DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) aralık ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırını da içeren çalışmasını yayımladı. BİSAM’ın çalışmasına göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gereken aylık asgari gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 2 bin 478 lira olarak belirlendi. Bu tutara kira, faturalar ve zaruri diğer harcamaların eklenmesiyle bulunan yoksulluk sınırı ise 8 bin 570 TL oldu.
BİSAM açlık ve yoksulluk sınırı açıklayan diğer kurumlardan farklı olarak aynı zamanda illere göre de ayrı çalışmalar yapıyor. Buna göre BİSAM’ın İzmir için belirlediği açlık sınırı diğer illerden daha yüksek. Bu ilde açlık sınırı 2 bin 720 lirayken, İzmir’in ardından gelen İstanbul’daki açlık sınırı 2 bin 664 lira olarak tespit edildi.
Son aylarda süt ve süt ürünlerine gelen zamlar açlık sınırını yükselten en önemli etkenlerden oldu. BİSAM da raporunda, bu ürünlere gelen zamlarla beraber süt ve süt ürünlerinin sağlıklı beslenebilmek için gereken en büyük harcama kalemi olduğu vurgulandı. Çalışmaya göre gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 34,8’le ilk sırada yer aldı.
Günlük harcama ihtiyaçlarının aile fertlerine göre sıralandığı çalışmada sağlıklı beslenebilmek için yetişkin kadının en az 21,32 TL, yetişkin erkeğin 22,09 TL, 15-18 yaş arası gencin 23,51 TL, 4-6 yaş arası çocuğun da en az 15,66 TL harcaması gerektiği tespit edildi. Böylece bu bireylerden oluşan 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenebilmek için günlük en az 82,58 TL harcaması gerektiği belirtildi. Bu rakama gıda dışında kalan harcamalar dahil değil.
Rueters, stokçuluğa mecbur kalındığını söyledi
Reuters Haber Ajansı, Türkiye ekonomisiyle ilgili kapsamlı bir analiz yayımladı. Analizde, “Türkiye’de gıda fiyatları o kadar arttı ki, bazı insanlar gelecek aylarda daha da artacak fiyatlardan kaçınmak için ellerindeki tüm parayı pirinç ve makarna stoklamaya yatırıyor” denildi.
İşini kaybettiği için kısmi devlet yardımı alan, İstanbul’da yaşayan 43 yaşındaki üç çocuk babası güvenlik görevlisi Hüseyin Duran, “Sadece gerekli şeyleri ve en ucuz markaları satın alıyoruz. Tüm gıdaların fiyatları artıyor özellikle de bebek mamalarının” diyor.
Duran ayrıca “Çocuklarım için endişeleniyorum. Sadece kiramızı, gıda alışverişini ve kredi ödemelerini karşılayabiliyoruz” diye konuşuyor.
Reuters, dünyada sıfıra yakın enflasyon ve koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşın, yüzde 15 ile yıllık tüketici fiyatlarındaki en büyük artışlardan birinin Arjantin’den sonra Türkiye’de görüldüğünü belirtiyor. Bunun aynı zamanda OECD ülkeleri arasında açık ara en yüksek oran olduğuna dikkat çekiyor.
Ajansa göre, gıda enflasyonunun bir yılda yüzde 20’den fazla artması kısmen, petrol ve gübre fiyatlarıyla kuraklıktan kaynaklanıyor. Ancak ekonomi uzmanlarının, hükümetin siyasi kararlarının TL’nin değerlerinin geçen yıl rekor derecede düşmesine ve gıda ithalatı maliyetini 9 milyar dolar daha artırmasına da dikkat çektiği kaydediliyor.
Dengeli beslenmek için gereken bütçe
BİSAM’ın çalışmasına göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenebilmek için gereken minimum gıda harcaması tutarları bölgelere göre şu şekilde;