İktidara yakın medya da yılbaşından bu yana bakanlığın 55 bin atama için hazırlık yaptığı yönünde haberler yapıyordu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise yaptığı açıklamalarda, “bütçe”ye dikkat çekerek Cumhurbaşkanlığı kabinesini işaret etmişti.
Cumhuriyet’e konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, sadece 2020’de 20 bin öğretmenin emeklilik dilekçesi verdiğini, ocak ayındaki zammı bekleyerek emekli olanlar ile birlikte emekli olan öğretmen sayısının 20 bini geçtiğini vurgulayarak “Zaten 20 bini aşkın öğretmen emekli olmuşken ‘20 bin öğretmen alıyoruz’ demek, atama bekleyen 650 bini geçen mezunlarla, atanmamış öğretmenlerle dalga geçmekten başka bir şey değildir. Bu, geçen yıl emekli olanların yerine alınan öğretmen sayısı. İleride öğretmensiz sınıflar, öğretmensiz okullar haberini sıkça duyacağımızdan eminim. Bu sayı, ekonomik krizin etkisinin eğitime yansımasının sonucu” dedi.
Basın açıklaması düzenleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da “Atanacaklar yine sözleşmeli olacaklar. 2003-2020 arasında KPSS’ye giren her 100 öğretmenden ortalama sadece 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır” diye konuştu.
CHP’DEN ERDOĞAN’IN SÖZLERİYLE ANIMSATMA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan’ın 2002’deki “İnşallah biz hükümetimizi kurduğumuzda bütün öğretmenlerimizi göreve başlatacağız ve öncelikli olarak eğitim sorununu çözeceğiz” sözlerini anımsatan Karabıyık, o yıl 72 bin olan ataması yapılmayan öğretmen sayısının yüzde 872 artarak 700 binleri geçtiğini belirtti. Bakan Selçuk’un, 3 Kasım 2020’de, 40 bin öğretmen sayısının az olduğu yönündeki açıklamasına dikkat çeken Karabıyık, “Öğretmenlere ‘20 bin atama müjdesi’ verildi. Ayrıca bütçede aslan payının Milli Eğitim Bakanlığı’na verildiği söylendi. Öyleyse yüz binlerce öğretmen neden atanmayı bekliyor? ” dedi.