Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Birleşik Kamu-İş: “Halkımıza ‘sen aç kal’ demekten başka bir şey değil”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 2026 yılı için 28 bin 75 lira olarak açıklanan asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirterek "Acı gerçekler rakamlarla böylesine ortadayken, 28 bin liralık asgari ücret açıklamak matematikle de çarşı-pazarın hakikatiyle de vicdanla da yan yana gelmemektedir. Emek düşmanı politikaların acı meyvesi olarak asgari ücret, ülkede genel ücret haline getirilmişken enflasyonun yakıcılığı görmezden gelerek belirlenen asgari ücret, halkımıza 'sen aç kal' demekten başka bir şey değildir" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2025 - 15:45:59
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2025 - 15:45:59
Birleşik Kamu-İş’ten 8. Dönem Toplu Sözleşme takvimine tepki
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 2026 yılı için 28 bin 75 lira olarak açıklanan asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirterek “Acı gerçekler rakamlarla böylesine ortadayken, 28 bin liralık asgari ücret açıklamak matematikle de çarşı-pazarın hakikatiyle de vicdanla da yan yana gelmemektedir. Emek düşmanı politikaların acı meyvesi olarak asgari ücret, ülkede genel ücret haline getirilmişken enflasyonun yakıcılığı görmezden gelerek belirlenen asgari ücret, halkımıza ‘sen aç kal’ demekten başka bir şey değildir” açıklamasını yaptı.

Birleşik Kamu-İş Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, mevcut yapısıyla siyasi iktidarın kontrolünde olduğu belirtilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aldığı kararın, kayıtlı çalışanların yaklaşık yüzde 70’inin asgari ücret ya da buna yakın ücretlerle çalıştığı Türkiye’de milyonlarca emekçiyi ve ailelerini sefalete mahkum ettiği ifade edildi.

Artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısıyla yeni asgari ücretin bağdaşmadığı belirtilen açıklamada, bu rakamın toplumun çok büyük bir kesimini daha hızlı bir biçimde yoksullaştıracağı vurgulandı.

Birleşik Kamu-İş’in Ar-Ge birimi Kamu-Ar’ın araştırmasına göre aralık ayı itibarıyla açlık sınırının 30 bin 656 liraya yükseldiği, buna karşın asgari ücretin açlık sınırının 2 bin 580 lira altında kaldığına dikkat çekilen açıklamada, yoksulluk sınırının ise 94 bin 913 liraya çıktığı, iki çocuklu bir ailenin her iki ebeveyni de asgari ücretle çalışsa dahi hane gelirinin yoksulluk sınırının ancak yarısına ulaşabildiği ifade edildi. Açıklamada, yoksulluk sınırındaki yıllık artışın, mevcut asgari ücret tutarına yaklaştığı belirtildi.

2025 yılında yüzde 44,4 olarak açıklanan enflasyona rağmen asgari ücrete yalnızca yüzde 30 zam yapıldığını, 2026 yılı için ise enflasyonun yüzde 30’un altında kalmayacağı öngörülmesine rağmen artışın yüzde 27 ile sınırlandırıldığı belirtilen açıklamada, bu durumun Anayasa’nın “çalışanların geçim koşulları”nın dikkate alınması hükmüne aykırı olduğu kaydedildi.

ASGARİ ÜCRET, HALKIMIZA ‘SEN AÇ KAL’ DEMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR

Açıklamada, “Acı gerçekler rakamlarla böylesine ortadayken, 28 bin liralık asgari ücret açıklamak matematikle de, çarşı-pazarın hakikatiyle de, vicdanla da yan yana gelmemektedir. Emek düşmanı politikaların acı meyvesi olarak asgari ücret, ülkede genel ücret haline getirilmişken enflasyonun yakıcılığı görmezden gelerek belirlenen asgari ücret, halkımıza ‘sen aç kal” demekten başka bir şey değildir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye’de belirlenen asgari ücretin yaklaşık 550 avro düzeyinde kaldığına işaret edilerek, İrlanda, Hollanda, Almanya ve Belçika gibi ülkelerde asgari ücretin 2 bin avronun üzerinde olduğu hatırlatıldı. “Gelişmiş ülke” söylemleriyle övünüldüğü halde emekçilere “az gelişmiş ülke asgari ücreti” ödenmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, iktidarın asgari ücreti belirlerken çalışanların geçim koşullarını değil, ücretin sermaye kesimine maliyetini esas aldığı, Meclis’ten geçen bütçenin de emekçiyi ve emekliyi yok sayan bir “tercihler bütçesi” olduğu belirtildi.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İBB Darülaceze’de “2026’ya merhaba” yemeği düzenlendi

Sonraki İçerik

RTÜK’ten Prime Video’ya ceza

İlgili İçerik

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

DİSK-AR: Bayram ikramiyesinin asgari ücrete göre kaybı 76 bin liraya yükseldi

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

Yaşam maliyetlerindeki artış sürdürülebilir tüketimi etkiledi

Türkiye’de Genç İstihdamı Raporu’nda dikkat çeken sonuçlar
Ekonomi

Türkiye’de Genç İstihdamı Raporu’nda dikkat çeken sonuçlar

İstanbul alarm veriyor…
Ekonomi

DİSK-AR: Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyon 265 bin oldu

Bakan Bilgin açıkladı: EYT’de iki gruba kötü haber!
Ekonomi

Bayram ikramiyelerinin yatacağı tarih belli oldu

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: İşçi sınıfının 607 milyar 153 milyon liralık ücreti eridi

Sonraki İçerik
RTÜK’ten Atatürk’e hakaretlere izin

RTÜK'ten Prime Video'ya ceza

Gündem

CHP, 39. Olağan Kurultay takvimini başlattı

CHP hakkında mutlak butlan kararı

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı

DİSK-AR: Bayram ikramiyesinin asgari ücrete göre kaybı 76 bin liraya yükseldi

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Alican Uludağ’ın tahliyesine karar verildi

CHP’den İstanbul İl Kongresi kararına itiraz

Kılıçdaroğlu’nun çıkışının ardından 81 il başkanından ortak açıklama

HAYAT 112 Acil ile tüm ihbarlar tek uygulamada toplandı

HAYAT 112 Acil ile tüm ihbarlar tek uygulamada toplandı

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı

İşte bayram sonrası TBMM gündemindeki konular

Çerkezoğlu: Bayram ikramiyesi eriyip pula döndü

Çerkezoğlu: Bayram ikramiyesi eriyip pula döndü

Xi ve Putin, Beijing’de ortak basın toplantısı düzenledi

Xi ve Putin, Beijing’de ortak basın toplantısı düzenledi

Gürer: “Mısır üreticileri alım fiyatının en az ton başı 10 bin lira olmasını bekliyorlar”

CHP’li Gürer’den gıda düzenlemelerine tepki

İspanya ve Polonya’dan İsrail’e “Küresel Sumud Filosu” tepkisi

İspanya ve Polonya’dan İsrail’e “Küresel Sumud Filosu” tepkisi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist