Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü : Bizim için Türkiye en uygun lokasyon

"Kamunu sağladığı destek mekanizmasıyla sektör belli bir büyüklüğe ve bilgi birikimine ulaştı. Sektördeki bütün oyuncular belli bir seviyeye geldi. "

Yayınlanma Tarihi: 20 Kasım 2020 - 11:54:31
Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2020 - 11:54:31
HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü : Bizim için Türkiye en uygun lokasyon
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Yenilenebilir enerjinin küresel ölçekteki payı her geçen yıl artıyor ve gelecekte doğal gaz, kömür gibi hidro karbon kaynakların elektrik üretimindeki payını daha da azaltacak gibi görünüyor. Son yıllarda kurulum maliyetlerini azalmasıyla birlikte güneş enerjisi yatırımlarının hızla artması dikkat çekiyor. Çin bu alanda önemli küresel güçlerden biri. Öyle ki dünyanın en büyük güneş paneli ve teknolojileri üreticileri arasında Çinli şirketler ilk sıralarda yer alıyor. Bunlardan biri de HT Solar. Çin devlet şirketi olan HT Solar Türkiye’de de üretim yapıyor. Son dört yılda güneş enerjisi yatırımlarının arttığı Türkiye, HT Solar için hem önemli bir pazar hem de başta ABD olmak üzere Batı ülkelerine yapılan ihracatta merkez konumunda.  Yön Radyo’da, Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisinin hazırladığı Uzakdoğu’dan Esintiler programına konuk olan HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü  Emre Kulaç, HT Solar’ın Türkiye pazarını, buradaki üretiminlerini ve geleceğe yönelik hedeflerini anlattı.

 “TÜRKİYE’Yİ EN UYGUN LOKASYON OLARAK SEÇTİK”

Bunlara da bakabilirsiniz

Birleşik Kamu-İş: Haziran ayında açlık sınırı 27 bin 415 liraya yükseldi

Benzin 50 TL’yi aştı, vatandaş tepkili

HT Solar şirketini tanıyabilir miyiz? 

HT Solar Çin devletine ait bir firma ve 1960’lardan beri askeri füzeler, uydular üretiyor. Aslında Çin’in NASA’sı diyebiliriz. Sadece 2019’da yaklaşık 28 tane uydu fırlattı uzaya ana şirketimiz. HT Solar’ın güneş sektörüne girişi ana şirketimizin, ürettiği uydulara uyguladığı yüksek verimli güneş hücreleriyle başlıyor. Neredeyse 35 yıldır güneş enerjisi sektörünün içerisindeyiz. HT Solar, bu işin hammaddesi olan silisyumdan başlayıp, son kullanıcıya giden güneş paneline kadarki tüm süreçleri kendi çatısı altında üretiyor. Halihazırda da Çin’de devlete ait olan tek panel üreticisi.

HT Solar’ın Türkiye’de bu üretim yatırımını yapmasında ana hedef neydi?

Başta ABD olmak üzere birçok ülkede Çin’de üretilen güneş panellerine karşı anti-damping politikaları geliştirildi, ek gümrük vergileri getirildi. Doğal olarak Çinli firmalar da bu vergileri aşmak için farklı ülkelerde yeni fabrika yatırımı yaptı. Bazıları Vietnam, Malezya gibi ülkelere üretimlerini kaydırdı.  Şirketimi ise en uygun ülke olarak Türkiye’yi seçti. Fabrikamız  İstanbul Tuzla Serbest Bölgesi’nde yer alıyor.  Yaklaşık 32 bin metrekare alana sahip ve  500 kişinin çalıştığı bir fabrika burası.  Yıllık 1 gigawatt (GW) güneş paneli, 400 megawatt (MW)güneş hücresi üretme kapasitesine sahibiz.  bir fabrikamız var burada. Türkiye pazarından daha çok ihracat odaklı kurulmuş bir tesisiz.  Üretimimizin de yaklaşık yüzde 85-90’ı ihracat diyebilirim. Bloomberg’in yayınladığı bir Tier1 listesi var. Dünyadaki birinci sınıf panel üreticilerinin olduğu bir liste. Aynı zamanda bu listede yer alan tek Türk üreticiyiz de diyebiliriz.

Covid-19 küresel salgını küresel ekonomiyi vurdu ve birçok sektörü durma noktasına getirdi. Siz bu süreçten nasıl etkilendiniz?

Pandeminin başladığı Çin menşeli bir firmayız ve orada da ilk baştaki gelişmeleri çok yakından takip ettik. Bu noktada biz de önlemler aldık. Fabrikada vardiya düzenlemeleri, insanların giriş-çıkışları, yemek alanları, tüm ortak alanlar hepsi bakanlığın talimatlarına göre düzenlendi ve ona uygun olarak devam ettirildi. Çin’de, limanlar kapandı, yollar kapandı, belli şehirler karantinaya alındı, o şehirlere giriş-çıkışlar yasaklandı.  Çin’in birçok bölgesinde   tedarikçimiz bulunuyor. Çin yeni yılından hemen önce yüklü miktarda hammadde tedariği yapmıştık. Bu, yaklaşık üç ay hiç durmadan üretim yapmamızı sağlayacak bir miktardı.   Tabii bunların satın aldık ama Türkiye’ye ulaşması da bizim için ciddi bir sorun oldu. Çin devlet firması olarak, ilişkilerimizin kuvvetli olmasına rağmen ciddi anlamda zorluk çektik. Örneğin; Şanghay’dan Türkiye’ye haftada üç tane gemi varsa iki haftada bir taneye düşürüldü. Hava kargo kullanıyorduk. Hava kargoya ciddi bir talep p olunca onun fiyatları da arttı. kilogramını 3 dolara taşınan hammadde 10 dolara taşınmaya başladı. Sadece lojistik tarafında değil, maliyet anlamında da ciddi problem oldu. Bu dönemde tabii Türkiye’de de biraz daha talebin yavaşladığı bir sürece girmiştik. Fabrikada belli dönemlerde yarı kapasite çalıştık. Belli dönemlerde önlem amacıyla vardiya sıklıklarını azalttık. Sektörümüzde  olursam, küçük-orta ölçekli güneş santrali projeleri  en çok etkileneler oldu.  Daha çok lisanslı dediğimiz büyük çaplı projeler, bir şekilde o ürünün tedariğini ve saha çalışmalarını devam ettirebildi. Biz de büyük lisanslı projelere güneş paneli tedariği sağladık bu sene. Haliyle üretimimizi zor da olsa bu sürece uyumlanarak devam ettirdik. Ama bildiğim kadarıyla bizim sektörde de birçok üretici hem hammadde eksikliğinden hem de işte salgından dolayı ciddi anlamda üretim sekteye uğradı.

Bu süreçte güneş santrali kurulumları ne ölçüde etkilendi?

Türkiye için baktığımızda beklentimizin belki yüzde 30, yüzde 40 daha altında bir kurulum oldu. Şu anda Türkiye’de 6 bin 454 MW  kurulu güneş gücü bulunuyor. Sene başından bugüne kadar yaklaşık 460 MW güneş santrali kurulmuş. Buna lisanslı proYani toplam pazarın yüzde 45’ini bizim panellerimizden oluşuyor. Küresel anlamda balarsak özellikle ABD ve Avrupa’da McKinsey, Bloomberg gibi kurumların sene başında yaptığı tahminlerin yüzde 18-20 gibi altında kaldığını görüyoruz.

Peki önümüzdeki yıl nasıl bir pazar ile karşı karşıya kalacağız? Beklentileriniz nedir?

Pandemi süreci bize sadece ekonomik anlamda değil çevre anlamında sürdürülebilir bir yaşam noktasında da çok ciddi mesajlar verdi. O yüzden hem ülkemizde hem de dünyada her geçen gün yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi artıyor. Türkiye’de genel ekonomik durumda çok ciddi bir sıkıntı yaşamazsak önümüzdeki sene hem çatı projelerinin hem hibrit projelerin hem de devletin ihale usulü dağıtacağı kapasitelerin ciddi anlamda bir potansiyel oluşturacağını düşünüyoruz. Özellikle bizim ihracat yaptığımız Amerika ve Avrupa bölgesinde talebin artacağına inanıyoruz. Dünyada her sene yaklaşık yüzde 10-12 güneş enerjisi ile ilgili santral kurulum talebi artıyor. Maalesef ki Uzakdoğu üretimlerindeki sevkiyat sıkıntıları, ürünlerin zamanında teslim edilememesi pandemi sürecinde ciddi anlamda bir rahatsızlık da yarattı. Şu anda ABD pazarına çok rahat, Türk menşeili ürünleri ihraç edip o bölgelere satış yapabiliyoruz. Hem ABD hem de Avrupa’da ciddi bir talep var.  Avrupa’da lokasyon avantajımız, ABD’de de ciddi anlamda bir vergi avantajımız var. Bu noktada HT Solar dışındaki yerli üreticiler içinde çok ciddi bir ihracat potansiyeli de öngörüyoruz.

Türkiye’de güneş enerjisi santrallerinin kurulumuyla ilgili orta vadede nasıl bir gelecek bekliyorsunuz?

Kamunu sağladığı destek mekanizmasıyla sektör belli bir büyüklüğe ve bilgi birikimine ulaştı. Sektördeki bütün oyuncular belli bir seviyeye geldi. Bundan sonra kamu yüksek destekleme yerine en düşük fiyatı veren yatırımcının önünü açacağı ihaleler yeni santrale kurulumlarını desteklemeye devam edecek. Yine hibrit projeler tarafında belli bir büyüme olacak. Yani bir rüzgar ya da hidroelektrik santralinize ilave olarak güneş santrali de kurabileceksiniz. Bu yatırımlarla ilgili şirketler izin sürecini yaşıyor. Gelece yıl en büyük beklentimiz u projelerin hayata geçmesi olacak. Yine sektörün lokomotifi öz tüketimi yani kendi elektrik enerjisini elde etmek için kurulacak güneş enerjisi projelerinin büyüyeceğini düşünüyoruz.

 

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

MB kısa vadeli dış borç stoku, 134 milyar dolar

Sonraki İçerik

ARZUM Yönetim Kurulu Başkanı Kolbaşı, Çin ile ticari ilişkileri ve hedefleri anlattı

İlgili İçerik

Vatandaş salgını yardımsız geçirdi
Ekonomi

Birleşik Kamu-İş: Haziran ayında açlık sınırı 27 bin 415 liraya yükseldi

Benzine bir zam daha geliyor
Ekonomi

Benzin 50 TL’yi aştı, vatandaş tepkili

Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği değişti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Bayraktar’dan ”doğal gaz zammı” açıklaması
Ekonomi

Bayraktar’dan ”doğal gaz zammı” açıklaması

CHP’den belediye başkanlarının hastaneye sevk görüntülerine tepki
Ekonomi

TÜİK: İhracat birim değer endeksi yüzde 3,3 arttı

Bu detaylar sizi de emekli edebilir: İşte EYT’de merak edilen 6 sorunun cevabı
Ekonomi

Para Politikası Kurulu, 19 Haziran’da faiz kararını açıklayacak

Sonraki İçerik
ARZUM Yönetim Kurulu Başkanı Kolbaşı, Çin ile ticari ilişkileri ve hedefleri anlattı

ARZUM Yönetim Kurulu Başkanı Kolbaşı, Çin ile ticari ilişkileri ve hedefleri anlattı

Gündem

Vatandaş salgını yardımsız geçirdi

Birleşik Kamu-İş: Haziran ayında açlık sınırı 27 bin 415 liraya yükseldi

Beyoğlu’nun üçüncü ‘sosyal market’i Hacıahmet mahallesinde hizmete açıldı

Beyoğlu’nun üçüncü ‘sosyal market’i Hacıahmet mahallesinde hizmete açıldı

CHP’li Aşkın Genç: İktidar çiftçiyi yarı yolda bıraktı

CHP’li Genç: Her üç işletmeden biri kapanıyor

Birçok ilde Ekrem İmamoğlu için destek eylemi düzenlendi

Ekrem İmamoğlu’na bir dava daha!

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Singapur Başbakanı Lawrence Wong ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Singapur Başbakanı Lawrence Wong ile görüştü

Özgür Özel: “Beyazıt’a, İstanbul’un gençleriyle kucaklaşmaya gidiyoruz”

Özgür Özel: Kasım ayında yapılacak bir erken seçime biz varız

Bakan Memişoğlu: Özel Hastaneler Yönetmeliği üzerinde çalışıyoruz

Bakan Memişoğlu: “Sağlıkta yeni bir dönemin kapıları aralanacak”

Özgür Özel’den Bakan Ersoy’a ‘Yunanistan’ göndermesi: ‘Orada bakanların nasıl istifa ettiğini öğren’

Muharrem İnce CHP’ye katıldı

Meteoroloji’den hem sıcaklık artışı hem yağış uyarısı

AKOM uyardı: Tehlikeli sıcaklar geliyor

İmamoğlu: “İktidar, miadını tamamlamıştır”

İmamoğlu: “Muhalefet, yaşadığımız çoklu krizlerden çıkışı milletimizle paylaşabilmeli”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist