Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumuyla ilgili hastaneden açıklama yapıldı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, “Mevcut tedavisi devam ediyor. İyi bir gelişme de negatif bir gelişme de yok. Hayatta kalma mücadelesi devam ediyor. Şu aşamada uyandırmayı düşünmüyoruz” açıklamasında bulundu.
“KALBİNDE, AKCİĞERİNDE CİDDİ HASARLAR VAR”
Zeyrek’in hayati fonksiyonlarını sağlamaya odaklandıklarını vurgulayan Topçu, “Kalbinde, akciğerinde ciddi hasarlar var” dedi.
“BÖBREK FONKSİYONLARI DA ETKİLENDİĞİ İÇİN DİYALİZE ALDIK”
Topçu, sözlerine şöyle devam etti:
“İyileştirme süreci için gereken tüm tıbbi uygulamalar devam ediyor. Böbrek fonksiyonları da etkilendiği için geldiği saat itibariyle diyalize de aldık. Uzmanlardan oluşan bir grup oluşturuldu. Bu grupla en doğru tedaviyi yapmaya çalışıyoruz. Tedavide şu aşamada uyandırmayı düşünmüyoruz. Bu, ekibin ortak kararı. Şu an için hayati fonksiyonlarını sağlamasını ardından da uyandırılma sürecini düşünüyoruz.”
‘‘DÜNDEN DAHA FARKLI BİR GELİŞME YOK”
Prof. Dr. Topçu, şunları söyledi:
“Bugün itibarıyla dünden daha farklı olarak tedavimiz yine yoğun bakımda üst düzey devam ediyor ama dün ile bugün arasında bakıldığında iyi yönde bir gelişme yok ama negatif yönde de bir gelişme yok. Mevcut tedavisi, hayatta kalma mücadelesi devam ediyor. Teknik ekipman anlamında tüm ihtiyaçlar karşılanıyor, bir sıkıntımız yok. Hem kalbinin hem akciğerin oksijenlenmesinin sağlanması, bir de böbreklerin diyaliz fonksiyonlarının sürdürülmesi işlemleri yoğun bakımda devam ediyor. Bununla ilgili tüm bilgilendirmelerle, gerekli başka konularda uzmanlarıyla birlikte değerlendirmelerle süreç devam ediyor. Dünden daha farklı bir gelişme yok.
Bu süreçte başta rektörümüz, Sayın Vali’miz, Bakan’ımız, Bakan yardımcılarımızla sürekli olarak istişare halindeyiz. Onların destekleri çalışan ekibimizin motivasyonu anlamında çok değerli. Onlarla istişare halinde yoğun bakım tedavi sürecini devam ettiriyoruz.
48 saatte şu olur, 72 saatte şu olur tarzında bir şey olmuyor. Çok ciddi hasarı olan hastaların yoğun bakım süreçlerinin takibinde şu an sadece hayatta kalması için ve bunun dışında oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi adına devam ediyor. Bu süreç içerisinde hasar gören organların kendisini yenilemesi, iyileşmesi bekleniyor. Bunların iyileşmesi için gerekirse oksijenlenmesi, kalbinin daha iyi atması anlamında ya da beynin fonksiyonlarının düzelmesi anlamında destekte bulunuyoruz. Bu sürecin bir ifadesi olmuyor. Yoğun bakım tedavisindeki süreç devam ediyor.”
”GELDİĞİ SAAT İTİBARIYLA YAPAY DİYALİZ YAPTIK”
“Geldiği saat itibarıyla diyalize bağlanmıştı. Sonuçta belli bir süre organların beslenmesini sağlayacak bir şey yoktu. Çünkü uzunca bir süre kalbi durmuştu. Bu da sonuçta tüm organların olduğu gibi böbreğin fonksiyonunu yapmasını da engelledi. Bu yüzden biz geldiği saat itibarıyla yapay diyaliz yaptık. Bunun da vücudundaki kanın ya da zararlı maddelerin vücuttan atılmasını veya idrar çıkartılmasını sağlamaya devam ediyoruz.
Resmi bir bilim kurulu şeklinde değil ama bu konuda çok deneyimli ve kamuoyunda bilinen değişik branşlardan uzmanlardan bir grup oluşturuldu. Bu grupta tartışılıyor, en doğruyu yapmayı çalışıyoruz. Sonrasında oluşturulan ortak akılla bu tedavi sürecini devam ettiriyoruz. Tedavide şu aşamada uyandırmayı düşünmüyoruz, erken buluyoruz ekibin ortak kararıyla. Şu an için hayati fonksiyonlarını sağlamaya odaklanmış durumdayız.”