Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Asgari ücret yetersiz: Zamlar ve kur artışlarıyla dolar karşısında eridi

Türkiye'de ekonomi politikalarıyla ilgili tartışmalar ve Türk lirasında yaşanan değer kaybı sürerken, net 2 bin 825 liralık asgari ücret 298 dolara geriledi. Öte yandan 2018'den bu yana yalnızca elektriğe yüzde 122 zam geldi.

Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2021 - 13:55:13
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2021 - 13:55:13
2022’de asgari ücret ne kadar olacak? İlk hesap ortaya çıktı! işte masadaki iki rakam
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her evde araba var, kapıcısında araba var, şu anda ikinci el araba yetişmiyor zaten, öyle bir durum var. Bunları nasıl görmemezlikten geliyorsunuz” şeklindeki çıkışı, beraberinde birçok tartışmayı getirdi. Bunlardan biri de asgari ücret.

Dolar/TL kuru, son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) peş peşe aldığı faiz indirimi kararları ve 10 ülkenin diplomatik temsilcisiyle yaşanan kriz nedeniyle 9.85’li seviyelere kadar yükseldikten sonra 9.45’e geriledi. Net 2 bin 825 lira 90 kuruş olan asgari ücretin karşılığı ise 298 dolar oldu.

2022 yılı için asgari ücret görüşmeleri, böyle bir atmosferde aralık ayında başlayacak. İktidara yakın A Haber ise, ‘son 45 yılın en iyi zammının yapılacağı’ görüşünde. Peki asgari ücretin, Türk lirasından 6 sıfırın atıldığı 2005 yılından bu yana dolar karşısında durumu ne oldu?

Öte yandan doğalgaz, elektrik gibi kalemlerde yapılan zamlar, asgari ücretle çalışan bir işçinin cebini yakıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020 tarihinde açıkladığı doğalgaz müjdesinin üzerinden geçen bir yılda, elektrik, akaryakıt ve doğalgaza toplam 35 kez zam yapıldı.

Yalnızca elektrikte, 2018’den bu yana faturalar yüzde 122 civarında zamlandı.

KİRA VE GIDA FİYATLARINDA FAHİŞ FİYATLAR

Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeler, gıda ve kira fiyatlarını da vurdu. Fahiş fiyatlar vatandaşların bir numaralı gündem maddesi haline gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası şu açıklamayı yaptı: “Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Bu konudaki denetimleri sıkılaştırıyoruz. 2022 Bütçemizi de bu anlayışla hazırladık.”

AZİZ ÇELİK, ASGARİ ÜCRETİN TARİHİNİ ANLATTI

Doç. Dr. Aziz Çelik de, ‘asgari ücrete 45 yılın en iyi zammının geleceği’ yönündeki haberlerin ardından kişisel Twitter hesabında paylaşımlarda bulundu ve asgari ücretin tarihiyle ilgili bilgiler verdi. Çelik, şunları yazdı:

“Türkiye asgari ücret 3008 sayılı ve 1936 tarihli İş Kanunu ile erken Cumhuriyet döneminde mevzuatımıza girdi. 3008’in 32. maddesi ‘İktisat vekaletince teklif edilecek işlerde işçi ücretlerinin en aşağı hadleri bir nizamname ile tespit edilir’ hükmünü içeriyordu.

Ancak bu nizamname (yönetmelik) bir türlü çıkarılmadı. 25 Ocak 1950 tarihinde İş Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle asgari ücret tespit yetkisi mahalli komisyonlara bırakıldı.

1951 tarihinde yayımlanan Asgari Ücret Yönetmeliği’ne göre işçi ve işverenlerin temsil edildiği ancak devlet temsilcilerinin ağırlıkta olduğu mahalli komisyonlar değişik işkollarında ayrı ayrı asgari ücret belirleme yetkisine sahipti.

Mahalli komisyonların kararlarına karşı Çalışma Bakanlığı’nda kurulacak bir komisyona itiraz edilebiliyordu. Ancak Bakanlık’taki beş kişilik itiraz kurulu tamamen devlet temsilcilerinden oluşmaktaydı.

1967’de 931 sayılı İş Kanunu ile mahalli komisyonlardan vazgeçildi ve merkezi bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon asgari ücreti altı bölge esasına göre belirledi.

5 Nisan 1968 tarihli Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’ne göre ‘Asgari ücret mahalli, bölgesel veya belirli bir yerdeki bir veya daha fazla işkolunda veya o yerdeki bütün işkollarında veya milli seviyede’ tespit edilebiliyordu.

Asgari ücret komisyonun 11 ay 27 günlük ve 37 toplantı boyunca devam eden çalışmasıyla 1969 yılında altı bölge esasına göre saptandı. İlk ulusal ölçekli asgari ücretin belirleneceği bu toplantıya işveren temsilcileri katılamayacaklarını belirttiler ve ertelenmesini istediler.

Ancak daha önceki toplantıya da katılmayan işveren temsilcilerinin bu talebi zamanında davet ve duyuru yapıldığı için kabul edilmedi ve toplantı hükümet ve işçi temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Bu, komisyonun tarihindeki en uzun süredir.

1972 yılı asgari ücreti dört bölge esasına göre tespit edildi. 1974 yılında bölgelere göre asgari ücret uygulamasından vazgeçilerek ulusal ölçekli tek bir asgari ücret tespit edildi.

1974-1989 arasında asgari ücret sanayi ve hizmetler ile tarım ve ormancılık için ayrı ayrı belirlendi. 1989 yılında bu uygulamadan da vazgeçilerek asgari ücret ulusal düzeyde tek tip olarak saptanmaya başlandı.

Öte yandan 1974 yılından başlayarak 16 yaş altı ve üstü için ayrı olarak saptanan asgari ücret 2014 yılından itibaren yaş ayrımı olmaksızın ulusal düzeyde ve bütün sektörler için tek tip belirlenmeye başlandı.

Ulusal çapta ilk asgari ücret Haziran 1974’te CHP-MSP Hükümeti döneminde saptandı. Ecevit Başbakan, Sav Çalışma Bakanıydı. İşverenlerin karşı çıktığı ilk ulusal ölçekli asgari ücret hükümet ve işçi temsilcilerinin oylarıyla 1.200 TL olarak kabul edilmişti.”

(Gerçek Gündem)

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

TGC: Nail Güreli’yi sevgi ve özlemle anıyoruz

Sonraki İçerik

Karavanda ÖTV indirimi

İlgili İçerik

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

Türk-İş, Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı

İTO Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı
Ekonomi

İTO Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı

Yurtdışından getirilen cep telefonları için kayıt ücretine zam
Ekonomi

Akıllı telefonlara yıl sonunda yüzde 40 zam bekleniyor

Çay üreticinden fiyat tepkisi
Ekonomi

Çay üreticinden fiyat tepkisi

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

DİSK-AR: Bayram ikramiyesinin asgari ücrete göre kaybı 76 bin liraya yükseldi

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

Yaşam maliyetlerindeki artış sürdürülebilir tüketimi etkiledi

Sonraki İçerik
Karavanda ÖTV indirimi

Karavanda ÖTV indirimi

Gündem

Meteoroloji uyardı: Sıcaklıklar 12 derece birden artacak

Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Reha Muhtar vasiyetini açıkladı

Reha Muhtar hayatını kaybetti

Kılıçdaroğlu, Gezi Davası tutuklularının aileleriyle bir araya geldi

Kılıçdaroğlu’nun MYK listesi açıklandı

Yerebatan Sarnıcı’nı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

Yerebatan Sarnıcı’nı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştü

Kılıçdaroğlu’ndan ‘cumhurbaşkanı adayı neden açıklanmadı?’ sorusuna yanıt

Kılıçdaroğlu’nun belirlediği MYK üyelerinin bugün açıklanması bekleniyor

Yarın CHP Grup Toplantısı’nda Özgür Özel konuşacak…

Özgür Özel: “Bizim görevimiz büyük kumpasa karşı bu çatının altına direniş”

MHP açıkladı: 11 ülkede daha seçim sandığı kurulacak!

6 beldede 7 Haziran’da ara seçim yapılacak

TKP Genel Sekreteri Okuyan’dan Küba Komünist Partisi’ne kongre mesajı

Okuyan: “AKP bu ülkeyi seçimsiz yönetemez”

Bağımsız Maden İş: Geri dönüş yok

Bağımsız Maden İş: Geri dönüş yok

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist