Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

EYT’de bayram ikramiyesi müjdesi

EYT kanun teklif aşamasında sona yaklaşıldı. Düzenleme, Meclis'te oylanarak yasalaşacak. Önümüzdeki hafta salı günü düzenlenecek TBMM Genel Kurulu'nda ana gündemin EYT olması bekleniyor. Mart ayında yapılacak bir başvuru sonunda ilk maaşların 1 Nisan'dan itibaren hesaplanması bekleniyor.

Yayınlanma Tarihi: 26 Şubat 2023 - 10:33:39
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2023 - 10:33:39
Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye 11 ilde yaşadığı asrın felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da gündemdeki önemli yasal düzenlemeleri bekliyor. Depremzede vatandaşların da büyük çoğunluğunu ilgilendiren yapılandırma tasarısı ve EYT yasasının önümüzdeki Salı günü Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta toplanması beklenen TBMM Genel Kurulu milletvekillerinin deprem bölgesinde olması nedeniyle tüm partilerin ortak kararı ile 28 Şubat tarihine ertelenmişti.

Bu hafta salı günü toplanacak olan TBMM Genel Kurulu öncelikli olarak Emeklilikte Yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini görüşecek.

Komisyondan geçen düzenleme ile 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış vatandaşlar primlerini tamamladıklarında yaş şartı olmadan emeklilik hakkı kazanacaklar. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı düzenlemeden 5 milyona yakın sigortalının yararlanması bekleniyor.

GENEL KURUL’DA BAZI DEĞİŞİKLİKLER BEKLENİYOR

Yürürlülük maddeleriyle 4 maddeden oluşan EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti. Genel Kurul’da bazı değişikliklerin olabileceği noktasında beklentiler de bulunuyor.

Bunların başında da SSK’lılar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi geliyor. Yine kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor.
İLK MAAŞLAR İÇİN NİSAN BEKLENTİSİ

Yasalar, emeklilik işlemlerinin başlatıldığı aydan sonraki aybaşından itibaren maaş hesabı yapılacağını söylüyor. Bu durumda mart ayında yapılacak bir başvuru sonunda ilk maaşlar 1 Nisan’dan itibaren hesaplanacak.

Ancak deprem dolayısıyla yasanın geç çıkmasıyla kaybolan hak geri verilebilir. Bu durumda maaşların yine daha önce açıklandığı gibi 1 Mart’tan itibaren başlaması da sağlanabilir.

BAYRAM İKRAMİYESİ MÜJDESİ

Mart ayında başvuran EYT’liler emeklilik hakkı kazanacakları için nisan ayında ödenecek Ramazan Bayramı ikramiyelerini de alabilecekler. Emeklilere ödenecek ikramiyelerin bu yıl artırılması da bekleniyor.

BORÇLAR SİLİNİYOR

TBMM gündeminde olan bir diğer yasa tasarısı ise borç yapılandırması ile ilgili. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren taslak ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçları yapılandırılacak.

Vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçlar yasamın kapsamında bulunuyor.

Borçların hem peşin hem de taksitle ödenme imkanı bulunuyor. Buna göre ana para borcunun üzerindeki gecikme faiz ve cezaları silinirken enflasyon farkı konulacak. Peşin ödeyenler için bu enflasyon farkının yüzde 90’ı da silinecek. Taksitli ödemek isteyenler için ise 48 aya kadar taksit seçeneği sunulacak ve küçük katsayılar eklenerek faizler yine silinecek.

Taksitlerde uygulanacak katsayılar ise şöyle belirleniyor:
12 taksit: 1,09
18 taksit: 1,13
24 taksit: 1,18
36 taksit: 1,27
48 taksit: 1,36

2 bin lira ve altında olan borçlar herhangi bir başvuruya gerek olmadan tamamen silinecek. Bu kapsamda 7.6 milyon kişinin 4.6 milyar liralık borcu terkin edilmiş olacak.

Borcu bulunan 3 milyon 277 bin 5 işyeri ve 14 milyon 613 bin 574 sigortalının SGK’ya olan borçları yapılandırılacak. 2 bin liranın altında borcu terkin edilecek 332 bin 450 işyeri düşüldüğünde, iş yeri sayısı 2 milyon 944 bin 555 olacak. Öğrenim kredisinde 1.4 milyon kişinin 4.5 milyar liralık gecikme zammından vazgeçiliyor.

Çok sayıda EYT’li finansman sıkıntısı yüzünden yapamadığı borçlanmasını yapıp emekli olabilecek
Yapılandırma sadece borcu olanları değil EYT’lileri de yakından ilgilendiriyor. Prim borcu olduğu için emekli olamayan EYT’liler yapılandırmaya başvurarak borçlarının faizlerini sildirecek, taksite böldürebilecek ve kolay ödemelerle borçtan kurtulup emekli olabilecek.

Yine borçlanma yapmak isteyen EYT’liler bunun sonunda emekli olabilecekse kredi imkanına da kavuşabilecek. Daha önceki yapılandırma yasalarında emekli olabilecek durumdaki sigortalılar için borçlanma miktarları ya da borçları kadar kamu bankaları kredi açmış ve geri ödemeleri emekli maaşından karşılanmıştı. Bu yapılandırma yasası ile de bu imkan getirilirse birçok EYT’li finansman sıkıntısı yüzünden yapamadığı borçlanmasını yapıp emekli olabilecek.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Açlık sınırı 11 bine, yoksulluk sınırı 27 bine yaklaştı

Sonraki İçerik

Prof. Dr. Naci Görür’den ‘beton dökme’ uyarısı

İlgili İçerik

Dövizde büyüyen risk…
Ekonomi

Dövizde büyüyen risk…

Sağlık Bakanlığı, o ilaçları acil koduyla toplatıyor
Ekonomi

İlaç fiyatlarında otomatik zam dönemi

Benzine bir zam daha geliyor
Ekonomi

Motorine bu gece yarısı 2 TL 92 kuruş zam bekleniyor…

Halkın borç alma oranı yüzde 50’ye yaklaştı
Ekonomi

DİSK-AR: Çalışabilir 66,9 milyon kişinin sadece 22,9 milyonu kayıtlı istihdamda

BES-AR: Dört kişilik memur ailesinin “açlık sınırı” 49 bin 556 lira
Ekonomi

BES-AR: Dört kişilik memur ailesinin “açlık sınırı” 49 bin 556 lira

Yüksek Hızlı Tren seferlerine zam
Ekonomi

YHT biletlerine yüzde 6,45 oranında zam!

Sonraki İçerik
Naci Görür ‘Olasılık 70’lere çıktı’ dedi ve yapılması gerekenleri anlattı

Prof. Dr. Naci Görür'den 'beton dökme' uyarısı

Gündem

Ulugazi’nin yeni başpehlivanı: Orhan Okulu

Ulugazi’nin yeni başpehlivanı: Orhan Okulu

Nepal ve Tibet’teki sel felaketinde can kaybı 750’ye yükseldi

Nepal ve Tibet’teki sel felaketinde can kaybı 750’ye yükseldi

Melih Gökçek hakkında suç duyurusu

Melih Gökçek hakkında soruşturma başlatıldı

Meteoroloji bayramdaki hava durumunu açıkladı

Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli yağış ve fırtına bekleniyor

Mehdi Zana hayatını kaybetti

Mehdi Zana hayatını kaybetti

Büyük Zaferin 104’üncü Yılı

Büyük Zaferin 104’üncü Yılı

Dövizde büyüyen risk…

Dövizde büyüyen risk…

ABD, Venezuela petrolüne el koydu

ABD, Venezuela petrolüne el koydu

Sağlık Bakanlığı, o ilaçları acil koduyla toplatıyor

İlaç fiyatlarında otomatik zam dönemi

Ailenin avukatı konuştu: Gülistan Doku’nun yeri konusunda bilgiler geliyor

Gülistan Doku soruşturmasında 10 şüpheli daha gözaltına alındı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist