Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

İPA araştırması: İstanbullular 2022’de nasıl geçindi? İşte sonuçlar…

İstanbul Planlama Ajansı tarafından aylık olarak gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırmasının yıllık raporu yayımlandı.

Yayınlanma Tarihi: 17 Ocak 2023 - 14:39:11
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2023 - 14:39:11
İPA araştırması: İstanbullular 2022’de nasıl geçindi? İşte sonuçlar…
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Raporda yıl boyunca İstanbulluların evdeki gündemi, İstanbul gündemi, ekonomik durumlarına ilişkin değerlendirmeleri ve duygu durumlarına dair veriler paylaşıldı. Rapora göre İstanbulluların 2022’de evdeki gündemi ekonomik sorunlar oldu. İstanbulluların yaklaşık %80’i ya hiç geçinemediğini ya da ancak kıt kanaat geçindiğini söyledi. Maddi yetersizliklerden dolayı tercih ettiği gıdaları alamayanların oranı ise yıl boyunca %60’ın altına inmedi.

İSTANBULLULAR 2022’DE EVDE EN ÇOK EKONOMİK SORUNLARI KONUŞTU

İstanbullulara her ay evde en çok ne konuştukları soruldu. Katılımcıların cevapları aylara göre incelendiğinde, ekonomik sorunların tüm aylarda ilk sırada yer aldığı görüldü. Bir önceki yılla karşılaştırıldığında, 2021’de Covid-19 pandemisi öne çıkarken, 2022 yılında öne çıkan konu ekonomik sorunlar oldu.

Evde konuşulan konularda ikinci sıraya elektrik ve doğalgaz zamları yerleşti, diğer konular ise Covid-19, Ukrayna-Rusya savaşı, Ramazan Bayramı, konut ve kira fiyatlarındaki artış, ailevi sorunlar, okulların açılması ve terör saldırısı gibi konuların yer aldığı görüldü. Konut ve kira fiyatlarındaki artış, ikinci sırada yer alan gündemlerin üçte birini oluşturdu.

Ocak 2022’de ekonomik sorunlar, her iki İstanbulludan birinin gündemiyken faturalara gelen zamlar ve yüksek enflasyonun etkisiyle Nisan ayında evdeki gündemlerinin ekonomik sorunlar olduğunu belirtenlerin oranı %80,4’e çıktı.

2022’DE İSTANBUL’UN GÜNDEMİNDE EKONOMİK SORUNLAR VARDI 

İstanbullulara göre ev içi gündemde olduğu gibi İstanbul’un gündeminde de ilk sırada ekonomik sorunlar yer aldı. Ocak ve Şubat ayları dışında ekonomik sorunlar gündemi yıl boyunca değişmedi.

İstanbul’un gündeminde ikinci sırada ise Covid-19, kent yoksulluğu, akaryakıt zamları, İstanbul’daki konut satış ve kira fiyatlarındaki artış, sığınmacılara yönelik tartışmalar ve İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlama yer aldı. Konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artış ile sığınmacılara yönelik tartışmalar öne çıkan gündemler olarak görüldü.

2022 YILINDA TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDE FATURALAR, ZAMLAR VE YÜKSEK ENFLASYON VARDI

2022 yılı elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlarla başladı, yüksek enflasyon ve akaryakıt zamları ile devam etti. Ağustos ayına kadar Türkiye gündeminde ilk sırada fatura ve gıda ürünlerine yapılan zamlar yer aldı. Bu gündemlerin yanı sıra KPSS sorularının sızdırılması iddiası ve KPSS’nin iptal edilmesi, TOKİ’nin yürüttüğü sosyal konut projesi, Bartın’da meydana gelen maden kazası, İzmir ve Düzce merkezli iki farklı depremin yaşanması ve Asgari ücret tartışmaları da Türkiye gündeminde birinci sırada yer alan konular arasında oldu.

İSTANBULLULAR 2022’DE YA HİÇ GEÇİNEMEDİ YA DA ANCAK KIT KANAAT GEÇİNDİ

Yıl boyunca İstanbulluların geçinme durumu, araştırma içerisinde periyodik sorularla incelendi. Katılımcıların neredeyse yarısı yıl boyunca geçinemediğini belirtti. Türkiye’nin gündemiyle paralel bir şekilde Nisan ve Mayıs ayları geçimin en zor olduğunun belirtildiği aylar oldu. Şubat ve Ekim ayında diğer aylardan farklı olarak kıt kanaat geçinebildiğini belirten katılımcıların oranı, geçinemediğini belirten katılımcılardan daha yüksek oldu. Kenara ek para koyduğunu belirten katılımcıların Ocak ayındaki oranlara en çok yaklaştığı ayın Ağustos olduğu görüldü.

MADDİ YETERSİZLİKLERDEN DOLAYI TERCİH EDİLEN GIDALARA ERİŞEMEYENLERİN ORANI YÜZDE 60’IN ALTINA İNMEDİ 

Katılımcıların maddi yetersizlikten dolayı tercih ettiği gıdaları alamadığını belirten katılımcıların seviyesi sorunun sorulduğu sekiz ay boyunca %60’ın üzerinde seyretti. Bu oranın en yüksek olduğu ayların Mayıs ve Kasım ayları olduğu görüldü. Her beş katılımcıdan üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. Bu oranın en yüksek olduğu ayın Kasım ayı olduğu görüldü.

İSTANBULLULARA GÖRE KENTİN EN ÖNEMLİ SORUNU SIĞINMACILARA YÖNELİK TARTIŞMALAR OLDU

Katılımcılara on iki ay boyunca İstanbul’un en önemli üç sorunu soruldu. Sığınmacılara yönelik tartışmalar yılın on ayında en önemli sorun olarak gösterildi. İkinci sorun olarak ekonomik sorunlar gösterildi. Ocak ve Mart aylarında ekonomik sorunların ilk sırada geldiği görüldü.

İSTANBULLULARIN STRES SEVİYESİ YIL BOYUNCA 10 ÜZERİNDEN 7’NİN ALTINA DÜŞMEDİ

İstanbullulardan her ay stres, mutluluk ve yaşam memnuniyetleri için 0 ve 10 arasında bir puan vermeleri istendi. Stres puanının yıl boyunca 7’nin altına düşmediği görüldü. Kadınların stres seviyesi yıllık ortalama 7,9 iken erkeklerde bu seviye 7,1 olarak hesaplandı.

İŞ ARAYAN İSTANBULLULAR VE EV KADINLARI DAHA KAYGILI BİR YIL GEÇİRDİ

Katılımcıların kaygı durumları incelendiğinde genel ortalamanın 7,4 olduğu görüldü. Çalışmayan katılımcıların ortalama kaygı puanı 7,9 olarak ölçüldü. İş arayan katılımcıların kaygı seviyesinin ise 8,2 olduğu görüldü. Ev kadınlarının kaygısı ise 8,0 oldu.

İSTANBULLULAR EN ÇOK TEMMUZ AYINDA YÜKSEK SESLİ TARTIŞMA YAŞADI

İstanbullular 2022 yılında bir önceki yıla göre daha çok tartıştı. Katılımcıların en çok Temmuz ayında tartıştığı görüldü. Yaş gruplarına göre incelendiğinde, en çok tartışma yaşayanların 18-34 yaş grubu arasında olduğu görüldü. Tartışmalar en çok aile ortamında gerçekleşti.

Kadınların daha çok aile ortamında erkeklerin ise iş ortamında tartışmaya girdiği görüldü. Sosyoekonomik statüye göre değerlendirildiğinde, sosyoekonomik seviye düştükçe aile ortamındaki tartışmaların arttığı görüldü.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

‘Rezo Tiflis’ cinayetinde 2 Rus şüpheliye tutuklama

Sonraki İçerik

Araştırmada ortaya çıktı: İşte ilişkiyi bitiren 6 faktör…

İlgili İçerik

Benzine bir zam daha geliyor
Ekonomi

Motorine 2,16 TL indirimi ÖTV yutacak, pompaya indirim yansımayacak

Benzine bir zam daha geliyor
Ekonomi

Motorine bir haftada üçüncü zam…

Ekonomist Atilla Yeşilada’dan dikkat çeken Erdoğan yorumu
Ekonomi

Yurtdışından gelene 20 yıl vergi muafiyeti!

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı
Ekonomi

En düşük emekli maaşı teklifi Meclis’te

İşte 2023’te beklenen en düşük memur ve emekli maaşı!
Ekonomi

DİSK-AR: Asgari ücret 4 bin 986, en düşük emekli aylığı 3 bin 552 lira değer kaybetti

Yüz binler Mayıs ve Haziranda maaş alamayacak
Ekonomi

En düşük emekli ve memur maaşı belli oldu

Sonraki İçerik
Araştırmada ortaya çıktı: İşte ilişkiyi bitiren 6 faktör…

Araştırmada ortaya çıktı: İşte ilişkiyi bitiren 6 faktör...

Gündem

TBMM’de CHP bayramlaşma programı

CHP’de kurultay takvimi netleşiyor

Kılıçdaroğlu saat verdi, partilileri Genel Merkez’e çağırdı

Kılıçdaroğlu’ndan ‘illeri gezin’ talimatı

Çankaya Belediyesi’ne operasyon

Çankaya Belediyesi’ne operasyon

Ahmet Telli’nin cenaze progamı belli oldu

Ahmet Telli’nin cenaze progamı belli oldu

İBB Spor İstanbul’dan çocuklara özel Doğa Kampı sürüyor

İBB Spor İstanbul’dan çocuklara özel Doğa Kampı sürüyor

Özgür Özel: Siz yolunuzdan dönmedikçe ben de bu yoldan dönmeyeceğim

Özel: “Yeni parti kurulum sürecini bir grup arkadaşımız yürütüyor”

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Kuzey Kore Başbakanı Pak ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Kuzey Kore Başbakanı Pak ile görüştü

Çin’in dijital alanda kadınların güçlenmesine yönelik sergisi İstanbul’da

Çin’in dijital alanda kadınların güçlenmesine yönelik sergisi İstanbul’da

Çin, taşıyıcı roketin birinci kademesini ilk kez kontrollü şekilde geri kazandı

Çin, taşıyıcı roketin birinci kademesini ilk kez kontrollü şekilde geri kazandı

Bakırköy’de Açık Hava Sinema Günleri başladı

Bakırköy’de Açık Hava Sinema Günleri başladı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist