The American Trap (Amerikan Tuzağı) başlıklı kitabın yazarı Frederic Pierucci, CGTN’nin yayınına katılarak Tian Wei’nin sorularını yanıtladı.
Fransız Alstom şirketinin eski yöneticisi Pierucci, ABD tarafından yolsuzlukla suçlanmış ve 2014 yılında suçlu bulunmuştu. O dönem çoğu kişi tarafından “ekonomik rehine” olarak görülen Pierucci’ye göre Çin, izlediği politikayla devletlerin bu tür meselelerde sergilemesi gereken dik duruşa dair bir ölçüt belirledi.
“Çin için büyük bir zafer”
Meng’in Çin’e dönüşünün, sıkıntılı bir dönemin ardından herkes açısından olumlu bir netice anlamına geldiğini belirten Pierucci, “Ben bunu Çin için büyük bir zafer olarak görüyorum, çünkü ilk kez ABD’nin uzun kollu yargılama girişimine bir devlet tarafından böyle karşı koyuldu.” ifadelerini kullandı.
Meng Wanzhou ile ABD yargısı arasında varılan anlaşmayı değerlendiren Pierucci, Meng’in daha önce yöneltilen ithamlar ile ilgili suçlu bulunmadığının altını çizerek, yapılan anlaşmanın, Adalet Bakanlığı ile bireyler arasında bu türde bir anlaşmaya varılması açısından da özgün bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. Pierucci, “Esas olarak, (Meng) suçlu bulunmadı, suçlu olarak tanınmadı. Bu da ertelemeli soruşturma hükümlerine uyduğu takdirde, ABD’nin kendisine yönelik suçlamaları Aralık 2022 itibarıyla iptal edeceği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
“Benim arkamda Meng’in sahip olduğu gibi destek yoktu”
Kendisine suçlamalar yöneltildiği dönemde, şirketinin ardında Meng’in sahip olduğuna benzer bir destek bulunmadığını belirten Frederic Pierucci, “Huawei meselesinde, tüm şirket başından sonuna kadar Meng’in arkasındaydı. Diplomatik olarak da Çin, muhtemelen bu tür bir anlaşmaya varılması için birçok şey yaptı. Benim davam 2013-2014 yıllarındaydı, o dönemde dünya ABD’nin uzun kollu yargılama yetkisi girişimlerinin bu denli farkında değildi.” dedi.
Meng Wanzhou’nun muazzam bir cesaret göstererek mücadele ettiğinin altını çizen Pierucci, “Pes etmeyerek doğru olanı yaptı. Bu 2,5 yıllık süreç kendisi, ailesi, babası ve herkes için çok zor geçmiş olmalı. Neticede, hiçbir Avrupa ülkesi bunu söylemeyecektir, ancak herkes kalbinin derinliklerinde minnettarlık duymalı; zira ilk kez bir ülke, bu uzun kollu yargılama yetkisi çılgınlığını durdurması için ABD’nin karşısına dikildi. Bu, esasen diğer ülkelere de aynı şeyi yapıp, dik durma ve mücadele etme cesareti verecek.” diye konuştu.
Pierucci, ABD’nin hukuku bir ekonomik silah olarak kullanmayı bırakmayacağını, ancak şimdi en azından bu girişimlerine bir tepki alabileceğini gördüğünü sözlerine ekledi.