Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Dünya

İmamoğlu’nun tutuklanması dünya basınında

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, dünya basınına da yansıdı. The Guardian, İmamoğlu protestolarının “demokrasi mücadelesine dönüştüğüne” dikkat çekerken; Reuters, “Bu kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetine karşı ülkenin en büyük protestolarını tetikleyebileceği” ifadesini kullandı.

Yayınlanma Tarihi: 23 Mart 2025 - 13:01:42
Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2025 - 13:01:55
Konfederasyon, meslek odaları, sendikalar, dernekler ve kurumlardan ortak açıklama: “Biz susmayacağız”
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, dünya basınına da yansıdı. The Guardian, İmamoğlu protestolarının “demokrasi mücadelesine dönüştüğüne” dikkat çekerken; Reuters, “Bu kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetine karşı ülkenin en büyük protestolarını tetikleyebileceği” ifadesini kullandı.

Türkiye Belediyeler Birliği ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberinde çok sayıda kişinin 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alınmasından itibaren gelişmeleri izleyen dünya basını, tutuklamaları son dakika olarak geçerken, gazetelerde manşetlerine taşıdı. İmamoğlu’nun tutuklanmasının dünya basınına yansımaları şöyle:

BBC, dört gün süren protesto gösterilerini “barışçıl” olarak nitelendirdi

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC, “İstanbul Belediye Başkanı resmi olarak tutuklandı ve suçlandı” başlığını kullandı. Haberde, İmamoğlu’nun “yolsuzlukla” suçlanarak tutuklandığı belirtilirken; dünkü protesto gösterileri ve polisin şiddetli müdahalesi de ele alındı. Konuya ilişkin “BBC’nin konuştuğu hiç kimsenin ismini vermek ya da yüzünü göstermek konusunda kendini rahat hissetmemesi çok manidar. Cumartesi gecesi sokaklarda olan ve tutuklanmayı göze alan pek çok kişi BBC’ye, inanabilecekleri bir gelecek için mücadele ettiklerini söyledi” denildi.

Haberde, geçen dört gün boyunca düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerini BBC, “barışçıl” olarak nitelendirirken; “İmamoğlu, Erdoğan’ın en zorlu siyasi rakiplerinden biri olarak görülüyor. Pazar günü yapılacak olan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı seçiminde yarışan tek kişi” değerlendirmesi yapıldı.

The Guardian: “Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı protestoları ‘demokrasi mücadelesine’ dönüşüyor”

İmamoğlu’nun tutuklanmasını manşete taşıyan İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, “Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı protestoları ‘demokrasi mücadelesine’ dönüşüyor” başlığını attı. Haberde, “İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına duyulan öfkenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhalefetin mihenk taşı olduğu” kaydedilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı’nın uzun süredir İstanbul’u muhalefetin kontrolünden geri almaya çalışması, Erdoğan’ın siyasi kariyerine belediye başkanı olarak başladığı şehirde toplanma yasağına meydan okuyan protestocuların coşkularını ve öfkelerini körükledi. Yüzlerce kişi, hükümet karşıtı sloganlar atarak sokağa dökülürken; bir metro istasyonunun önünde duran bir protestocu gösterileri ‘yıllardır biriken baskıya bir cevap’ olarak nitelendirdi. ‘Ekonomiyle, eğitimle, sağlık sistemiyle ilgili sorunlar var’ diyerek hayat pahalılığının arttığı ekonomik krize gönderme yaptı ve ‘Bu hükümetten bıktık usandık’ dedi.”

AP: “Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler de derinleşiyor”

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de “Türk mahkemesi İstanbul Belediye Başkanı’nın yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasına karar verdi” başlıklı haberinde, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli rakibi bugün, bir mahkeme tarafından resmen tutuklandı ve yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davanın sonucunu beklemek üzere hapse atılmasına karar verildi” denildi. Haberde, “Bu durum, aynı zamanda Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeleri de derinleştiriyor” denildi.

CNN: “Türkiye genelinde protestocular toplanma yasağına meydan okurken İstanbul Belediye Başkanı hapse atıldı”

ABD merkezli CNN televizyon kanalı, konuya ilişkin “Türkiye genelinde protestocular toplanma yasağına meydan okurken İstanbul belediye başkanı hapse atıldı” başlığını kullandı. İmamoğlu’nun ‘yolsuzluk’ yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı belirtilen haberde, “Perşembe gününden bu yana on binlerce kişi, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına karşı büyük ölçüde barışçıl gösterilerde, metropol İstanbul ve başkent Ankara da dahil olmak üzere ülke çapında bir düzineden fazla şehirde sokaklara döküldü” denildi.

Haberde, İmamoğlu’nun tutuklanmasının PKK ve Kürdistan Topluluklar Birliği’ne (KCK) yardım ettiği iddiasıyla yürütülen ayrı bir soruşturmayla ilgili olmadığı belirtildi.

NYT: “Türkiye, Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen İstanbul Belediye Başkanı’nı tutukladı” 

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin, “Türkiye, cumhurbaşkanı adayı olması beklenen İstanbul Belediye Başkanı’nı tutukladı” başlığını kullandı. NYT, “Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun destekçileri, İmamoğlu’na yöneltilen yolsuzluk suçlamalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlıca siyasi rakibini saf dışı bırakmaya yönelik bir oyun olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

El Cezire: “İmamoğlu’nu cezaevine gönderme kararı, İmamoğlu’na yönelik eylemlerin siyasi olarak eleştirilmesinin ardından geldi”

Katar merkezli El Ceziye yayın kuruluşu, İBB Başkanı İmamoğlu’na ilişkin, “Türk mahkemesi İstanbul belediye başkanının tutuksuz yargılanmasına karar verdi” başlığıyla verdiği son dakika haberinde “Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli rakiplerinden İmamoğlu’nun yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davanın sonucunu beklemek üzere hapse atılmasına karar verdi” ifadesini kaydetti.

El Cezire, mahkemenin “İmamoğlu’nu cezaevine gönderme kararının”, ana muhalefet partisi, Avrupalı liderler ve on binlerce protestocunun İmamoğlu’na yönelik eylemleri siyasi olarak eleştirmesinin ardından geldiğini belirtti.

Reuters: “Bu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetine karşı ülkenin en büyük protestolarını tetikleyebilir”

Reuters haber ajansı da konuya ilişkin, “Türk mahkemesi, İstanbul Belediye Başkanı’nı tutukladı” başlığını kullanırken; “Türk medyasında yer alan haberler baz alınarak, bu kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetine karşı on yıldan uzun bir süredir ülkenin en büyük protestolarını tetikleyebileceği” belirtildi.

Le Monde: “Bir yargıç, gözaltına alınması bir protesto dalgasını tetikleyen İstanbul İmamoğlu’nun tutuklanmasına karar verdi”

Fransız gazetesi Le Monde da “Bir yargıç, gözaltına alınması bir protesto dalgasını tetikleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına karar verdi” başlığına yer verirken; haberde, “yolsuzluk’ ve ‘terörizm’ ile suçlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlıca muhalifi, dün akşam 90 sanıkla birlikte mahkemeye çıkarılırken, yüz binlerce kişi ona destek için toplandı” denildi. İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ülke genelinde bir “protesto dalgası” yarattığı hatırlatıldı.

DW: “Bu tutuklamanın, Erdoğan’ın iktidarına karşı bir meydan okuyucuyu ortadan kaldırmaya yönelik siyasi amaçlı bir girişim olduğu söylendi”

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), “Erdoğan’ın rakibi İmamoğlu hapiste” başlıklı haberinde “İmamoğlu’nun destekçilerinin, bu tutuklamanın, Erdoğan’ın yirmi yılı aşkın iktidarına karşı popüler bir meydan okuyucuyu ortadan kaldırmaya yönelik siyasi amaçlı bir girişim olduğunu söylediğine” dikkat çekti.

DW, ayrıca Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2028 yılında yapılacağı belirtirken, “Erdoğan’ın ancak bir anayasa değişikliği yapılırsa ya da erken seçim kararı alınırsa yeniden aday olabileceği” kaydedildi.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Tutuklanan Şişli Belediye Başkanı Şahan’dan ilk açıklama

Sonraki İçerik

Mansur Yavaş, İmamoğlu için oy kullandı

İlgili İçerik

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”
Dünya

Arakçi: Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD’nin yanıtını bekliyoruz

Arakçi: “Temel ilkeler konusunda ön anlaşmaya vardık”
Dünya

Arakçi: “ABD ve İsrail’le yaşanan sorunlar yalnızca diplomasi yoluyla çözülebilir”

Gazze’de can kaybı, 7 Ekim 2023’ten beri 74 bin 18’e yükseldi
Dünya

Gazze’de can kaybı, 7 Ekim 2023’ten beri 74 bin 18’e yükseldi

ABD’nin İran limanlarına yönelik ablukası başladı
Dünya

İran: “Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için diplomatik çözüm gerekli”

ABD’nin İran limanlarına yönelik ablukası başladı
Dünya

İran’dan Hürmüz Boğazı için 7 günlük anlaşma önerisi

İran, Umman’daki görüşmelerin “şimdilik” sona erdiğini açıkladı
Dünya

İran Devrim Muhafızları: ABD ile çatışma yedi şart yerine gelene dek sürecek

Sonraki İçerik
Mansur Yavaş, İmamoğlu için oy kullandı

Mansur Yavaş, İmamoğlu için oy kullandı

Gündem

Zeynel Emre ‘fon krizi’ için iktidara ‘Bize bırakmayın, açıklayın’ diye seslendi

Zeynel Emre ‘fon krizi’ için iktidara ‘Bize bırakmayın, açıklayın’ diye seslendi

CHP’li Sarı, Diyarbakır’da fabrika işçileriyle bir araya geldi

CHP’li Sarı, Diyarbakır’da fabrika işçileriyle bir araya geldi

Yavuzyılmaz’dan Boğaz köprülerinin özelleştirilmesi planına tepki

Deniz Yavuzyılmaz’ın eşi Serpil Yavuzyılmaz hakkında soruşturma

Ovacık’ta doğaya atılan çöpler tepki çekti… Muhtar çöpleri topladı

Ovacık’ta doğaya atılan çöpler tepki çekti… Muhtar çöpleri topladı

CHP’li Çakırözer’den TBMM’de basına sansüre sert tepki

Utku Çakırözer’den X ve Meta’ya erişim engelleri çağrısı: “Gelin Meclis’te hesap verin”

CHP’li Deniz Demir: “Kur artışları engelli vatandaşları da vurdu”

CHP’li Demir, borç nedeniyle elektriği kesilen abonelerin sayısını Bakan Bayraktar’a sordu

Bakırköy Belediyesi, ilçedeki okullarda sağlık taraması yapıyor

Bakırköy Belediyesi, ilçedeki okullarda sağlık taraması yapıyor

CHP’den ‘sansür yasası’ açıklaması: Ucube yasayı iptal istemiyle AYM’ye taşıyacağız

Faik Öztrak: Meclis Araştırma Komisyonu’nun derhal kurulması lazım

Gürer: “Mısır üreticileri alım fiyatının en az ton başı 10 bin lira olmasını bekliyorlar”

CHP’li Gürer: “2026’da 500 bin başlık sığır ithalat hedefi yedi ayda aşıldı”

“İstanbul’u Koşuyorum”un son etabı 4 Ekim Pazar günü Yenikapı’da koşulacak

“İstanbul’u Koşuyorum”un son etabı 4 Ekim Pazar günü Yenikapı’da koşulacak

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist