AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonunda dün kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Teklifi, salı günü TBMM Genel Kuruluna getirmeyi ve aynı gün yasalaştırmayı öngördüklerini ifade eden Akbaşoğlu, vatandaşların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvurularını yapabileceğini belirtti.
EYT’DE PRİM OYUNU
Akbaşoğlu, 1999’daki yasal düzenleme kapsamında prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını taşıyanların emekli olabildiğini anımsatırken, “Mevcut olan üç şarttan yaş şartını kaldırmıştık. Zaten EYT platformlarının taleplerinin ana odak noktası buydu. Bunun yanında tabii başka başlıklar altında farklı taleplerde bulunan toplumsal kesimler de söz konusu oldu” dedi.
EYT’DE PRİM OYUNUNDA MUHALEFETİ SUÇLADI
Akbaşoğlu, EYT düzenlemesi konusunda algı yönetimi oluşturulmaya çalışıldığını söyleyerek, “Büyük bir reformu gerçekleştiren, müjdeyi sunan, toplamda 5 milyon insanın yararlanabileceği bir kanun teklifinin yasalaşma sürecini sabote etmek, çarpıtmak isteyen bir muhalefet ve onlarla beraber hareket eden bir yapı söz konusu. Bu, gerçeği saptırmaktır” ifadesini kullandı.
“EYT’DE ÜÇ ŞARTTAN YAŞ ŞARTINI KALDIRIYORUZ”
Akbaşoğlu, “Asla yeni, ilave şart getirmiyoruz, daha önceden var olan üç şarttan yaş şartını tamamen kaldırıyoruz. Şart ilave etmiyoruz, tam tersine yaş şartını kaldırıyoruz” dedi.
“EYT’DE SÖZLER TUTULMADI”
Akbaşoğlu’nun ‘mevzuat’ta yer alan üç şarttan sadece yaşın kaldırılmasını işaret etmesi üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, “EYT yasa teklifi şartlı olarak Komisyondan geçti. 8.9.1999 öncesi işe girenler için yaş şartı yok ama 5975 güne varan prim şartı var. 2000 sonrası kademe yok. intibak yok! Teklif bu haliyle yasalaşırsa büyük sorunlar ve eşitsizlikler yaratacak. EYT’de sözler tutulmadı” ifadelerini kullandı.
“EYT’LİLER DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ALACAK”
Ayrıca, “İntibak düzenlemesi olmazsa EYT’liler düşük aylıklar alacak” diyen Çelik, “EYT yasası aralık ayında çıksaydı aylıklar daha yüksek olacaktı. 2000’lere intibak düzenlemesi şarttır. Aylık bağlama oranları yükseltilmelidir” diye belirtti.
“MİLLETE ŞART KONULMASI KABUL EDİLEMEZ”
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak ise, “Plan ve Bütçe Komisyonunda ‘kademeli prim şartı’ muhalefetin şerhi ile kabul edilip TBMM Genel Kurulunda görüşülmek üzere sevk edildi. Kademeli Prim Şartını getirerek millete şart koyulması kabul edilemez. Millete Şart Koyamazsınız” dedi.
BAKAN BİLGİN, ‘DEĞİŞTİRMİYORUZ’ DEMİŞTİ
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin geçtiğimiz aylarda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Bazı milletvekillerince ‘prime takılanlar’ gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz. Prime takılanlar olmayacak” demişti.
EYT’LİLER NE ZAMAN MAAŞ ALACAK?
Öte yandan yürürlükteki mevzuata göre, EYT’lilerin, hangi ay müracaat ettilerse takip eden ay başından itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazandığına değinen Akbaşoğlu, “EYT’liler 1 Mart’tan itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazanabilecekler” ifadelerini kullandı.
EYT’LİLERİN EMEKLİ OLMASI İÇİN BAŞVURULAR E-DEVLET’TEN
Başvurularda e-Devlet’in tercih edilmesinin hem başvuranlar hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) için rahatlık verici olacağını dile getiren Akbaşoğlu, “Arzu eden SGK’ye bizzat gidip başvuru yapabileceği gibi posta yoluyla da başvuru yapabilme imkanı söz konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bunu kamuoyuna duyuracaktır. Bunun teknik altyapı çalışması da yapıldı” diye konuştu.
EYT DÜZENLEMESİ ŞUBAT AYINDA RESMİ GAZETE’DE
EYT düzenlemesinin salı günü TBMM Genel Kurulu’nda getirilmesinin ardından şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.