Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Adnan Oktar savcıyla tartıştı: ‘Savunma mı yapıyorsunuz propaganda mı?’

Adnan Oktar'ın duruşmaya ara verildiği sırada kendisine yönelik sözlerine yanıt veren duruşma savcısı, "Savunma mı yapıyorsunuz, propaganda mı? Duruşma arasında savcıya sataşma durumu olmasın" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 9 Eylül 2022 - 21:47:07
Güncelleme Tarihi: 9 Eylül 2022 - 21:47:07
Adnan Oktar savcıyla tartıştı: ‘Savunma mı yapıyorsunuz propaganda mı?’
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Adnan Oktar ve grubuna yönelik suç örgütü davasının istinaf mahkemesi tarafından usulden bozulmasının ardından 72’si tutuklu 215 sanığın yeniden yargılandığı davanın dördüncü gününde, etkin pişmanlıktan faydalanan bir kısım sanıklar dinlendi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Marmara Cezaevi karşısındaki salonda görülen duruşmanın dördüncü gününde, Adnan Oktar’ın da aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar ile bir kısım tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Duruşmada etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan Müge Ö’nün beyanlarına karşı sanık Adnan Oktar, söz alarak bu suçlamaları reddetti ve soru sormak için söz aldı.

Adnan Oktar, “33 yıl şuuru açılmamış bir insanın 34. yıl şuuruna güvenebilir miyiz?” diye sorması üzerine mahkeme başkanı, “Bu kişinin cevaplayabileceği bir soru değil” dedi.

OKTAR: DERİN DEVLET PROPAGANGASI YAPTIRILIYOR

Sanık Oktar, “Bu tip insanları getirip derin devlet propagandası yaptırılıyor, bana kısıtlama getirdiniz. Tepemde kamera var” demesi üzerine başkan, sanığın soru sormaması üzerine Oktar’ın mikrofonunu kapattırdı.

Adnan Oktar’ın mikrofon kapalı şekilde, “Bana hakaret ediyor” demesi üzerine mahkeme başkanı, “Suç duyurusunda bulunursunuz” diye karşılık verdi.

Oktar’ın “Hakimi reddediyorum” demesi üzerine tüm sanıklar el kaldırarak, “Hakimi reddediyoruz” şeklinde bağırdı. Reddi hakim talebiyle ilgili cumhuriyet savcısı, bu talebin reddini istedi. Mahkeme heyeti, bu talebi karara bağlamak için duruşma salonundan ayrıldı.

SAVCIDAN OKTAR’A: DURUŞMA DIŞINDA TALEPLERİNİZE CEVAP VERMEK ZORUNDA DEĞİLİM

Ara verildiğinde Adnan Oktar avukatıyla konuştu, sonrasında “Hapisten korkan yok, istediği kadar yatırsınlar, şerefle asılırız. Savcı bey, müebbet versinler, bitsin. Bana ve arkadaşlarıma kimse hakaret edemez. Müebbet verin itiraz etmeyeceğim” diye yüksek sesle konuştu.

Salondaki diğer sanıklar, “Etmeyeceğiz. Sonuna kadar yanınızdayız hocam” diyerek Oktar’ın söylemlerine katıldı.

Duruşmaya taleplerle ilgili ara verildiği sırada sanık Adnan Oktar, “Tek tek ezberletmişler. Yıllarca biz baktık ona. Korktu bir daha cezaevine girerim diye” şeklinde konuşması üzerine salonda bulunan duruşma savcısı, “Savunma mı yapıyorsunuz, arkadaşlarınıza propaganda mı yapıyorsunuz? Savunma yapıyorsanız mahkeme huzurunda yaparsınız. Duruşma arasında savcıya sataşma durumu olmasın. Avukatlar da usulün bu olmadığının farkında. Duruşma dışında ben sizin taleplerinize cevap vermek zorunda değilim. Ortada bir iddianame var, savcılığın bir mütalaası da yok, duruşmaya ara verilmiş, siz direkt savcıya bir beyanda bulunuyorsunuz gerek yok” dedi.

Bunun üzerine Oktar, “Beraat istemiyorum ya asın ya müebbet verin bitsin. Tamamı yalan” şeklinde konuştu.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Heyet, reddi hakim talebinin reddine karar vererek, duruşmaya devam etti.

Mahkeme başkanı “Yargılama sırasında konuşan olursa, salondan çıkartacağım. Burası tribün değil, yokluklarında duruşmaya devam edeceğim. Benim vaktim değerli, ben sadece sizin için var değilim, benim tek işim siz de değilsiniz. Benden başka insanlar da adalet bekliyor. 300 kişi daha adalet bekliyor” şeklinde konuştu.

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan Müge Ö’ye sanık Oktar, “Başını örtmesi yaşlanması nedeniyle mi?” diye sorması üzerine Müge Ö. de, “Örgütte yaşanan din bu değildi” dedi.

Adnan Oktar, “Yıllarca bir iş yerinde çalıştı, interneti var, dini bilgilere ulaşacak bir durumu yok muydu?” diye sorması üzerine Müge Ö, “Bu internetten elde edilecek bir şey değil, ailenizden izole ediliyorsunuz. İş yerinde ben 3-4 kişiyle birlikte çalışıyordum. 93 senesinde internet yoktu. 98 senesine kadar çalıştım. Daktilo ile çalışmaya başladım. Konuştuğu yıllar çok eski yıllar” yanıtını verdi.

Müge Ö’nün, “Bazı arkadaşlarımı canım gibi seviyorum, buraya gelmemin sebebi belki anlarlar koparlar” şeklinde konuşması üzerine sanık Adnan Oktar, “Hakaretlerinin ucu bucağı yok. Yüzlerce zırvası var, öfkeli konuşuyorum ama gerçekten çok sevdiğim, acıdığım bir insan. Derin devlet bu çocuğu bu hizaya getirdi. Daha önceki yargılamada, suçlamalara iftira dedi, beni övdü, son derece candandı” dedi.

Müge Ö. de “Örgüt saikiyle yapılmış şeylerdi” şeklinde cevap verdi.

Etkin pişmanlıktan faydalanan diğer 2 sanık da yazılı olarak verdikleri beyanlara katıldıklarını söyledi.

Duruşma 12 Eylül Pazartesi gününe ertelendi.

Ne olmuştu?

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak 2021’de açıkladığı kararında, örgüt yöneticisi olmak suçundan yargılanan sanıklar Adnan Oktar, Tarkan Yavaş, Mehmet Noyan Orcan, Bora Yıldız, Halil Hilmi Müftoğlu, İbrahim Tuncer, Ulviye Didem Ürer, Alev Babuna, Aylin Atmaca, Merve Büyükbayrak, Yeliz Sucu, Sinem Hacer Tezyapar, Fatma Ceyda Ertüzün, Ayşegül Hüma Babuna’ya ayrı ayrı 9 bin 803 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetmişti.

Mahkeme 107 sanığa “örgüt üyeliği” suçundan 4 yıl 6’şar ay, 20 sanığa da “örgüte üye olmak”, “gerçeğe aykırı mal bildirme”, “örgüte yardım etme”, “suçluyu kayırma”, “ruhsatsız silah taşıma” ve “tehdit” suçlarından 1 yıl 8 aydan 11 yıl 3 aya kadar değişen sürelerde hapis cezası vermişti.

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan 12 sanığa “örgüte üye olmak” suçundan 11’er ay hapis cezası veren mahkeme, bu sanıklarla ilgili hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını karara bağlamıştı.

Sanık Mustafa Kuşçu, Ozan Süer ve Turgut Aksu’nun tahliyesine karar veren mahkeme, Bahadır Köseoğlu hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırmıştı.

Sanıklardan 3’ünün tüm suçlardan beraatine hükmeden mahkeme, tutuksuz sanıklar Ahmet Bürke, Dolunay Tezin, Hüseyin Alpar Sayın, Sibel Yılmaztürk, Şecaaddin Çelikler, Eşref Nuri Yakışan, Mehmet Murat Atmaca ve Deniz Tanık’ın tutuklanmalarına karar vermişti.

Bir kısım sanıkların bazı suçlardan beraatini kararlaştıran heyet, 80 sanığı ise çeşitli suçlardan 3 yıl ile 36 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi ise 84’ü tutuklu 215 sanık hakkında verilen hükmü usulden bozmuştu.

İstinafın bozma kararıyla 68 sanığın, tutuklulukta geçirdikleri süre ve haklarındaki hükümlerle ilgili bozma nedenleri dikkate alınarak tahliyelerine karar verilmişti.

Alınan kararda, Oktar, Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Hakan Kurtul, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan, Mert Sucu, Merve Büyükbayrak, Oğuzhan Sevinç, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Ulviye Didem Ürer ve Yeliz Aksoy’un ise tutukluluk hallerinin devamına hükmedilmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı da tahliyelerin “usul ve yasaya aykırı” olduğunu belirterek, sanıklar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını istemişti.

İtirazın reddedilmesinin ardından Başsavcılık, bir üst mahkeme olan 2. Ceza Dairesine yeniden itirazda bulunmuştu.

İtirazı değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, tahliye edilen 68 sanıktan 61’i hakkında “cinsel saldırı” suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetmişti.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan 61 sanıktan 50’si gözaltına alınmalarının ardından tutuklanmış, dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilmişti.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

İzmir’de 100. yıl şöleni: Ve Tarkan sahnede…

Sonraki İçerik

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’den Kraliçe II. Elizabeth için taziye mesajı

İlgili İçerik

MEB: COP31’de Türkiye İklim Okulu için paydaşlarla iş birliği yapılacak
Güncel

MEB: COP31’de Türkiye İklim Okulu için paydaşlarla iş birliği yapılacak

Ferdi Zeyrek’in ölümüne ilişkin davada ek bilirkişi raporu kararı
Güncel

Ferdi Zeyrek’in ölümüne ilişkin davada ek bilirkişi raporu kararı

Metin Şentürk Koronavirüs’e yakalandı
Güncel

MEB’den 24 Kasım Öğretmenler Günü genelgesi

Maltepe’de çöken binayla ilgili yeni gelişme
Güncel

Maltepe’de çöken binayla ilgili yeni gelişme

‘Pençe-Kilit Operasyonu’ bölgesinde bir asker yaşamını yitirdi
Güncel

MSB’den ‘Mekke Savunma İttifakı’ açıklaması

AKOM’dan İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı
Güncel

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı

Sonraki İçerik
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’den Kraliçe II. Elizabeth için taziye mesajı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’den Kraliçe II. Elizabeth için taziye mesajı

Gündem

MEB: COP31’de Türkiye İklim Okulu için paydaşlarla iş birliği yapılacak

MEB: COP31’de Türkiye İklim Okulu için paydaşlarla iş birliği yapılacak

CHP’li Uyar: “TFF yönetimi derhal istifa etmelidir”

CHP’li Uyar: “TFF yönetimi derhal istifa etmelidir”

CHP’de 5 belediye başkanı hakkında ihraç kararı

CHP’li Sarı’dan YENİ Parti ve DEM Parti’ye çağrı: “Ortak aday belirlemeye hazırız”

‘Bozkırın Tezenesi’ Neşet Ertaş’ı anma programı başlıyor

Neşet Ertaş’ın vasiyeti ölümünden 14 yıl sonra yerine getirildi

Nobel Barış Ödülü, Güney Afrikalı hukukçu Navi Pillay’a verildi

Nobel Barış Ödülü, Güney Afrikalı hukukçu Navi Pillay’a verildi

CHP’li Deniz Demir: “Kur artışları engelli vatandaşları da vurdu”

CHP’li Demir’den jeosit alanların korunması için kanun teklifi

Ferdi Zeyrek’in ölümüne ilişkin davada ek bilirkişi raporu kararı

Ferdi Zeyrek’in ölümüne ilişkin davada ek bilirkişi raporu kararı

Benzine bir zam daha geliyor

Bu gece yarısı motorine 6 TL 40 kuruş zam bekleniyor

Sinema salonları 1 Mart’a kadar kapalı kalacak

Sinema salonlarında bu hafta 8 yeni film vizyona girecek

İETT’den yeni uygulama

İETT’den tarihi rekor: 5 milyon 163 bin yolculuk gerçekleştirildi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist