Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Prof. Dr. Osman Bektaş: ‘İstanbul’da beklerken Trabzon’da her an deprem olabilir’

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "1996'da yayınlanan haritada Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir" dedi.

Yayınlanma Tarihi: 22 Mart 2023 - 19:45:51
Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2023 - 19:45:51
Prof. Dr. Osman Bektaş: ‘İstanbul’da beklerken Trabzon’da her an deprem olabilir’
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye’yi sarsan afetlerden sonra, şehirlerdeki yapı stoklarının depreme dayanıklılığı gündemde yerini koruyor. Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul’a çevrilirken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş “Trabzon ‘deprem bölgesi değildir’ algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu” dedi.

Maraş ve Hatay merkezli depremler ve komşu ülke Gürcistan’da 12 Şubat’ta 4.4 ile 3.6 büyüklüğünde olan 2 depremin özellikle Rize ve Artvin’de hissedilmesi sonrası Karadeniz’de, deniz tabanından geçen fay hattında deprem yaşanma olasılığı da gündeme geldi.

Beklenen olası Marmara depremi nedeniyle tüm gözler İstanbul’a çevrilirken, uzmanlar, Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz fayının, Bartın’da 1968 yılında 6.6 büyüklüğünde deprem ürettiğini belirterek, “2019 yılında yayınlanan Trabzon ve Rize’nin deprem tehlikesi gerek yerel yönetim gerekse toplum tarafından göz ardı ediliyor, anlaşılmıyor. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama maalesef o konuda da birtakım eleştiriler alıyoruz. Oysa biz 1996 ile 2019 yıllarında yayınlanan deprem tehlike haritaları arasındaki farkı anlatmaya çalışıyoruz.

Bu fark nedir derseniz, yeni haritada Trabzon’un deprem tehlikesi 2 kat artmış, Rize’nin de 3 kat artmıştır. Bu artış, 1996 yılında yapılan ve 23 yıl yenilenmeyen deprem tehlike haritasından kaynaklanmıştır. 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize yöresinde inşa edilen yapılar bugünkü deprem yönetmeliğine aykırıdır ve deprem tehlikesine açıktır. Bu haritanın verdiği değerler sadece sağlam zemin içindir. Oysa bölgedeki zemin hem dolgu, hem heyelan, hem de plaj kesimlerindedir. Bu binalarla yapılar eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için Trabzon ve Rize’deki tüm yapılar deprem tehlikesi altındadır. Rize’nin 3’te 1’i zaten dolgu alanı üzerindedir” dedi

Bektaş, 1996 yılında hazırlanan haritada hata yapıldığını öne sürerek, “Karadeniz sahiline paralel giden Karadeniz fayı 1968 yılında 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretti ve o dönemde kaza olan Bartın’ı yıktı. Bartın’da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada ‘birinci derece deprem bölgesi’ ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise ‘dördüncü derece deprem bölgesi’ yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır. Gerek Bartın, gerekse Trabzon, aynı sismik zonda bulunuyor.

Bartın ne ise Trabzon ve Rize de aynı derecede olmalıdır. Bu yanlışlık 23 sene sonra değiştirildi. 2019 yılında yayınlanan haritada bütün Karadeniz sahili eşdeğer bir deprem tehlikesine sahip oldu. Bugün Trabzon ve Rize hangi deprem çekincesine sahipse Bartın da aynısına sahiptir. Bu yanlışlık 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize’de sağlıksız, depreme açık yapılaşmanın sebebi oldu.

Muhakkak surette deprem tehlike haritaları en az 5 yıl içinde yenilenmelidir. Yenilenmeyen haritalar, 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize yöresinde dolgular ve kıyı üzerinde sağlıksız yapılaşmaya neden oldu. ‘Trabzon deprem bölgesi değildir’ algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız bir yapılaşmaya neden oldu. Bunun düzeltilmesi, ortadan kaldırılması lazım” diye konuştu.

Karadeniz fay hattında olası yaşanacak depremle ilgili öngörüde bulunan Bektaş, “Deprem tehlike haritaları depremin ne zaman ve nerede olacağını göstermez. İstanbul’da deprem beklerken Trabzon’da her an bir deprem oluşabilir. Sonuç olarak depremin ne zaman ve nerede olacağını kimse bilmiyor. Tahmini zaman ve yer vermek gerekirse önümüzdeki 50 yıl içerisinde Trabzon’da olabilecek deprem yüzde 90 olasılıkla 6.6, yani Bartın depremine yakın bir deprem olur.

Yüzde 10 olasılıkla da bu depremden daha büyük olma olasılığı var. Ancak bu 6.6 deprem şiddeti ve yer sarsıntısı sağlam zemin için geçerlidir. AFAD der ki, bizim verdiğimiz bu değerlerin yanında mikrobölgelendirme çalışmaları yapmalısınız. Yani heyelan sahaları, olgu alanlar, dere yatakları ve zayıf zeminler için ayrı bir bölgelendirme yapmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bektaş, “Afet Bakanlığı kurulacaksa, tüm yerel yönetimlerde de kesinlikle ‘İl Afet Bilim Kurulu’ oluşturulmalı; bu kurul yöneticileri bilgilendirmeli ve Deprem, heyelan, sel gibi afetlerin zararlarını en aza indirmek için yöntemler geliştirmeli” tavsiyesinde de bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) bilim insanları da Gürcistan’daki depremlerin, özellikle Rize ve Artvin’de hissedilmesine ilişkin yayımladığı ‘Karadeniz’in depremselliği’ konulu bilgi notunda, son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında, büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler yaşandığını belirtilerek, “Gürcistan’daki depremler, Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle özellikle Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli” denilmişti.

KAYNAK: DHA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Şahan Gökbakar’dan Muharrem İnce’ye gönderme

Sonraki İçerik

Kahramanmaraş’ta korkutan deprem

İlgili İçerik

Gürlek: “Sosyal medyada kimlik doğrulama esas olacak”
Güncel

Bakan Gürlek’ten Gülistan Doku, Rojin Kabaiş, Rabia Naz açıklaması

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?
Güncel

Özgür Özel, Silivri Cezaevi’nde İmamoğlu ve Adıgüzel’i ziyaret etti

ÖSYM yetkilileri hakkında harekete geçildi
Güncel

ÖSYM, hafta sonu 4 sınav düzenleyecek

EYT düzenlemesine ‘yaş’ sınırı geliyor
Güncel

İPA’nın yaşlılık araştırmasında dikkat çeken sonuçlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi operasyonda ikinci dalga…. 47 kişi gözaltına alındı
Güncel

İstanbul’un 5 ilçesinde sahte altın operasyonu

Türkay Sonel’in silahlı fotoğrafı ortaya çıktı
Güncel

Türkay Sonel’in silahlı fotoğrafı ortaya çıktı

Sonraki İçerik
Ege Denizi’nde korkutan deprem: Valilikten açıklama geldi

Kahramanmaraş'ta korkutan deprem

Gündem

Doruk Madencilik işçileri direnişe devam ediyor

Doruk Madencilik işçileri direnişe devam ediyor

CHP’den ‘Doğu Karadeniz Medya Buluşması…’

CHP’den ‘Doğu Karadeniz Medya Buluşması…’

Çin ve Tayland Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması’nın 3. toplantısı Bangkok’ta düzenlendi

Çin ve Tayland Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması’nın 3. toplantısı Bangkok’ta düzenlendi

Cumhuriyetçiler Bakırköy Muhabbeti’nde buluştu

Cumhuriyetçiler Bakırköy Muhabbeti’nde buluştu

Adıyamanlı çocukların kent hayali afişlere yansıdı

Adıyamanlı çocukların kent hayali afişlere yansıdı

Özgür Özel: “Ara seçim yapma iradesini söylesinler”

Özgür Özel: “Ara seçim yapma iradesini söylesinler”

MHP’de adaylık yarışı başladı: İl başkanı istifa etti!

MHP, Gaziantep ve Bingöl teşkilatlarını feshetti

Dervişoğlu: “Türkiye’nin seçime ihtiyacı var”

Dervişoğlu: “Türkiye’nin seçime ihtiyacı var”

Türk-İş: “Önce işveren ve hükümet getirsin rakamı”

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan maden işçilerine destek

İstanbul’da Akıllı Ulaşım Zirvesi

İstanbul’da Akıllı Ulaşım Zirvesi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist