitingde; “Bugün Ramazan geliyor. Zeytinyağsız sofra olmaz. Geçen sene 126 lira zeytinyağının litresi. Bu sene 342 lira. Geçen seneki emekli maaşıyla 60 litre alınıyordu. Bu sene 29 litre alınıyor. Yarısı bile değil. Ramazan sofrası pirinçsiz, pilavsız olmaz. 37 liralık pirinç 65 lira oldu. Geçen sene emekli maaşı 202 kilo pirinç alıyordu, bu sene 153. Yani geçen seneki maaşla pirinçteki artışa rağmen dört çuval pirinç alırken bu sene bir çuval pirinç alabiliyorsun. Geçen seneki hesapla 60 litre yağ alırken bu sene 29 litre yağ alabiliyorsun. Bunların tamamının hesabını hep beraber 31 Mart’ta sandıkta emeklilerle, çiftçilerle beraber soracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne’nin Keşan ilçesinde miting düzenledi. Bölgedeki tarımın önemine ve çiftçinin yaşadığı sıkıntılara değinen Özel, özetle şunları söyledi:

“Recep Tayyip Erdoğan en son oy istediğinde, 28 Mayıs 2023 günü, bundan 9-10 ay önce oy istediğinde o gün mazot 19 liraydı, bugün mazot 42 lira. Yüzde 106 mazot girdisi artmış durumda. Tarım yasasına göre hükümetin; gayri safi milli hasılanın, milli gelirin yüzde 1’ini teşvik olarak çiftçilere dağıtması gerekiyor. O parayı dağıttığı takdirde ödemesi gereken tutar 263 milyar lira ama o, bu sene 85 milyar lira teşvik ödedi. Yani aradaki 178 milyar TL çiftçiye verilecekken verilmedi. Hepimizin Hazine’sinden parasına para katmak isteyenlere 152, sadece Hazine’den, bir de bunun Merkez Bankası var, 152 milyar TL’yi buldular. Otoyolları, köprüleri yapan müteahhitler var. Geçiş garantisi var. Geçse de para verelim, geçmese de para verelim, diyorlar. Onlara ödeyecek parayı da buldular. Onlara da 162 milyar lira para ödediler ama çiftçinin yüz 178 milyar lirasını iç ettiler. Bu memlekette bir metrekare toprak vermemek için Çanakkale’de 100 binler şehit oldu ama Edirne’nin dörtte birini Yunan bankası, tek kurşun atmadan, tek asker yollamadan, hiçbir emek harcamadan Edirnelilerin elinden almak üzere. Biz bu istilaya, bu iş birliğine, çiftçimizin bu kadar mağdur edilmesine isyan ediyoruz. Bunun hesabını Recep Tayyip Erdoğan’dan sandıkta soracağız.

“PAZARDA, MUTFAKTA, CÜZDANDA YANGIN VAR”

Pazarda yangın var. Cüzdanda yangın var, mutfakta yangın var. ‘Bu yangın üflemekle sönmez, sandıkta söner yazmış’ genç kardeşim dövize. Sandıkta bu yangını söndürecek miyiz? Başka çaresi yok. Edirne, emeklisi de çok olan bir kent. Yüzde 70-80’i emekli. Çok önemli bir kısmı en düşük emekli maaşını alıyor. 10 bin lira veriyorlar. Bu en düşük emekli maaşı ilk çıktığında, daha doğrusu Adalet ve Kalkınma Partisi ilk iktidara geldiğinde, 3 Kasım 2002 günü en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Bugün asgari ücret 17 bin lira. Yani kabataslak hesapla bugün 26 bin lira olması gerekirdi. Oysa yüzde 60’ına indi, 0,59. Geçen sene 7 bin 500’dü. Enflasyon yüzde 120 ama emekliye zam yüzde 33, oldu 10 bin lira. Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı kuyumcuda 8 çeyrek altın alıyordu. Bunu bütün emeklilere anlatın. Bugün en düşük emekli maaşı 2,5 çeyrek altın alıyor. Yani toplam 5,5 çeyrek altın, emeklinin cebinden Tayyip Erdoğan tarafından çalınmıştır. Bütün emekliler bunu bilsin.

“EMEKLİDEN 16 KİLO KIYMAYI ÇALDILAR”

Emekliler bayramda ikramiye alıyorlar, değil mi? 2015’te biz söyledik bunu. ‘Olmaz’ dediler. 7 Haziran seçimlerini kaybedince 1 Kasım’da ‘Biz de vereceğiz’ dediler. 2018’de bin lira verdiler emekliye. O gün beğenmedik. ‘Asgari ücret olmalıdır’ dedik. O bin lira o gün 24 kilo kıyma alıyordu. Bugün 3 bin lira veriyor. ‘5 yapacağım’ demişti. 3 veriyor. Tam 6 kilo dana kıyma alıyor. Yani. sadece 2018’den bugüne 5-6 yılda 24 kilo kıymadan 16 kilosu bayram sofrasından çalınmıştır. Emeklinin buzdolabından, emeklinin kursağından, evladının, çocuğunun sofrasından 16 kilo kıymayı çaldı bunlar. Bunun hesabını soracağız 31 Mart’ta. Her şehirde ekonomi konuşuyoruz. Tayyip Erdoğan benimle kavga etmek istiyor, görüyorsunuz. Her gün bir iftira, bir hakaret. Her mala zam zam zam yapıyor; dönüyor bize, DEM, DEM, DEM deyip kavga etmeye çalışıyor. Dünya kadar yalan. Dünya kadar iftira ama ona söyledim. Çok istiyorsan seninle kavga edeceğim, dedim. Onunla kavga edeceğim ama kimlik siyaseti üzerinden değil, onun belirlediği çatışma alanlarından değil; ben çiftçinin, üreticinin, emeklinin, emekçinin hakkı için onunla sonuna kadar kavga edeceğim.

“37 LİRALIK PİRİNÇ 65 LİRA OLDU”

Bizi başka kavgaya çekip de emeklinin çektiklerini unutturamaz. Her şehirde başka bir hesap yapıyorum. Burada da şunu söyleyeyim. Bugün Ramazan geliyor. Zeytinyağsız sofra olmaz. Geçen sene 126 lira zeytinyağının litresi. Bu sene 342 lira. Geçen seneki emekli maaşıyla 60 litre alınıyordu. Bu sene 29 litre alınıyor. Yarısı bile değil. Ramazan sofrası pirinçsiz, pilavsız olmaz. 37 liralık pirinç 65 lira oldu. Geçen sene emekli maaşı 202 kilo pirinç alıyordu, bu sene 153. Yani geçen seneki maaşla pirinçteki artışa rağmen dört çuval pirinç alırken bu sene bir çuval pirinç alabiliyorsun. Geçen seneki hesapla 60 litre yağ alırken bu sene 29 litre yağ alabiliyorsun. Bunların tamamının hesabını hep beraber 31 Mart’ta sandıkta emeklilerle, çiftçilerle beraber soracağız.

“HÜDA-PAR’CILARA SARILMIŞLAR”

Karşımızda korkuyu, öfkeyi, kaygıyı örgütlemeye çalışan bir iktidar var. Yalana sarılmış. AK Parti-MHP birbirine sarılmış, her geçen gün birbirine benziyor. Küfrediyorlar, hakaret ediyorlar. Bize neyse, size kötü söz söylüyorlar. Ağızlarına geleni söylüyorlar ama bir de birbirlerine sarılmak yetmez. Gitmişler, Hizbullah’ın avukatlarına, domuzbağcılara, kadınları sokak hayvanları gibi bekar kadınları sahiplendirmek lazım diyenlere, HÜDA-PAR’cılara sarılmışlar. Edirne, Keşan, bu aydınlık, çağdaş insanlar bunu görsünler. Bir tarafta korkunun ittifakı var. Bir tarafta umudun ittifakı var. Bizim ittifakımızda elbette aslan sosyal demokratlar var. Yalnız değiliz. Milliyetçi demokratlar var. Yakasında güneş olan ya da gönlünde güneş olan, gözü pırıl pırıl olan milliyetçi demokratlar var. Muhafazakar demokratlar var. Haramdan ve yalandan korkan, bunların yaptıklarına akıl sır ediremeyen samimi, muhafazakar demokratlar var. Biz Keşan’da da Edirne’de de Türkiye’de de onlarla birlikteyiz. Kürt-Türk ayırmıyoruz. Laz-Çerkez ayırmıyoruz. Doğuda doğmuş, batıda doğmuş, kuzeyde doğmuş, güneyde doğmuş, ayırmıyoruz. Baktığımız tek şey, yüreğinde vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisi varsa omuz omuzayız, kol kolayız. Bizim ittifakımız, Cumhur İttifakı’nın koyu gri, yağmur bulutu rengine karşı kırmızıyla beyaz.”

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Çin’in Erenhot Limanı, 15.000 Çin-Avrupa yük trenine hizmet verdi

Sonraki İçerik

Fatih Erbakan: Hep aynı hikayeler ama enflasyonun düşeceği yok

İlgili İçerik

CHP, Özkan Yalım’ı kesin ihraç istemiyle disipline sevk etti
Siyaset

CHP, Özkan Yalım’ı kesin ihraç istemiyle disipline sevk etti

CHP’li Asu Kaya’dan, Gülben Ergen’e soruşturma açılmasına tepki
Siyaset

CHP’li Asu Kaya’dan, Gülben Ergen’e soruşturma açılmasına tepki

CHP ‘İBB dava borsası’nı HSK’ya taşıdı
Siyaset

Gül Çiftci: “Savunma susturulduğunda adalet susar”

Arıkan: “Ekonominin bu hale gelmesinin nedeni iktidarın kendi dış politikası”
Siyaset

Arıkan: “Hükümet savaşın faturasını vatandaşlara kesiyor”

Okuyan: “Türkiye’nin NATO’dan çıkması acil bir taleptir”
Siyaset

Okuyan: “Türkiye’nin NATO’dan çıkması acil bir taleptir”

KYK borçlarının faizlerinin silinmesi maddesi Meclis’ten geçti
Siyaset

İşte TBMM’de bu hafta görüşülecek konular…

Sonraki İçerik
Fatih Erbakan: Hep aynı hikayeler ama enflasyonun düşeceği yok

Fatih Erbakan: Hep aynı hikayeler ama enflasyonun düşeceği yok

Gündem

CHP, Özkan Yalım’ı kesin ihraç istemiyle disipline sevk etti

CHP, Özkan Yalım’ı kesin ihraç istemiyle disipline sevk etti

İran, ABD’ye ait iki helikopteri vurduğunu öne sürdü

İran, ABD’ye ait iki helikopteri vurduğunu öne sürdü

CHP’li Asu Kaya’dan, Gülben Ergen’e soruşturma açılmasına tepki

CHP’li Asu Kaya’dan, Gülben Ergen’e soruşturma açılmasına tepki

CHP ‘İBB dava borsası’nı HSK’ya taşıdı

Gül Çiftci: “Savunma susturulduğunda adalet susar”

Çin ile Türkiye arasındaki müzikal bağların izleri: İpek Yolu mirası

Çin ile Türkiye arasındaki müzikal bağların izleri: İpek Yolu mirası

Trump yarın Putin’le görüşmeyi planlıyor

Trump: “İran’da düşürülen F-15E’nin ikinci pilotu da kurtarıldı”

İsmail Arı: “Gazetecilik yaptığım için cezaevindeyim”

İsmail Arı: Haber alma hakkınıza ve gazetecilere sahip çıkın

Arıkan: “Ekonominin bu hale gelmesinin nedeni iktidarın kendi dış politikası”

Arıkan: “Hükümet savaşın faturasını vatandaşlara kesiyor”

Okuyan: “Türkiye’nin NATO’dan çıkması acil bir taleptir”

Okuyan: “Türkiye’nin NATO’dan çıkması acil bir taleptir”

Birleşik Kamu-İş’ten 8. Dönem Toplu Sözleşme takvimine tepki

Birleşik Kamu-İş’ten enerji zamlarına tepki

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist