Bursa Orhangazi’deki Cargill Fabrikası’nda çalışırken Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 8 işçi eylemlerinin 1000’inci gününde direnişlerini sürdürüyor.
İşlerine iade edilme talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı önünde bugün açıklama yapmak isteyen işçiler, eylem alanına gitmek isterken Tek Gıda-İş Sendikası önünde polis engeline takıldı. Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yücenin haberine göre; sendika binası önüne gelen Çevik Kuvvet ekipleri, işçilerin Bakanlık önünde eylem yapmalarına ‘pandemi’ gerekçesiyle izin vermeyeceklerini iletti.
Polis ile işçiler arasında müzakere
Sendika yöneticileri ve Cargill işçileri ile polis arasında yapılan müzakere devam ederken, işçiler Bakanlık önünde basın açıklaması yapmakta kararlı olduğunu söyledi. Polis ekipleri ise işçilerin sendika binasına girmesini istiyor.
İşçiler: Hiçbir yere gitmiyoruz
Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, dayanışma amacıyla toplanan kalabalığın gitmesi yönünde çağrıda bulundu. Polis ekiplerinin Bakanlık önüne gitmelerine izin vermediğini, sendika önünde açıklama yapılmasını istediğini ifade eden Karlıkaya, “Biz Tarım Bakanlığı önünde açıklama yapamayacaksak burada yapmamızın anlamı yok. Biz Bakanlık önünde açıklama yapana kadar buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Ama işçilere destek için gelen arkadaşlardan gitmelerini istiyoruz” dedi.
“Uluslararası firma Türkiye’de sendikalaşmaya karşı”
Karlıkaya, “Birçok uluslararası firma Türkiye’de sendikalaşmaya karşı. Cargill firması da Türkiye’de aynısını yapıyor. Bizlerin bugün Ankara’da olmamızın nedeni sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması. Bu firmalarda çalışan işçiler ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Biz bu durumun çözülmesini dayanışmanın, örgütlenin güçlenmesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Amerikan Büyükelçiliği’ne mektup bırakacağız. Ardından da siyasi partilerden randevu talep edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“Polis engeli, Bakanlık önünde açıklama yapmamıza çözüm olmayacak”
İşten çıkartılan işçilerden Faik Kutlu, polis engelinin Tarım Bakanlığı önünde açıklama yapmalarına çözüm olmadığını kaydetti. Aradan geçen bir buçuk senede mücadele dolu bir süreci arkalarında bıraktıklarını ifade eden Kutlu, “Bugün direnişimizin 1000’inci günündeyiz ve polis hâlâ bizim kararlılığımızı anlayamadı. Sendikalaşmaya karşı olan işverenler ile karşı bir mücadele veriyoruz. Biz asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
“İnsanların derdi evine ekmek götürmek, bölücülük yapmak değil”
Cargill direnişiyle geçen 1000 günde evlendiğini ve çocuğunun olduğunu ifade eden Kutlu şöyle konuştu: “Ben sevdiğim kızı istedikten iki gün sonra işten çıkarıldım. Direnişe başladık, İstanbul’a kadar yürüdük ve gözaltına alındık. Gözaltına alındığım günün ertesi benim nişanım vardı. Çok zorlu bir süreç geçirdik. Benim nişanım, evlenmem, çocuğum oldu ama değişen bir şey olmadı. Buradaki insanların derdi evine ekmek götürmek, bölücülük yapmak değil.”