Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş ‘ABD’de yaşa, Türkiye’de çalış, hem de 15 yıl…’ başlıklı yazısında 2008’de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na atanan Abdullah Yavaş için alınan uçak biletlerini gündeme getirdi.
“Şaşırmamayı henüz öğrenemedik! Bakar mısınız Merkez Bankası PPK üyelerinden Abdullah Yavaş ABD’de yaşıyor ve her ay toplantı için Türkiye’ye geliyormuş. 2008’den beri… Görev süresi 2013 ve 2018’de iki kez uzatılmış ve 2023’e kadar devam edecek. Bugüne kadarki uçak bileti faturasının 700 bin doları geçtiği hesaplanıyor” ifadesini kullanan Alaattin Aktaş’ın yazısından bir bölüm şöyle:
Yıl 2008… Ocak-şubat ayları… Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na banka dışından bir akademisyen atanması gerekiyor. Kurulda zaten bu özelliklere sahip bir kişi bulunabiliyor. Bu özellikleri taşıyan üyenin görev süresi bitmiş ve yeniden atanmamış. Yeni bir görevlendirme yapılacak. Dönem, mortgage kaynaklı gayrimenkul krizinin tüm dünyayı kasıp kavurmaya başladığı bir dönem.
Bu konularda çok yetkin bir isim bulunuyor; Abdullah Yavaş. Ancak Abdullah Yavaş ABD’de yaşıyor. Bu dezavantaj ikinci planda kalıyor, Merkez Bankası gayrimenkul konusundaki bilgi birikiminden yararlanmak ve ABD’deki gelişmeleri doğru takip edebilmek için Yavaş’ı tercih ediyor.
Görev süresi 2023’te bitiyor
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeleri beş yıllığına atanıyor. Hani üç beş aylık bir iş değil ki, beş yıl sürecek bir görev. Her ay toplantı yapılması gerekiyor. Bu durum hem Yavaş için zorluk, hem Merkez Bankası için külfet. Ancak Türkiye’de yaşayan aile fertlerinin bulunması ve burada bir üniversitede zaman zaman görev alıyor olması Yavaş’ın geliş-gidişlerine biraz anlam katıyor, bu seyahatler yalnızca Merkez Bankası toplantıları için yapılmamış oluyor.
İlk görevlendirmesi 2008’de yapılan Yavaş’ın süresi 2013’te bitiyor. Yavaş bu göreve beş yıllığına ikinci kez atanıyor. Süre 2018’de bitiyor, üçüncü bir beş yıllık atama daha yapılıyor. Şu durumda Yavaş’ın görev süresi 2023’te bitecek. Yeni bir atama daha yapılırsa toplam süre 20 yılı bulacak.
Bazı meraklı dostlar oturup hesap yapmış. 2008 martından bu yana geçen 13.5 yıldaki onlarca ABD seyahati, business class uçuşlar… Hesaplanan uçak bileti bedeli 700 bin doları geçiyor.
Çok para doğrusu… Bu tutarı duyunca dün Merkez Bankası’na bu üyenin toplantılara neden video konferans yoluyla katılmadığını sordum. Güvenlik gerekçesiyle bu tercih edilmemiş. Güvenlikten kasıt tabii ki Merkez Bankası’nın faizinin açıklanmadan birileri tarafından duyulması.