Boğaziçi Üniversitesi’ne 12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez kurum dışından rektör atanmasını protesto ettikleri için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve görevli memura mukavemet” suçlamasıyla gözaltına alınan 40 kişiden 24’ünün polisteki ifade işlemleri tamamlandı. Öğrencilerden 16’sı ise Vatan Caddesi’ndeki il emniyet müdürlüğünde gözaltında tutulmaya devam ediyor.
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde pazartesi günü ‘Üniversitemizde kayyum rektör istemiyoruz’ başlığı altında basın açıklaması ve protesto gösterisi yapılmıştı. Aynı gece uzun namlulu özel tim polislerince öğrencilerin evlerine baskınlar yapılmış ve kamuoyundaki tepkiler artmıştı. Öğrenciler adliyeye de elleri arkadan kelepçeli halde getirildi.
İfade işlemleri tamamlanan öğrenciler Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi.
Mahkeme 23 öğrenciyi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı
Soruşturma savcılığınca ifadeleri alınan 24 öğrenciden 1’i serbest bırakılırken, 2 kişi tutuklama, 21 kişi de adli kontrol şartı talebiyle hakimliğe sevk edildi.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, “2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevini yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltilen 23 öğrencinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
“Ters kelepçe, çıplak arama… İşkenceye maruz kaldık”
Serbest bırakılan öğrencilerden Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisi öğrencisi Burak Çetiner, gözaltına alınma sürecini anlattı: “Şafak operasyonuyla Özel Harekat tarafından gözaltına alındık. Anne ve babalarımız yerlere yatırıldı. Gerek ters kelepçe ve gerek çıplak arama olsun işkenceye maruz kaldık. Bunlarla bizi korkutup sindireceklerini zannediyorlarsa hayır biz korkmayacağız. Yarın öbür tekrar kayyum rektöre karşı sesimizi yükselteceğiz. Bizi bölmeye çalışıyorlar. Provokatörler diyorlar. Biz burada üniversite öğrencileri olarak gerek Boğaziçi Üniversitesi’nden olsun gerekse İstanbul, Mimar Sinan ve Marmara bütün üniversiteler hep beraber olarak bütün kayyumlara, bütün belediyelerdeki bütün kayyumlara ses çıkartıyoruz. Sessiz kalmıyoruz.”
İstanbul Barosu hak ihlallerini raporladı
İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, öğrencilerin gözaltına alınırken ve gözaltındayken yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin bir rapor paylaştı. Gözaltındaki öğrencilerle görüşülerek hazırlanan raporda, ev baskını ve aramalarından sağlık muayenesi ve gözaltı sürecine kadar çok sayıda hak ihlali yapıldığı belirtildi. Raporda ayrıca, baronun 5 maddelik talepleri sıralandı.