İstanbul’da Cumhuriyet’in 102’inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Vatan Caddesi’nde resmi geçit töreni yapıldı. Törene İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanvekili Nuri Aslan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Bahtiyar Ersay katıldı.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 102’inci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle sabah saat 06.00’dan itibaren Fatih’teki Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı. Resmi geçit törenine İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanvekili Nuri Aslan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Bahtiyar Ersay katıldı. Gül, Aslan ve Ersay üstü açık araç üzerinden vatandaşları selamladı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından tören başladı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 102’inci yıl mesajının okundu.

İstanbul Valisi Gül, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“Cumhuriyetin 102. yaşını kutlamanın heyecanı ve mutluluğu ile sizleri sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum, Cumhuriyet Bayramımızı canı gönülden kutluyorum. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere istiklal ve istikbal için canlarını fedan eden tüm şehitleri rahmetle, minnetle anıyorum. 29 Ekim’in ‘Ya istiklal ya ölüm’ düsturuyla başlayan emsalsiz mücadelenin cumhuriyet ile taçlandığı gündü. Çok büyük bedeller ödenerek kazanılan bu mücadelenin ardında ‘Geldikleri gibi giderler’ diyen çelik bir irade var. Kucağındaki evladının değil de cephedeki merminin üstünü örten Şerife bacıların fedakarlığı var. Maraş’ta Sütçü İmam’ın kahramanlığı, Antep’te Şahin Bey’in direnişi, milli mücadeleyi ateşleyen Hasan Tahsin’in cesareti var.
Bu zaferin ardında vatanı için gözünü kırpmadan şehadete koşan Mehmetçik var. Cumhuriyet, adını sayamadığımız daha nice kahramanların, şanlı ecdadın bizlere bıraktığı en kutlu emanettir. Bu emaneti daha yükseğe taşımanın bizlere düşen en büyük vazife. Yaptığımız çağrılarla İstanbul’u kırmızı beyaza bürüyen tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. 102 yıl önce olduğu gibi bugün de vatana ve bayrağa aynı kararlılıkla sahip çıkıyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla geleceğe her zamankinden daha güçlü yürüyoruz. Savunma sanayiinden teknolojiye, bilimden sanata attığımız her adımla cumhuriyetimizi daha da güçlendiriyoruz En önemlisi gözlerinizdeki ışık, yüreklerinizdeki vatan sevgisiyle geleceğimizin teminatı olan siz gençlerimiz sayesinde Cumhuriyet emin ellerde. Geleceğin büyük ve güçlü Türkiye’sini inşa ediyoruz.”
Ellerinde Türk bayrakları taşıyan vatandaşların ilgiyle izlediği törende konuşmaların ardından şiirler okundu, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreni yapıldı. Askeri birlikler, polis araçları, itfaiye ekipleri, klasik otomobiller, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı geçit töreni sırasında, polis ve askeri helikopterler de havada Türk bayrağı açtı. Savunma sanayi sistemleri de geçit töreninde yer aldı.
Törende ayrıca resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül verildi. Kutlamaların ardından, Vatan Caddesi trafiğe yeniden açıldı.
KAYNAK: ANKA

















