Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Merkez Bankası yılın ilk Finansal İstikrar Raporunu paylaştı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk "Finansal İstikrar Raporu"nu yayımladı. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın raporda yer alan değerlendirmesinde, "Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen, parasal sıkılığın artırılması ve dezenflasyon sürecinin devamı Türk lirası varlıklara olan ilgiyi desteklemiştir. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüksek seviyelerde istikrarlı seyrini korumuştur. Kur korumalı mevduat bakiyesindeki gerileme devam etmiş ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskler önemli ölçüde azalmıştır" ifadeleri yer aldı.

Yayınlanma Tarihi: 30 Mayıs 2025 - 15:16:38
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2025 - 15:16:38
Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk “Finansal İstikrar Raporu”nu yayımladı. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın raporda yer alan değerlendirmesinde, “Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen, parasal sıkılığın artırılması ve dezenflasyon sürecinin devamı Türk lirası varlıklara olan ilgiyi desteklemiştir. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüksek seviyelerde istikrarlı seyrini korumuştur. Kur korumalı mevduat bakiyesindeki gerileme devam etmiş ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskler önemli ölçüde azalmıştır” ifadeleri yer aldı.

TCMB, ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve yılda iki kez yayımlanan “Finansal İstikrar Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın değerlendirmelerine de yer verildi. Karahan, değerlendirmesinde dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek, “Sıkı parasal duruşumuzun bir sonucu olarak kredi büyümesi dezenflasyon patikası ile uyumlu seyretmektedir. Finansal piyasalardaki fiyatlamalar politika faiz oranı ve beklentilerdeki gelişmeleri yansıtmaktadır” dedi.

Karahan, şunları kaydetti:

“Finansal İstikrar Raporu’nun önceki sayısından bu yana, finansal koşullardaki sıkılık korunurken dezenflasyon süreci devam etmektedir. Sıkı parasal duruşumuzun bir sonucu olarak kredi büyümesi dezenflasyon patikası ile uyumlu seyretmektedir. Finansal piyasalardaki fiyatlamalar politika faiz oranı ve beklentilerdeki gelişmeleri yansıtmaktadır. Politika faizini destekleyici bir araç olarak kullandığımız makroihtiyati çerçevede attığımız adımlar ile yabancı para cinsinden kredi büyümesi yavaşlamış ve parasal aktarım mekanizması güçlendirilmiştir.

Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen, parasal sıkılığın artırılması ve dezenflasyon sürecinin devamı Türk lirası varlıklara olan ilgiyi desteklemiştir. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüksek seviyelerde istikrarlı seyrini korumuştur. Kur korumalı mevduat bakiyesindeki gerileme devam etmiş ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskler önemli ölçüde azalmıştır.

TCMB’nin hızlı reaksiyonu ve kararlı duruşu sayesinde son dönemde yaşanan finansal dalgalanmaların Türkiye’nin ülke risk primi üzerindeki etkisi sınırlı olmuştur. Bunun bir yansıması olarak firmaların ve bankaların yurt dışı piyasalardan borç yenilemeleri yüksek seyretmektedir. Finansal koşullardaki sıkılığın aktif kalitesi göstergelerine yansıması sınırlı kalmıştır. Ayrıca, bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları, sermaye ve likidite tamponları risklerin yönetilebilir seviyede kalmasını sağlamaktadır.”

Raporda şunlar kaydedildi:

“TCMB’nin hızlı reaksiyonu ve kararlı duruşu sayesinde son dönemde yaşanan finansal dalgalanmaların Türkiye’nin ülke risk primi üzerindeki etkisi sınırlı olmuştur.  Hanehalkı finansal varlık kompozisyonunda Türk lirası cinsi varlıkların ve alternatif finansal araçların payı artarken yabancı para ve kur korumalı mevduatın payı azalmaktadır.  Yabancı para kredi büyümesinin yavaşlaması, toplam kredi büyümesinin dezenflasyon patikası ile uyumlu hareket etmesine destek olmaktadır.

Reel sektörün döviz açık pozisyonu artmış olmakla birlikte, açık pozisyonun ihracata oranı tarihsel ortalamasının altındadır. Hanehalkı ve reel sektörün borç yükü gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük kalmaya devam etmekte ve bu durum finansal istikrara yönelik riskleri sınırlandırmaktadır.

Finansal koşullardaki sıkılaşmanın bankaların aktif kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi sınırlı seviyededir. Kredi yapılandırmaları gecikmedeki bireysel kredi bakiyesindeki artışı yavaşlatmıştır. Diğer yandan, son dönemde KOBİ’lerin tahsili gecikmiş alacaklar oranında bir miktar artış görülmektedir. Azalan küresel risk iştahına rağmen, bankaların ve reel sektör firmalarının dış finansmana erişimindeki olumlu görünüm devam etmektedir. Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin ve fonlama maliyetindeki artışın banka bilançoları ve kârlılık görünümüne etkisinin sınırlı olması beklenmektedir.

Banka bilançoları, kredi riskindeki artışa yönelik ayrılan yüksek karşılıklar, güçlü sermaye ve likidite tamponları sayesinde olası finansal risklere karşı dayanıklı durumdadır.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İBB Soruşturması Avukatları: “İddianamenin bir an önce yazılmasını talep ediyoruz”

Sonraki İçerik

CHP’li Nazlıaka: “Cezasızlığa değil adalete dayalı bir infaz düzeni oluşturulmalıdır”

İlgili İçerik

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Emekli Temmuz dönemi için ısrarlı: Seyanen zam olmadıktan sonra hiçbir şey kurtarmaz

BES-AR: Dört kişilik memur ailesinin açlık sınırı 48 bin 43 lira oldu
Ekonomi

BES-AR: Dört kişilik memur ailesinin açlık sınırı 48 bin 43 lira oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

İPA’nın çalışma hayatı araştırmasında dikkat çeken sonuçlar

ABD-İran mutabakatı küresel piyasalara nefes aldırdı
Ekonomi

ABD-İran mutabakatı küresel piyasalara nefes aldırdı

İşte Merkez Bankası’nın yeni yol haritası
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

En düşük emekli aylığı için yasal düzenleme hazırlığı…

Sonraki İçerik
CHP’li Nazlıaka: Ücretsiz öğün uygulamasının kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz

CHP'li Nazlıaka: "Cezasızlığa değil adalete dayalı bir infaz düzeni oluşturulmalıdır"

Gündem

Çin Dışişleri Bakanı: Kamboçya ile dostluğumuzu ilerletmeye hazırız

Çin Dışişleri Bakanı: Kamboçya ile dostluğumuzu ilerletmeye hazırız

Erdoğan: “Kayıt dışı siyaset yapma dönemi artık kapanmıştır”

Erdoğan: Türkiye’nin arınmış bir ana muhalefet partisine ihtiyacı var

Ankara’da NATO operasyonu sürüyor: Tutuklu sayısı 178’e ulaştı

Ankara’da NATO operasyonu sürüyor: Tutuklu sayısı 178’e ulaştı

Özgür Özel: Siz yolunuzdan dönmedikçe ben de bu yoldan dönmeyeceğim

Özgür Özel: Biz mağlubiyetleri geride bıraktık

TBMM’ye, 9 milletvekili hakkında toplam 13 yeni fezleke sunuldu

Yeni dokunulmazlık dosyaları TBMM’de

Kadir İnanır’dan haber var! Arkadaşı paylaştı

Usta oyuncu Kadir İnanır hayatını kaybetti

Veli-Der: Çocuklar; yoksulluk ve geleceksizlik sarmalına mahkum edilmektedir

Veli-Der: Çocuklar; yoksulluk ve geleceksizlik sarmalına mahkum edilmektedir

50 yaşında yeniden liseli oldu, çocuğu yaşındaki öğrencilerle kep attı

50 yaşında yeniden liseli oldu, çocuğu yaşındaki öğrencilerle kep attı

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Bilim insanları: Avrupa’daki sıcak hava dalgası iklim krizinin sonucu

Bilim insanları: Avrupa’daki sıcak hava dalgası iklim krizinin sonucu

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist