Kastamonu’da yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor
Afet ve Acil Durum Başkanlığı’ndan (AFAD), Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketiyle ilgili yapılan açıklamada, “Sel nedeniyle Kastamonu’da 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bartın’da kaybolan vatandaşımızı arama çalışmaları devam ediyor” dendi.
AFAD; Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI
Bartın Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan kişiyi arama çalışmalarının AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürüldüğü belirtilen açıklamada “Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valiliklerinin teyakkuz haline geçirilmiştir. Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, il özel idaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır” denildi.
İL BAZINDA GÖREV YAPAN PERSONEL VE ARAÇ SAYILARI
Açıklamada, Bartın’da; 202 personel ile 13 araç, 7 ambulans, 1 mobil koordinasyon TIR’ı, 84 iş makinası, 1 bot ve 1 motopomp’un; Kastamonu’da; 475 personel ile 39 araç, 32 ambulans, 2 helikopter, 1 mobil koordinasyon TIR’ı, 159 iş makinesi ve 4 motopomp’un; Sinop’ta; 455 personel ile 3 helikopter, 70 araç, 27 ambulans, 163 iş makinası, 3 bot ve 2 motopomp’un görevlendirildiği aktarılırken, bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla AFAD’a bağlı 141 personel ile 1 arama köpeği, 23 araç, 7 bot ve 7 motopomp’un; Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı 17 personel ve 14 botun; Jandarma Genel Komutanlığına bağlı toplam 56 personelden oluşan 8 TİM, 3 helikopter, 900 personel, 1 mobil mutfak tırı ve mobil komuta aracının; Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı 163 PAK personeli, 23 balık adam, 13 bot ve 2 kadavra köpeği, 24 kurbağa adam, 3 helikopter, 1 İHA, 5 personelden oluşan ekip ile 5000 kişilik yemek kapasiteli Mobil Afet TIR’ının ve DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesinin sevk edildiği belirtildi.
Açıklamada, Türk Kızılay’ı tarafından toplam 77 personel ve gönüllü, 7 ikram aracı ve 22 araç görev yapmakta olduğu; 500 sıcak yemek, 1050 kumanya, 1768 ikramlık malzeme, 1229 içecek ve 2 bin 434 su dağıtımının yapıldığı ifade edildi.
TAHLİYE ÇALIŞMALARI
Açıklamada, “Bartın; Ulus İlçesi Zaferköy Ağdacı Mahallesinde sel afeti sonrası 300 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir. Kastamonu; Cide İlçesi Çayüstü köyü Güzel ve Merkez mahallelerinden 210 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Bozkurt ilçesinden 2 helikopter ile Abana ilçesinde afetzedelerin tahliye faaliyeti devam etmektedir. Sinop; Ayancık ilçesi Babaçay, Zaviye, Söküçayırı ve Yenikonak köylerinden 106 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Ayancık ilçesinden 2 Sahil Güvenlik, 2 Kara Kuvvetleri helikopteri ile tahliye çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Ayancık Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastaların tamamı tahliye edilmiş olup, hastanede tedavi gören hasta bulunmamaktadır” denildi.
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Bartın genelinde 4 köye, Kastamonu genelinde 180 köye ve Sinop’ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilememektedir. Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı sevk edilmiştir. Sinop’taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edilmiştir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgedeki yol ve köprü gibi altyapı unsurlarının onarılması amacıyla yeterli sayıda ekip, ekipman ve araç takviyesi yapılmıştır. Karabük-Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde göçük meydana gelmiştir. Kastamonu’da 2, Bartın’da 2 köprü yıkılmış olup 3 ilde birçok köprü hasar görmüştür. Sinop Ayancık ilçesine ulaşım köy yollarından sağlanmaktadır.
Bölgede yürütülen çalışmalara Karayolları’ndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamakta olup, itfaiye ekipleri su boşaltma çalışmaları yürütmektedir. Çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan kamyon, lastikli ekskavatör, vidanjör, yükleyici ve lowbed görevlendirmesi yapılmıştır.
Kastamonu ve Sinop’ta bazı bölgelerde mobil şebeke kapsama sorunu yaşanmakta olup, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgeye ilave mobil baz istasyonu takviyesi sağlanmıştır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın Ulus’ta 90 mm; Kastamonu Küre’de 198 mm, Pınarbaşı’na 167 mm, Azdavay’a 145 mm, İnebolu’ya 123 mm, Abana’ya 122 mm Bozkurt’a 117 mm; Sinop Merkezde 104,6 kg, Ayancık’ta 301,03 kg, Boyabat’ta 76,6 mm, Dikmen’de 54 mm, Erfelek’te 78,6 mm, Gerze’de 72,4 mm, Merkez’de 83,8 mm, Türkeli’nde 223,23 kg yağış düşmüştür. Yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü 18.00 civarında bölgede etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Gelişmeler takip edilmektedir.”
AFAD yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10, Sinop’ta 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bartın’da kaybolan vatandaşın arama çalışmaları halen devam ediyor.
AFAD, yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10, Sinop’ta 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bartın’da kaybolan vatandaşın arama çalışmaları halen devam ediyor.
Batı Karadeniz bölgesinde yaşanan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. AFAD tarafından saat 16.00 itibariyle yapılan açıklamada can kaybının 11’e yükseldiği bildirildi.
Dere yatağı taştı Bartın-Ulus karayolu ulaşıma kapandı
Sel felaketi yaşanan Bartın’da sağanak yağış aralıklarla devam ediyor. Yağışlar nedeniyle yaşanan taşkınlarda Bartın-Ulus karayolu ulaşıma kapandı.
Bartın’da sağanak yağış aralıklarla etkili olurken, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yağışlarla birlikte Bartın-Ulus karayolunun Küllü köyü mevkiinde tıkanan menfez nedeniyle dere yatağı taştı.
Taşan dere Bartın-Ulus karayolunu ulaşıma kapattı. Bölgede yolun ulaşıma açılabilmesi için iş makineleri ile çalışma başlatıldı. Yaklaşık 1 saat süren çalışmalar sırasında uzun araç kuyrukları oluştu.
Çalışmalarda dere yatağının yönü değiştirildi ve yol kontrollü olarak ulaşıma açıldı.
Sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 17 oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısının 17 olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 17 olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:
- Kastamonu, Sinop ve Bartın’da gerçekleşen sel felaketlerinde hayatını kaybeden 17 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Selin etkili olduğu bölgelerde tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir çalışma yürütmekteyiz.
KULLANILAN EKİPMANLARI AÇIKLADI
- Üç ilimizdeki sel felaketine; 4644 personel 610 araç 437 iş makinası, 66 ambulans,19 helikopter, 3 Mobil Koordinasyon TIR’ı, 24 bot,18 motopomp ve daha birçok farklı ekipman ve imkân ile müdahale etmekteyiz.
AKP’NİN KURULUŞ ETKİNLİKLERİ ERTELENDİ
- Son günlerde yaşadığımız afetler sebebiyle, 14 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirmeyi planladığımız AK Parti’mizin 20. kuruluş yıl dönümü etkinliklerini de erteleme kararı aldık. Milletimizin birlik ve beraberliğiyle bu zor günleri inşallah en kısa sürede aşacağız.
MSB duyurdu: 353 yurttaş tahliye edildi
Milli Savunma Bakanlığı, Sinop ve Kastamonu illerinde meydana gelen sel felaketinde mahsur kalan 353 vatandaşın güvenli yerlere tahliye edildiğini duyurdu.
Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi Twitter adresi üzerinden yapılan açıklamada sel felaketinde mahsur kalan 353 vatandaşın güvenli yerlere ulaştırıldığı bilgisi paylaşıldı.
353 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Sinop ve Kastamonu’da meydana gelen sel felaketi dolayısıyla vatandaşlarımızın yardımına koşmaya devam ediyoruz.TSK’ya ait helikopterler, bölgede gerçekleştirdikleri aralıksız arama-kurtarma çalışmaları ile mahsur kalan toplam 353 vatandaşımızı güvenli yerlere tahliye etti” ifadeleri kullanıldı.
Soylu: Benim gördüğüm en ağır sel felaketi, Bozkurt ikiye bölündü
İçişleri Bakanı Soylu Kastamonu Bozkurt’taki sel felaketinin boyutlarını anlattı: Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli’nin 5 misli diyebiliriz. İlçe ikiye bölündü.”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sel felaketiyle ilgili gerçekleştirilen AFAD Koordinasyon Toplantısı’nın ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Bozkurt’taki tabloyu gördüğünde etkilendiğini, Giresun’un Dereli ilçesinde yaşanan sel felaketiyle kıyasladığını ifade eden Soylu, “Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz. Buranın bir özelliği var, etki alanı geniş. Aynı zamanda vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı risk yüksek” diye konuştu.
‘ARAMA-KURTARMA DEVAM EDİYOR’
Türk Hava Kuvvetleri, jandarma, emniyet, AKUT ve sahil güvenlik ile sivil toplum kuruluşlarının ekiplerinin el birliğiyle çalıştığını belirten Bakan Soylu, özetle şunları söyledi:
-“Yaklaşık 850 vatandaş kurtarıldı. Akşam 20.00’ye kadar yine arama kurtarma çalışmaları devam etti. Özellikle burada yani Bozkurt’ta arama, kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün. Hala bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemiyle hem de arama tarama yöntemiyle çalışmalarına devam ediyorlar. Bu arada ihbarlar var, bu ihbarlarla ilgili de çalışıyoruz.
‘İLÇE İKİYE BÖLÜNDÜ’
– En son hemen yolun, derenin karşı tarafından 8 vatandaşımızı bir ihbar neticesinde alabilme kabiliyetine sahip olduk yani bu ilçe ikiye bölündü. Yani ilçenin diğer tarafıyla bu tarafı arasındaki iletişim, ulaşım bu sabah 05.00’e kadar yoktu. Şimdi ulaşım da bir köy yolu üzerinden sağlanabildi yani iki ayrı alanda, iki ayrı çalışma gerçekleştiriliyor.
‘TOPLAM 17 KAYBIMIZ VAR’
– Bölgede altyapı hasarları çok. Türkiye’nin birçok kurum ve kuruluşundan hem buraların eski haline kavuşabilmesi için araçlar, vidanjörler ve bütün bu suyun çekilebilmesi için iş makineleri, aynı zamanda da vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılaması için birçok destek buraya akıyor.
– Kastamonu’da sadece burada Bozkurt’ta değil, diğer bir iki ilçemizde de toplam 15, 2 de Sinop’ta kaybımız var. Vatandaşlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Aynı zamanda ailelerine, yakınlarına ülkemize başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum.
‘HES PATLAMASI YOK’
– (HES’in patladığı iddiaları) Bu tip sel afeti olduğunda hemen bir değerlendirme yapılıyor. Eğer orada herhangi bir hidroelektrik santrali varsa hemen ‘HES patladı’ deniliyor. Ben aynı şeyle Arhavi’de de karşılaşmıştım. Maalesef burada da karşılaştım. Arhavi’de karşılaştığımda gitmiş bakmıştım. Burada bakmak nasip olmadı. Teknik olarak böyle bir bilgim de yok ama DSİ Genel Müdürümüz, Enerji Bakanlığından sorumlu arkadaşlar vardı. Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizması yok buranın.
– Maalesef son günlerde bu çok yapılıyor. Sorumlu olduğunu düşündüğümüz insanlar, vatandaşlarımızın en nazik zamanlarında en nazik noktaları üzerinden hem provokasyonu hem de istismarı bir vesileyle ortaya koyuyorlar. Zaten patlamış olsaydı bugüne kadar 50 defa, ‘Bunun sorumlusu sizsiniz’ diye önümüze koyarlardı. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu da bir bilgilendirme açısından söylüyorum ama burada gezdiğimde anlıyorum ki bu iş burada tutmuş. Vatandaşlarımız bana ‘HES patladı’ diyor. Bir baraj olacak da siz kapak açacaksınız o baraj boşalacak yukardan aşağı gelecek. Ben de bunu izah etmeye çalışıyorum. Böyle bir mekanizma yok, hazne yok. Hakikaten yağmur çok güçlü bir yağmurdu. Aynısı geçen sene Dereli’de de olmuştu. Orada böyle bir mekanizma da yok.”
‘TOMRUKLAR KÖPRÜ ÖNÜNDE BARAJLAMA YAPIYOR’
– Biz arkadaşlarımızla bunun nasıl olmuş olabileceği konusunda bir değerlendirme yaptık. Burada bir köprü var. Yukardan aşağı gelen tomruklar köprü önünde barajlama yapıyor. Ondan sonra hem sağa hem sola ciddi bir şekilde şehrin içerisine akım oluyor. O rusubat ve tomruk böyle bir sürecin oluşmasına sebebiyet veriyor.” (AA)
Kastamonu ve Sinop’taki selde ölü sayısı 27’ye yükseldi, 1 kişi kayıp
Özellikle Kastamonu ve Sinop’ta etkili olan sel felaketinde ölü sayısı yükseldi. AFAD’ın açıkladığına göre, Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 kişi vefat etti. Bartın’da kaybolan bir kişi ise aranıyor.
Batı Karadeniz’de meydana gelen sellerde vefat edenlerin sayısı 27’ye yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 kişinin öldüğünü, Bartın’da kaybolan 1 kişiyi arama çalışmalarının da sürdüğünü açıkladı.
Şu ana kadar Bartın’da 323, Kastamonu’da 925, Sinop’ta ise 472 kişi tahliye edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu Bozkurt’taki sel felaketini, “Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli’nin 5 misli diyebiliriz. İlçe ikiye bölündü” diye anlatmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre de yangın ve seller ile bundan sonra meydana gelecek benzeri afetlerden zarar gören afetzedeler için yardım kampanyası düzenlenecek.
Sinop’ta son durum: Sinop Belediye Başkanı’ndan ‘acil’ çağrı
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ayancık ilçesi başta olmak üzere şehirde sel felaketinden dolayı 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 20’ye yakın kişiye ulaşılamadığını belirterek, hükümetten acilen afet bölgesi ilanı istediklerini söyledi.
Ayhan Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ayancıkta altyapı tamamen çökmüş durumda, kanalizasyon tahrip olmuş durumda. Elektirik ve su yok” dedi ve ekledi:
“Resmi açıklamalara göre 3 kişi hayatını kaybetti. Ancak ulaşamadığımız birçok insan var, şehir merkezi yakınlarındaki köylerde çok sıkıntı var. Yaşıyor olup olmadıklarını ulaşamadığımız için tespit edemiyoruz. Sonuçta telefonları da sele kapılmış olabilir ancak ayrımını yapamıyoruz. 20’ye yakın vatandaşa ulaşamıyoruz hayatta olup olmadıklarına ilişkin endişelerimiz var.”
Yaşanan sel felaketinin boyutunu Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait tomruk deposunun yer seçiminin artırdığını da belirten Ayhan, “Afetin büyük derecede olması dere yatağına yakın orman işletmesine bağlı tomruk deposu olması. Tomruklar çaya inmeseydi bu derece felaketle karşı karşıya kalmayacaktık” dedi ve ekledi:
“Ayancık’ta altyapı tamamen çökmüş durumda, kanalizasyon tahrip olmuş durumda. Elektirik ve su yok. Vatandaşın öncelikli ihtiyacı temiz su, kuru gıda, ekmek. Elektrik olmadığı için fırınlar da çalışmıyor. Biz onlara acil ihtiyaçları temin ediyoruz. Bir yandan iş makinaları hayatı normale çevirmeye çalışıyor. Halkın su, beslenme ihtiyaçları gideriliyor. Hala binaların bodrum katları su ile dolu.”
“1.5 aydan önce Ayancık’ta musluktan su akması öngörülmüyor” diyen Ayhan, “Üç gün sonra yardımlar çekildiğinde sorun yaşamak istemiyoruz. Şunun net bilinmesi gerekiyor En az 1.5 ay – 2 ay yardımları sürdürmemiz lazım.”
Ayancık bölgesinde evlerin bodrum katlarında 3 metre su olduğunu belirten Ayhan, insanlar evlerden çıkamıyor. Suları boşaltıp ihtiyaçların giderilmesi için çalışıyoruz. Hem kamu binalarında, hem de halkın zararı çok büyük. Hükümetten beklentimiz acilen afet bölgesi ilan etmesi. Afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor çünkü gerçekten vatandaşın, kamunun zararı çok büyük boyutta” diye konuştu.
Kastamonu ve Sinop’taki sel felaketinde can kaybı 31’e yükseldi
Sağanak yağış nedeniyle 2 gün önce Kastamonu, Sinop ve Bartın’da meydana gelen sel felaketinin acı bilançosu artıyor. Daha fazla can kaybı meydana gelmemesi için tahliye çalışmaları hızlandırılırken, kayıp vatandaşların ise aranmasına devam ediliyor.
YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 31’E YÜKSELDİ
AFAD’ın yaptığı son açıklamaya göre, yaşanan sel nedeniyle toplamda 17 olarak açıklanan can kaybının ardından, son olarak Kastamonu’da 29, Sinop’ta da 2 kişi olmak üzere 31 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.
AFAD’ın yaptığı açıklama şöyle:
“Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 29, Sinop’ta 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 10 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.”
BARTIN’DA KAYIP BİR KİŞİ ARANIYOR
Bartın’da kaybolan 1 vatandaşı arama çalışmaları da devam ediyor.
Sağlık Bakanı Koca, Kastamonu ve Sinop’ta etkili olan sel felaketinde ölü sayısı 38’e yükseldiğini açıkladı. Bartın’da kaybolan bir kişi ise aranıyor.
Batı Karadeniz’de meydana gelen sellerde vefat edenlerin sayısı 31’e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sel nedeniyle Kastamonu’da 29, Sinop’ta 2 kişinin öldüğünü, Bartın’da kaybolan 1 kişiyi arama çalışmalarının da sürdüğünü açıkladı.
Şu ana kadar Bartın’da 341, Kastamonu’da 1025, Sinop’ta ise 472 kişi tahliye edildi.
Daha sonra Twitter hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ölü sayısının Kastamonu’da 32’ye, Sinop’ta ise 6’ya yükseldiğini aktardı:
Karadeniz’de sel felaketi: Can kaybı 40’a yükseldi
Üç gün önce Kastamonu, Sinop ve Bartın’da gerçekleşen sel nedeniyle can kayıpları artıyor… Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sel nedeniyle Kastamonu ve Sinop’taki can kaybının 40’a yükseldiğini açıkladı.
Batı Karadeniz bölgesindeki etkili aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel ve su baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 40’a yükseldi.
AFAD’dan yapılan son açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 34, Sinop’ta 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 9 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir” denildi.
AFAD’dan yapılan açıklama şöyle:
* 11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir.
* Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır.
* Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 34, Sinop’ta 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 9 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.
* Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır.
* Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlamıştır.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI
Bartın İli Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürülmektedir. Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir.
Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır.
İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları;
Bartın’da; 947 personel, 115 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 77 iş makinası, 1 bot ve 6 motopomp, 1 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak
Kastamonu’da; 2807 personel, 368 araç, 32 ambulans, 1 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 1 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 298 iş makinesi, 14 vidanjör, 1 mobil enerji aracı, 44 beslenme aracı, 33 bot ve 56 motopomp, 3 dalgıç pompa, 3 jeneratör, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak
Sinop’ta; 1693 personel ile 19 helikopter, 232 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil mutfak, 27 ambulans, 16 UMKE, 167 iş makinası, 1 JİKU, 12beslenme aracı, 8 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak
Sevk Edilen/İntikal Halinde Ekipler
Kahramanmaraş AFAD 4 personel 1 araç, Bursa AFAD 4 personel 1 araç, Ankara AFAD 8 mini yükleyici (bobcat)
Adana AFAD’dan 12 personel ve 3 araç, Adana İHH’dan 5 personel ve 1 araç, Adana YAKUT’tan 4 personel ve 1 araç Kastamonu’ya sevk edilmiştir.
Adana AFAD’dan 15 personel, 3 araç, 1 bot, Sakarya Belediye Başkanlığı’ndan 2 personel, 1 cenaze nakil aracı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 2 personel, 2 cenaze nakil aracı Sinop’a sevk edilmiştir.
BESLENME ÇALIŞMALARI
Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 223 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 54 araç görev yapmakta olup; 40.820 sıcak yemek, 23.800 kumanya, 34.818 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. 1500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kastamonu’ya 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiştir. Afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır.
TAHLİYE ÇALIŞMALARI
Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
Kastamonu; Toplamda 1.380 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bölgelere tahliye edilmektedir.
Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 526 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir.
BARINMA ÇALIŞMALARI
Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 824 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.
Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir.
Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır. Abana merkez aqua park bölgesine 40 çadırlık, Abana halı saha bölgesine 49 çadırlık çadırkent kurulmuştur.
Çadırlarda 18 afetzede kalmaktadır. İhtiyaç halinde Abana Kent Ormanı da çadır kent alanı olarak kullanılmak üzere hazırlanmaktadır.
Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.733 kişilik kapasite ayrılmış olup, 133 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Sinop Ayancık İlçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo’dan 100 battaniye gönderilmiştir.
Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.000 kişilik kapasite ayrılmış olup 24 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.
ACİL YARDIM ÖDENEĞİ
AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 5 Milyon, Sinop’a 3 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır. Toplamda 23 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir.
ENERJİ ÇALIŞMALARI
Bartın il genelinde elektrik verilemeyen köy kalmamıştır. Kastamonu genelinde 1 ilçe, 64 köye, Sinop’ta 83 köye elektrik verilememektedir.
Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sinop’taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edilmiştir. Sinop Ayancık ilçesinde 7 adet jeneratör aktif durumdadır.
ULAŞIM ALTYAPI
Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkılmış, Valay-1 Köprüsünün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsünün yaklaşım dolgularında hasar meydana gelmiş, söz konusu bölgelerde yol trafiğe kapatılmıştır.
Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 Köprüsü yıkılmıştır.
Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsünde hasar meydana gelmiştir. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatılmıştır.
Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.
YAGIŞ MİKTARLARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 10.08.2021 (06.00) – 13.08.2021 (00.00) saatleri arasında (63 saat) Sinop Ayancık ilçesine 331.41 kg/m2, Türkeli ilçesine 225.40 kg/m2, Ayancık Çangal’a 226 kg/m2, Ayancık Akören köyüne 213.70 kg/m2, Sazlı köyüne 155.49 kg/m2, Erfelek ilçesine 151.10 kg/m2, Sinop’a 125.40 kg/m2, Boyabat Dranaz Tüneline 108.03 kg/m2; Kastamonu Bozkurt Mamatlar köyüne 453.81 kg/m2, Devrekani Kuz köyüne 386.23 kg/m2, Küre ilçesine 393.96 kg/m2, Abana ilçesine 279.26 kg/m2, İnebolu’ya 281.28 kg/m2, Bozkurt ilçesine 161.88 kg/m2; Bartın Ulus Ceyüpler köyüne 362.38 kg/m2, Ulus’a 166.20 kg/m2, Ulus Çubukeli köyüne 136.82 kg/m2 yağış düşmüştür.