Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Korkutan uyarı: ‘Grip vakaları yeniden başladı, acillere başvurular iki kat arttı’

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, önlemlerin gevşemesiyle artan grip vakaları nedeniyle acillere başvuruların iki katına çıktığını söyledi.

Yayınlanma Tarihi: 28 Ekim 2021 - 09:40:15
Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2021 - 09:40:15
Korkutan uyarı: ‘Grip vakaları yeniden başladı, acillere başvurular iki kat arttı’
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, bu yıl kısıtlamaların bitmesi ve aşılamanın verdiği rahatlıkla maske ve mesafe kurallarına daha az dikkat edilmesi nedeniyle kışın daha zor geçebileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Tükek, Kovid salgınında durumun hemen hemen geçen senekiyle aynı düzeyde ilerlediğini söyleyerek, bu yıl farklı olarak hastaneye yatışlarda büyük bir artış olmadığını, bunu da aşının sağladığını belirtti.

Ancak başka büyük bir tehlikeye işaret ederek, “Vaka sayıları halen istediğimiz düzeyde azalmadı. Kasım ayından sonra büyük bir dalgayla, geçen seneyi geçirmiştik. Bu sene aşılanmayla birlikte yatan hasta sayısında o kadar büyük bir artış olmadı.

Ama vaka sayılarında azalma olmaması, önümüzde yoğun kış şartlarının olması, kısıtlamaların tamamen kalkması ve okulların açılmasını da hesaba katarsak, aslında kasım ayından sonrası hakikaten bizi endişeye sevk ediyor” dedi.

“BAZI ŞEHİRLERDE ORANLAR HALA ÇOK YÜKSEK”

Bazı şehirlerde 100 bindeki günlük vaka sayılarının halen 500-600’lerde olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Tükek, uyarıda bulundu ve “Bazı şehirlerimizin kurallara uymadığını, muhtemelen aşılamada da geri kaldıklarını vaka sayılarından görüyoruz. 100 binlik sayılara 500’ü geçen şehirler var. İstanbul epey zamandır günlük 100 binde 200’lü rakamlarda gidiyor. Bu seviyeler tolere edilebilir. Çünkü vaka sayısının artmasını önlüyor. Ama İstanbul’da işin içine girerse, yani 100 binde 300-400’e bile çıksa günlük vaka sayısı, bu sayılar 30 binlerden 40-50 binlere ulaşabilir” diye konuştu.

“YOĞUN BAKIM YATIŞLARI 20’Lİ YAŞLARA KADAR DÜŞTÜ”

Aşısız grubun özellikle 30’lu yaşların altında çok daha fazla olduğuna da işarete den Prof. Dr. Tükek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle 30 yaşın altına baktığımızda aşılanma oranlarının çok düştüğünü, günlük aşılamaların da azaldığını kendi kliniğimizde de gözlemliyoruz.

Hastanede yatışlarda ise bize gelen hastaların dışında çok sayıda hasta için bazı merkezlerden konsültasyon isteniyor bizden de. Burada dikkatimizi çeken şey, genellikle 20’li yaşlardaki hastaların tedavisi için sorular geliyor. Bunların ağır pnömoni olup hastaneye yatırıldığı ve oksijen tedavisine başlandığı belirtiliyor. Normalde bir üst solunum yolu enfeksiyonu, örneğin bir influenza’da, bu yaş grubunda bu kadar ağır bir tablo beklemeyiz. Ama maalesef koronavirüste tablo, ağır oluyor.

Özellikle Delta varyantı, gençlerde de ciddi, ağır pnömoni yaparak hastanın hayatına mal olacak düzeye gelebiliyor. Hasta genç olmasına rağmen yoğun bakıma düşebiliyor, yoğun bakıma düştükten sonrasında ölüm oranları da artıyor. Aynı şey, 65 yaşın üzerindekiler ve kronik hastalığı olanlar için de hala geçerli. Maalesef kaybettiğimiz günlük 200’ün üzerindeki vakalar arasında bu saydığım gruplar var.”

“BU YAŞ GRUBU MASKE MESAFEYE DE DİKKAT ETMİYOR”

Toplumda ‘okullar açıldı, normal hayatımıza döndük, demek ki sorun ortadan kalktı’ gibi çok yanlış bir inanış olduğuna değinen Prof. Dr. Tükek, aşılanmanın istenen düzeye ulaşana kadar önlemlerin bırakılmaması gerektiğine de vurgu yaparak, “Sanki tehlike yok artık gibi bir algı var toplumda. Maskeye karşı zaten direnç vardı, şimdi özellikle genç grupta hem aşılı değiller, hem de çok fazla sosyal temas halindeler toplum içinde, diğer yaş gruplarıyla da üstelik, bir de bu gençlerin maskesiz olması da hastalığın bu yaş grubu arasında çok daha fazla artmasına neden oluyor. Aşı olmayan, maske takmayan ve sosyal mesafeye uymayan grup, koronavirüsün tam da istediği ortamı sunuyor” dedi.

“BU YIL İNFLUENZA AĞIR GEÇEBİLİR”

Geçtiğimiz yıl çok görülmeyen influenza, parainfluenza virüslerinin bu yıl yeniden görülmeye başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Tükek, acil başvurularının iki katına çıktığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an acillere başvurular iki katına çıkmış durumda. Hemen hemen hepsi boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları ile geliyor.

Tabii ki öncelikle koronavirüsü dışlamak için PCR testi yapıyoruz. PCR saygılarımız da bu dönem iki katına çıkmış durumda. Ama gözlemlediğimiz kadarıyla Kovid pozitif çıkma oranı değişmedi. Yine yüzde 10-15 bandında. Geri kalan yüzde 80-85’lik grup aslında diğer virüs enfeksiyonları ya da farklı semptomlar gibi gözüküyor. Özellikle influenza ve onun türevleri (parainfluenza gibi) üst solunum yolu enfeksiyonu yapan hastalıklar, havaların değişmesiyle bu sene çok daha fazla gündemde. Bu nedenle geçen seneye nispeten grip aşılarını bu yıl daha fazla öneriyoruz.

Çünkü hem maske kullanımında azalma var hem de geçen sene hastalık yapmadı bu virüsler, bu sene daha ciddi hastalık yapma potansiyeli var. Virüs yeniden dolaşıma girdi ve insanlarda hastalık yapmaya başladı. O yüzden risk grubundakilerin mutlaka grip aşısı olması gerekiyor. Bunlar dışında risk grubundaki bir hastaya bakım veren kişiler gibi dolaylı risk taşıyanların da kendileri risk grubunda olmasa da grip aşısı yaptırmalarında fayda var.”

“KISIR DÖNGÜYÜ ANCAK AŞI İLE KIRABİLİRİZ”

Aşılara rağmen hastalığa yakalanmanın doğal olduğunu, aşıların ölüm ve ağır hastalığı engellemek üzere işe yaradığını da anlatan Prof. Dr. Tükek, sözlerini şöyle noktaladı: “Tabii ki siz gene kendinizi koruyacaksınız, maske takacaksınız, sosyal mesafeye devam edeceksiniz. Aşı sizin ölmenizi önlüyor, daha ağır hastalık geçirmenizi engelliyor. İnfluenzada olduğu gibi, influenza aşısı da aynı. RNA aşılarında genellikle bu var, sizin hastalığı daha ağır şekilde geçirmenizi önleyecek bir aşı yapılıyor ama virüsü taşıyabiliyorsunuz.

Daha kısa sürüyor hastalığınız ve bulaştırma etkiniz. Bir sarmal içerisine girdiğinizde diyelim ki, belki 5-6 ay vaka sayısında bir artış olacak, sayılar aynı düzeyde kalacak ama bir süre sonra aşılanma ile bulaştırıcılığın azalması sağlanacak ve bu şekilde bu döngüyü kıracağız. Bu kısır döngüyü kırdığımızda, virüsün yayılmasını da engellemiş olacağız, virüs artık üzerinde yaşayacak organizma bulamadığı zaman da zayıflayacak ya da kendi kendini yok edecek”

(DHA)

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

MHP’de ‘kaset’ depremi: Genel Merkez istifasını istedi!

Sonraki İçerik

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

İlgili İçerik

AYM’den cezaevinde intihara ‘yaşama yükümlülüğü ihlal edildi’ kararı
Güncel

Anayasa Mahkemesi’ne 2012’den bu yana 744 bin bireysel başvuru yapıldı

Ailenin avukatı konuştu: Gülistan Doku’nun yeri konusunda bilgiler geliyor
Güncel

Gülistan Doku soruşturmasında beş polis daha tutuklandı

Ayvalık’taki orman yangına müdahale sürüyor
Güncel

Ayvalık’taki orman yangına müdahale sürüyor

Türkiye’de, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak kutlanacak
Güncel

En düşük emekli aylığını da artıran düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı

Meteoroloji’den yeni fırtına uyarısı
Güncel

İçişleri Bakanlığı’ndan fırtına uyarısı!

İstanbul’da tekstilin rotası değişti: Tarihi Yarımada’dan Esenyurt’a
Güncel

İstanbul’da tekstilin rotası değişti: Tarihi Yarımada’dan Esenyurt’a

Sonraki İçerik
Merkez Bankası’ndaki görevden almalara ilişkin Kavcıoğlu’ndan ilk açıklama

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Gündem

Dış basında “mutlak butlan” tartışması

CHP’de 12 il başkanlğına yeni atamalar yapıldı

AYM’den cezaevinde intihara ‘yaşama yükümlülüğü ihlal edildi’ kararı

Anayasa Mahkemesi’ne 2012’den bu yana 744 bin bireysel başvuru yapıldı

Adıyaman Belediyesi’nden çocuklara ücretsiz açık hava sineması

Adıyaman Belediyesi’nden çocuklara ücretsiz açık hava sineması

ABB’nin Doğal Yaşam Parkı’nda yavru zebra sevinci

ABB’nin Doğal Yaşam Parkı’nda yavru zebra sevinci

Ailenin avukatı konuştu: Gülistan Doku’nun yeri konusunda bilgiler geliyor

Gülistan Doku soruşturmasında beş polis daha tutuklandı

Yaz akşamlarında sinema keyfi Bakırköy’de devam ediyor

Yaz akşamlarında sinema keyfi Bakırköy’de devam ediyor

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”

Adalet Bakanı Gürlek’ten 12. Yargı Paketi açıklaması

İBB Doğa Kampı’nda yeni dönem başlıyor

İBB Doğa Kampı’nda yeni dönem başlıyor

Çin’in imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi temmuzda 49’a geriledi

Çin’in imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi temmuzda 49’a geriledi

Ayvalık’taki orman yangına müdahale sürüyor

Ayvalık’taki orman yangına müdahale sürüyor

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist