Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı’nın (BAPKA) “Balıkesir Barometresi” mayıs ayı raporu açıklandı. Rapora göre, Balıkesirlilerin geçen ayki gündemi ekonomik sorunlar ve geçim sıkıntısı olarak öne çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin en beğenilen hizmeti ise üniversite öğrencilerine final ve vize haftasında ücretsiz ulaşım desteği verilmesi oldu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BAPKA’nın vatandaşların kent gündemine ilişkin düşüncelerini, duygu durumlarını, ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerini ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerine yönelik farkındalıklarını ve tutumlarını öğrenmek amacıyla her ay düzenli olarak yaptığı Balıkesir Barometresi’nin mayıs ayı raporu yayımlandı.
BAPKA’nın araştırmasına göre anketlere katılım sağlayan vatandaşların yüzde 31,65’i, ülkenin en önemli gündemini ekonomik sorunlar ve geçim sıkıntısı olarak belirledi.
Mayıs ayında Büyükşehir Belediyesi’nin en beğenilen hizmeti ise üniversite öğrencilerine final haftasında ücretsiz ulaşım desteği verilmesi oldu.
Katılımcılara Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin en beğenilen çalışmalarına yönelik sorulan soruda katılımcıların yüzde 11,45’i final haftasında üniversite öğrencilerine ücretsiz ulaşım desteği verilmesi cevabını verdi. Bunu sırasıyla yüzde 10,26 ile gençlere 30 bin TL “Evlilik Desteği”nin başlaması ve yüzde 9,50 ile üreticilere ilk defa yüzde 100 hibeyle Badalan fasulyesi tohumu dağıtımı yapılması takip etti.
EVLERDE EN ÇOK HAYAT PAHALILIĞI KONUŞULDU
Mayıs ayında evde en çok hangi konuların konuşulduğuyla ilgili sorulan soruya, katılımcıların yüzde 59,00’u ekonomik sorunlar ve geçim sıkıntısı; yüzde 9,00’u ülke siyaseti; yüzde 8,75’i çocuklarla ilgili konular, yüzde 8,50’si ise sağlık konuları cevabını verdi.
BAPKA’nın raporuna göre, Türkiye ekonomisinin yakın dönemde iyileşip iyileşmeyeceği ile ilgili soruya, Balıkesirlilerin yüzde 41,70’i Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü; yine yüzde 41,70’i değişmeyeceğini, yüzde 16,60’ı ise iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.
Katılımcılara kendi ekonomik durumlarının yakın zamanda düzelip düzelmeyeceği de soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 55,14’ü kendi ekonomisinin değişmeyeceğini düşündüğünü belirtirken; yüzde 23,36’sı iyileşeceğini, yüzde 21,50’si ise kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti.
EN ÇOK GIDA ÜRÜNLER SATIN ALMAKTAN VAZGEÇİLDİ
BAPKA tarafından araştırmaya katılanlara son günlerde pahalılıktan dolayı satın almaktan vazgeçtiği ürün olup olmadığı soruldu. Katılımcıların yüzde 71,20’si satın almaktan vazgeçtiği ürün olduğunu; yüzde 28,80’i ise olmadığını belirtti. Pahalılıktan dolayı ürün alamadıklarını belirten katılımcıların yüzde 26,02’si gıda ürünlerinden vazgeçtiğini belirtirken; yüzde 13,32’si giysi ve aksesuar ürünlerinden, yüzde 9,56’sı ise elektronik ürünlerden vazgeçtiğini belirtti. Ayrıca araştırmaya katılan çalışmayanların yüzde 57,89’u yakın dönemde iş bulamayacağını düşünürken; yüzde 21,05’i iş bulacağını, yüzde 21,05’i ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti.
BAPKA araştırması kapsamında vatandaşlara geçim durumuyla ilgili yöneltilen soruya katılımcıların yüzde 46,54’ü kıt kanaat geçindiğini, yüzde 24,19’u bazı ödemelerini yapamayıp borca girdiğini, yüzde 17,51’i geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini, yüzde 11,75’i ise geçinemediğini ifade etti.
BALIKESİRLİLERİN YÜZDE 30,31’İ KREDİ KARTI BORCUNUN SADECE ASGARİ TUTARINI ÖDEYEBİLİYOR
Yapılan araştırmaya göre kredi kartı kullandığını belirten katılımcıların yalnızca yüzde 55,75’i kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiğini söyledi. Vatandaşların yüzde 30,31’i sadece asgari tutarını ödeyebildiğini, yüzde 8,36’sı kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini, yüzde 4,18’i asgari tutar ile borcunun tamamı arasında bir tutar ödeyebildiğini, yüzde 1,39’u ise asgari tutardan az bir tutar ödeyebildiğini belirtti.
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 67,52’si geleceğe ilişkin umut seviyesine 0-5 arasında; yüzde 32,48’i ise 6-10 arasında puan verdi. 0-5 arasında puan verenlerin yüzde 42,94’ü ülkenin ekonomik durumunu nedeniyle umudunun azaldığını ifade etti. 6-10 arasında puan verenlerin yüzde 30,38’i umudunu artıran faktörün ailesi olduğunu belirtti.
Araştırmada katılımcılara Kurban Bayramı’nı nasıl geçirdikleriyle ilgili yöneltilen soruya katılımcıların yüzde 79,29’u Kurban Bayramı’nı evde geçirdiğini belirtirken, yüzde 8,47’si başka şehirdeki akrabalarını ziyaret ettiğini, yüzde 6,12’si çalıştığını belirtti. Sadece yüzde 5,41’i tatile çıkabildiğini ifade etti.
KAYNAK: ANKA

















