Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Merkez Bankası yılın ilk Finansal İstikrar Raporunu paylaştı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk "Finansal İstikrar Raporu"nu yayımladı. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın raporda yer alan değerlendirmesinde, "Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen, parasal sıkılığın artırılması ve dezenflasyon sürecinin devamı Türk lirası varlıklara olan ilgiyi desteklemiştir. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüksek seviyelerde istikrarlı seyrini korumuştur. Kur korumalı mevduat bakiyesindeki gerileme devam etmiş ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskler önemli ölçüde azalmıştır" ifadeleri yer aldı.

Yayınlanma Tarihi: 30 Mayıs 2025 - 15:16:38
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2025 - 15:16:38
Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk “Finansal İstikrar Raporu”nu yayımladı. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın raporda yer alan değerlendirmesinde, “Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen, parasal sıkılığın artırılması ve dezenflasyon sürecinin devamı Türk lirası varlıklara olan ilgiyi desteklemiştir. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüksek seviyelerde istikrarlı seyrini korumuştur. Kur korumalı mevduat bakiyesindeki gerileme devam etmiş ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskler önemli ölçüde azalmıştır” ifadeleri yer aldı.

TCMB, ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve yılda iki kez yayımlanan “Finansal İstikrar Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın değerlendirmelerine de yer verildi. Karahan, değerlendirmesinde dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek, “Sıkı parasal duruşumuzun bir sonucu olarak kredi büyümesi dezenflasyon patikası ile uyumlu seyretmektedir. Finansal piyasalardaki fiyatlamalar politika faiz oranı ve beklentilerdeki gelişmeleri yansıtmaktadır” dedi.

Karahan, şunları kaydetti:

“Finansal İstikrar Raporu’nun önceki sayısından bu yana, finansal koşullardaki sıkılık korunurken dezenflasyon süreci devam etmektedir. Sıkı parasal duruşumuzun bir sonucu olarak kredi büyümesi dezenflasyon patikası ile uyumlu seyretmektedir. Finansal piyasalardaki fiyatlamalar politika faiz oranı ve beklentilerdeki gelişmeleri yansıtmaktadır. Politika faizini destekleyici bir araç olarak kullandığımız makroihtiyati çerçevede attığımız adımlar ile yabancı para cinsinden kredi büyümesi yavaşlamış ve parasal aktarım mekanizması güçlendirilmiştir.

Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen, parasal sıkılığın artırılması ve dezenflasyon sürecinin devamı Türk lirası varlıklara olan ilgiyi desteklemiştir. Nitekim, Türk lirası mevduatın payı yüksek seviyelerde istikrarlı seyrini korumuştur. Kur korumalı mevduat bakiyesindeki gerileme devam etmiş ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskler önemli ölçüde azalmıştır.

TCMB’nin hızlı reaksiyonu ve kararlı duruşu sayesinde son dönemde yaşanan finansal dalgalanmaların Türkiye’nin ülke risk primi üzerindeki etkisi sınırlı olmuştur. Bunun bir yansıması olarak firmaların ve bankaların yurt dışı piyasalardan borç yenilemeleri yüksek seyretmektedir. Finansal koşullardaki sıkılığın aktif kalitesi göstergelerine yansıması sınırlı kalmıştır. Ayrıca, bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları, sermaye ve likidite tamponları risklerin yönetilebilir seviyede kalmasını sağlamaktadır.”

Raporda şunlar kaydedildi:

“TCMB’nin hızlı reaksiyonu ve kararlı duruşu sayesinde son dönemde yaşanan finansal dalgalanmaların Türkiye’nin ülke risk primi üzerindeki etkisi sınırlı olmuştur.  Hanehalkı finansal varlık kompozisyonunda Türk lirası cinsi varlıkların ve alternatif finansal araçların payı artarken yabancı para ve kur korumalı mevduatın payı azalmaktadır.  Yabancı para kredi büyümesinin yavaşlaması, toplam kredi büyümesinin dezenflasyon patikası ile uyumlu hareket etmesine destek olmaktadır.

Reel sektörün döviz açık pozisyonu artmış olmakla birlikte, açık pozisyonun ihracata oranı tarihsel ortalamasının altındadır. Hanehalkı ve reel sektörün borç yükü gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük kalmaya devam etmekte ve bu durum finansal istikrara yönelik riskleri sınırlandırmaktadır.

Finansal koşullardaki sıkılaşmanın bankaların aktif kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi sınırlı seviyededir. Kredi yapılandırmaları gecikmedeki bireysel kredi bakiyesindeki artışı yavaşlatmıştır. Diğer yandan, son dönemde KOBİ’lerin tahsili gecikmiş alacaklar oranında bir miktar artış görülmektedir. Azalan küresel risk iştahına rağmen, bankaların ve reel sektör firmalarının dış finansmana erişimindeki olumlu görünüm devam etmektedir. Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin ve fonlama maliyetindeki artışın banka bilançoları ve kârlılık görünümüne etkisinin sınırlı olması beklenmektedir.

Banka bilançoları, kredi riskindeki artışa yönelik ayrılan yüksek karşılıklar, güçlü sermaye ve likidite tamponları sayesinde olası finansal risklere karşı dayanıklı durumdadır.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İBB Soruşturması Avukatları: “İddianamenin bir an önce yazılmasını talep ediyoruz”

Sonraki İçerik

CHP’li Nazlıaka: “Cezasızlığa değil adalete dayalı bir infaz düzeni oluşturulmalıdır”

İlgili İçerik

E-ticarette radikal düzenlemeler yolda
Ekonomi

İnternet üzerinden gümrüksüz alışverişi sona erdiren karara, halkın yüzde 61’i karşı

BES-AR: “4 kişilik bir memur ailesinin 2026 Ocak ayı açlık sınırı 40 bin 294”
Ekonomi

BES-AR: “4 kişilik bir memur ailesinin 2026 Ocak ayı açlık sınırı 40 bin 294”

İş yerlerinde psikolojik tacize karşı yeni adım
Ekonomi

Evde bakım yardımında “heyet raporu” şartı

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı
Ekonomi

Emekli bayram ikramiyelerinin 5 bin TL’ye çıkarılması planlanıyor

DİSK-AR: ”Dar gelirli gıda enflasyonunu daha çok hissediyor”
Ekonomi

DİSK-AR: “İSF kaynakları işsizler ve işçiler yerine işverenlere destek olarak kullanılıyor”

DİSK-AR: ”Dar gelirli gıda enflasyonunu daha çok hissediyor”
Ekonomi

DİSK-AR: “İşsizlik Sigortası Fonundan işçilere ayrılan kaynağın iki katı işverenlere ayrıldı”

Sonraki İçerik
CHP’li Nazlıaka: Ücretsiz öğün uygulamasının kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz

CHP'li Nazlıaka: "Cezasızlığa değil adalete dayalı bir infaz düzeni oluşturulmalıdır"

Gündem

TKP’den eylem çağrısı: NATO Türkiye’den defol!

TKP’den 1 Şubat’taki etkinliğe çağrı

CHP’den Tarım ve Orman Bakanlığı’na ‘3 milyon liralık kayıp kablo’ sorusu

CHP’li Adem: “Sorumlu üretici değil, yanlış tarım politikalarıdır”

CHP’li Yavuzyılmaz’dan elektrik zammına tepki

CHP’li Yavuzyılmaz: Osmangazi Köprüsü’nde 10,3 milyar dolarlık garanti ödemesi yapılacak

Netanyahu, Gazze Barış Kurulu’na katılıyor

Netanyahu, Gazze Barış Kurulu’na katılıyor

AKP’nin belediyelerin gelirlerine el koymasına tepki

CHP’li Torun: “Emeklimizin hakkını vermek için burada irade ortaya koyun”

Gazeteci Barış Terkoğlu’na 1 yıl 15 gün hapis cezası

Gazeteci Barış Terkoğlu’na 1 yıl 15 gün hapis cezası

‘İş yok’ diyenlere ‘Nankör’ diyen Erdoğan’a yanıt: Aynaya bak

CHP’li Öztunç: “AKP’li vekiller emekliden yana mı değil mi hep beraber göreceğiz”

Xi: Çin yabancı yatırımlar için ideal, güvenli ve umut verici bir adres olmaya devam ediyor

Çin Cumhurbaşkanı Xi, yeniden Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Touadera’yı kutladı

İBB soğukta bin 657 evsizi sıcak yuvalarında ağırladı

İBB soğukta bin 657 evsizi sıcak yuvalarında ağırladı

Adıyaman’da Halk Ekmek için geri sayım başladı: 7 noktada büfeler kuruluyor

Adıyaman’da Halk Ekmek için geri sayım başladı: 7 noktada büfeler kuruluyor

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist