Kısa bir bahar havasının ardından neredeyse tüm Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava yaban hayatını da etkiliyor. Özellikle İç Anadolu bölgesinde etkili olan kar yağışı ve tipi milyonlarca göçmen kuşu tehdit ediyor.
Kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı Emin Yoğurtçuoğlu’nun Ereğli – Karaman yolunda çektiği görüntüler, durumun vahametini anlatmaya yetiyor. Kar örtüsü altında olmayan tek alanlar olan otoyola konmak zorunda kalan onlarca bozkır toygarını görüntüleyen Yoğurtçuoğlu bazılarını aracına alarak kurtardı.
Görüntüleri Twitter hesabından yayınlayan Emin Yoğurtçuoğlu, sürücüleri de yola konan göçmen kuşların hayatını kurtarmak için uyardı:
ARAÇLAR EZİYOR
“ÇOK ÖNEMLİ. Lütfen paylaşın. Anadolu’nun birçok yerinde kar etkili oluyor. Bütün bahar göçmeni kuşlar zor anlar yaşıyor. Karda böcek bulamadıklarından açlıktan yollara iniyorlar. Bitap durumdalar. YÜZLERCESİ EZİLMİŞ HALDE. Sürücüler lütfen dikkatli olsun.
Yolda bitap kuş görürseniz bir süre arabanıza alıp ısıtabilirsiniz. Böcekçil kuşların gagaları ince ve uzundur. Ekmek yemezler.
Şu an onlar için ölüm kalım mücadelesi var. Araç kullanıcıları biraz dikkat ederse çoğu kurtulur. Hepsi bu İbibik gibi yol kenarında açıklık bulacak kadar şanslı değil.
Göçmen kuşlar donarak ölüyor. Soğuk ve tipi var çoğu yerde. Lütfen kar yağan bölgelerde hız yapmayın. İmkanı olanlar besleme yapsın. Kara yolları ekipleri ve milli parklar ile lütfen kar yağan yolların 10 metre kenarlarına beslenebilecekleri besinlerden koysunlar.
Kara yolları ve emniyet sürücülere yollara konan göçmen kuşları ezmemeleri konusunda mesaj atsın, daha şimdi bunu yazarken yanımdan hızla geçen bir sürücü bir Bozkır Toygarı’nı daha ezdi. 🙁 Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Kurtarabildiğimi kurtarıyorum. Ereğli Karaman yolundayız.”
‘YARDIMA MUHTAÇ BİR KUŞ BULDUĞUMUZDA NE YAPMALIYIZ?’
Veteriner Hekim Gökçe Coşkun da yardıma muhtaç kuş bulan kişileri uyardı. Coşkun, Twitter hesabından yaptığı uyarıda “Hepimiz yardıma muhtaç bir kuşla karşılaşabiliriz. Peki bir kuş bulduğumuzda ne yapmamız veya ne yapmamız gerektiğini biliyor muyuz? Ne yazık ki bazı kuşları bilgi sahibi olmadığımızdan, yanlış müdahale sonucu kaybediyoruz. Oysa küçük bir bilgi hayat kurtarabilir” dedi.