Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

‘KKM’de kur farkı ödemesi bitti bitecek’

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, KKM hesaplarının reel getirisinin düştüğünü ifade etti, tasarruf sahiplerinin vadeli hesaplara yönelebileceğini yazdı.

Yayınlanma Tarihi: 24 Ekim 2022 - 13:55:47
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2022 - 13:55:47
‘KKM’de kur farkı ödemesi bitti bitecek’
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, dövizdeki artışın kontrol altına alınmasının Kur Korumalı Mevduat hesapları için dezavantaj oluşturduğunu ifade etti. Dövizin getirisine odaklanan KKM hesabı sahiplerinin reel olarak kazanç elde edemediklerine dikkat çeken Aktaş, KKM hesaplarından çıkışın ülke ekonomisi için hayırlı olabileceğini yazdı.

Alaattin Aktaş’ın “KKM’de kur farkı ödemesi bitti bitecek!” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Kur korumalı mevduatın hesap sahipleri açısından cazibesi giderek azalıyor. Bu durum hesap sahibi 2.3 milyon gerçek ve tüzel kişi için pek hoş değilse de aslında hayırlı bir gelişme olarak da okunabilir.

Cazibenin azalmasının iki nedeni var:

Bir yandan bu hesaplara verilen faiz düşüyor. KKM faizi politika faizine endeksli olduğu ve politika faizi de giderek aşağı çekildiği için bu hesapların getirisi azalıyor.

Ancak hesap sahipleri için KKM’den elde edilen faizin pek önemi yok. Çünkü tasarruf sahibi dövizin getirisine odaklanmış durumda. İşte son dönemde dövizin çok artmasını önlemek için gösterilen yoğun çabanın etkisini göstermesi ve dövizdeki artışın görece yavaş gitmesi sonuçta KKM getirisini aşağı çekiyor.

Kur farkına veda mı?

Hatta öyle bir duruma gelindi ki, KKM hesabı sahipleri şimdiye kadar alıştıkları kur farkına veda etmek durumunda kalabilir. KKM’de vade ağırlıkla üç ay. Temmuz ayında açılan ya da yenilenen hesapların vadesi bu ay doldu veya bu hafta içinde dolacak. Temmuz ayında politika faizi yüzde 14, buna göre KKM’nin tavan faizi yüzde 17, üç aya denk gelen faiz de yüzde 4.25 düzeyinde. Dolar, temmuz ayı ortalamasına göre bu ay şimdiye kadar yüzde 6.73 arttı. Temmuzda açılan ya da yenilenen hesaplar için bu ay yüzde 6.73 oranında ödeme yapılacak. Buna göre üç ay için ödenecek kur farkı (6.73-4.25) 2.48 puanla şimdiye kadarki en düşük düzeye inecek.

(…)

KUR FARKI KALMAZSA TASARRUF SAHİBİ NE YAPAR?

Kur korumalı mevduat hesabı 14 Ekim’de 1 trilyon 443 milyar liraya ulaştı. Bu tutarın yüzde 48 oranında 692 milyar lirası TL cinsinden açılan hesaplardan, yüzde 52 oranında 742 milyar lirası ise dövizden dönüşümle açılan hesaplardan oluşuyor. Hesap sahibi gerçek ve tüzel kişi sayısı ise 2.3 milyon.

Dövizden dönüşümle açılan hesapların çoğunun, bu hesapları açtırmakla bir dizi avantaj elde eden tüzel kişilere ait olduğu biliniyor. Ancak bu konuda detay yok.

Dövizdeki artış hızının yavaşlaması karşısında KKM’ye soğuk bakacaklar ağırlıkla TL cinsi hesap açtıranlar olacak. Normalde TL tutarken ve enflasyona yenilirken birden dövizin getirisiyle tanışan kitle, şimdi bu getiriden mahrum kalırsa ne yapar?

Gerçi dövizin getirisinin en fazla faiz kadar olacağını, hatta daha da aşağıda kalacağını söylemek de kolay değil. Önümüzdeki günlerde dövizde yeni bir atak yaşanmayacağını kim söyleyebilir. Ama iktidar dövizi en azından seçme kadar tutabilmek için elden gelen ne varsa yapacak, bu açık. Zaten faizin bu kadar rahat indirilmesinin altında da dövizin tutulabileceği inancı yatmıyor mu?

Dövizin çok artmayacağını varsayalım ve bu yüzden de KKM’de kur farkı ödemesinin çok azaldığını, hatta kalmadığını düşünelim.

TL yatırarak hesap açtıranlar KKM’de kalsa, KKM’nin normal mevduata göre çok düşük olan faizine razı gelmek durumundalar. Tabloda her ne kadar politika faizinin ay ortalamasını vermişsem de bugün itibarıyla politika faizi yüzde 10.5 ve KKM faizi bugünden sonra yüzde 13.5. Kasımdaki kararla da KKM faizi muhtemelen yüzde 12’ye inecek. Üstelik bu oranlar tavan faizi gösteriyor ve bazı bankalar KKM hesaplarına daha düşük faiz uyguluyor.

Oysa bankaların mevduata verdiği faiz yüzde 20 dolayında seyrediyor. Şu durumda eğer dövizde bir artış eğilimi yaşanmaz ve dövizden umut kesilirse, tasarruf sahibinin en azından bir kısmı KKM’den çıkabilir.

Herhalde “Döviz artmayacak” düşüncesiyle KKM’den çıkan tasarruf sahibi gidip döviz almayacaktır!

Girişte de dedim ya, bu durum belki de KKM’nin kendiliğinden azalması gibi hayırlı bir sonuç da doğurur.”

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Silahla ateş açmışlardı: Polisleri yaralayan şüpheliler tutuklandı

Sonraki İçerik

Erk Acarer’den Sedat Peker’le ilgili yeni iddia: ‘Yüksek dozda ilaç alıyor’

İlgili İçerik

Benzine bir zam daha geliyor
Ekonomi

Benzine bu gece yarısı zam bekleniyor

Okul alışverişinde zorlanan veliler dertli
Ekonomi

Okul alışverişinde zorlanan veliler dertli

TMO: 10 numara çekirdeksiz kuru üzüm için alım fiyatı 100 TL
Ekonomi

TMO: 10 numara çekirdeksiz kuru üzüm için alım fiyatı 100 TL

Merkez Bankası döviz komisyon oranını yükseltti
Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

KESK’ten OVP eleştirisi: “Bu OVP yılladır emeği hedef alan saldırıların son halkasıdır”
Ekonomi

KESK’ten OVP eleştirisi: “Bu OVP yılladır emeği hedef alan saldırıların son halkasıdır”

Özgür Özel ve 91 milletvekili CHP’den istifa etti…
Ekonomi

YENİ Parti’den OVP değerlendirmesi: “İktidar orta vadeli program açıklamakta ancak yakın vadeyi bile görememektedir”

Sonraki İçerik
Toplum Sedat Peker’i neden merak ediyor?

Erk Acarer'den Sedat Peker'le ilgili yeni iddia: 'Yüksek dozda ilaç alıyor'

Gündem

CHP heyeti Köln’de parti örgütüyle bir araya geldi

CHP heyeti Köln’de parti örgütüyle bir araya geldi

CHP’li İlgezdi: Kafdağı’na da gömseniz, yasanın utancını gizleyemezsiniz

CHP’li İlgezdi: Ülkemiz adeta planlı bir kıtlık coğrafyasına dönüştürüldü

Pekmez yapımının vazgeçilmezi “pekmez toprağı”na talep azaldı

Pekmez yapımının vazgeçilmezi “pekmez toprağı”na talep azaldı

İstanbul’un kıyıları yenileniyor: Kıyılar güçlendiriliyor, kamusal alanlar büyütülüyor

İstanbul’un kıyıları yenileniyor: Kıyılar güçlendiriliyor, kamusal alanlar büyütülüyor

YENİ Partili Bülbül: “Gençlerimiz ay sonunu değil, geleceğini düşünmeli”

YENİ Partili Bülbül: “Gençlerimiz ay sonunu değil, geleceğini düşünmeli”

Xi’den Çin’in orta bölgesinin kalkınmasını hızlandırma vurgusu

Çin Cumhurbaşkanı Xi, “genişletilmiş BRICS” işbirliğine yönelik beş inisiyatif önerdi

Okullar açılıyor: Yüz yüze eğitim nasıl olacak?

Yeni eğitim öğretim yılı başlıyor…

Kaşif Kozinoğlu’nun mezarı 11 Eylül’de açılacak

Kaşif Kozinoğlu soruşturmasında gazeteci Günday ve iki acil tıp teknisyeni tutuklandı

Üsküdar’da vatandaşlardan Sinem Dedetaş’a destek

Üsküdar’da vatandaşlardan Sinem Dedetaş’a destek

İran: “Düşman olmayan gemiler Hürmüz Boğazı’ndan güvenli şekilde geçebilir”

Hürmüz Boğazı’nda bir gemiye saldırı bildirimi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist