İstanbul, İzmir, Trabzon, Elazığ, Manisa’nın da aralarında olduğu birçok ilde 30’dan fazla proje okulunda yapılan yönetici ve öğretmen atamalarına karşı eğitim sendikaları ve velilerin yanı sıra öğrenciler de okullarda yaptıkları eylemlerle protestolara destek veriyor.
İZMİR
İzmir Atatürk Lisesi’nde öğrenciler, 90 öğretmenden 50’sinin başka okullara atanmasını “oturma eylemiyle” protesto etti. Sabah töreninde oturma eylemine başlayan öğrenciler, eylem kapsamında ilk dört derse girmedi. “Öğretmenime dokunma!” pankartı açan öğrenciler, sessiz şekilde oturarak Nutuk okudular.
İzmir’de öğretmenlerin norm kadro fazlası gösterilerek farklı bölgelere atanmasına karşı bir protesto da İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi’nde yapıldı.
Lisenin öğrencileri, sabah töreninin ardından öğretmenlerinin okuldan gönderilmesine karşı oturma eylemi başlattı.
ANKARA
Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, Ankara Fen Lisesi, Çağrıbey Anadolu Lisesi ve Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi’nin öğrenci ve mezunları, öğretmenlerinin görev yerlerinin değiştirilmesini okullarında protesto etti. Ankara Atatürk Lisesi önünde bir araya gelen mezunlar, “AAAiL’eme dokunma” “Boyun eğme, okuluna sahip çık” sloganlarıyla basın açıklaması yapmak için okul kapısına yürüdü. Kapının okul idaresi kararıyla açılmaması üzerine mezunlarla buluşamayan öğrenciler, açıklamayı okulun içinden takip etti. CHP Ankara Milletvekil Aliye Timisi Ersever de öğrenciler ve mezunların eylemine destek vermek için okulun önündeydi.
EDİRNE
Edirne’de proje okulları kapsamındaki 4 ayrı lisede görev yapan bazı öğretmenlerin atamaları ve norm fazlası olarak açıklanması, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile okulun mezunları tarafından protesto edildi.
MERSİN
Mersin Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, senelerdir okulda görev yapan öğretmenlerinin “norm kadro fazlası” gerekçesiyle okuldan gönderilmesini protesto etti. Öğrenciler, “Hakkımızı savunmayı öğreten hocamızın hakkını savunuyoruz” yazılı pankart açtı.
LİSELİLERDEN İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE EYLEM
Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okulu uygulamasına karşı öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin tepkisi sürüyor. Çok sayıda lise öğrencisi de bugün Beşiktaş’ta ve Sultanahmet’teki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bugün eylem yaptı. Öğrenciler, Çemberlitaş’tan yürüyüş yaparak Sultanahmet’e ulaştı.
Sultanahmet’teki eylemde “Liseler biat etmez” yazılı pankart açılarak “Liseler bizimdir, bizim kalacak”, “Öğrenciler burada, Yusuf Tekin nerede” ve “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganları atıldı.
SENDİKALARDAN TEPKİLER
Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sinop Şubeleri, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, proje okullarında yapılan öğretmen atamalarındaki uygulamalara tepki gösterdi. Sinop Fen Lisesi’nin önünde yapılan ortak basın açıklamasına, sendika temsilcileri ve sendika üyesi eğitimciler katıldı. Açıklamaya, lise öğrencileri ve velileri de destek verdi.
EĞİTİM SEN: HER GÜN SAAT 17.00’DE SEMBOLİK OLARAK YARIM SAAT NÖBET TUTACAĞIZ
Eğitim Sen 2 Nolu Genel Başkanı Tülay Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından atama ve tayin uygulanmasına ilişkin, “Okulların atama kılavuzuna baktığımızda, hiçbir netlik yok, ilke yok, kriter yok. Peki ne üzerinden bu yerleştirmeler yapıldı? Bakanlığın keyfi tutumları üzerinden yerleştirmeler yapıldı. Atanan neye atandığını bilemedi, atanmayan neye atanmadığını bilemedi. Ve biz şunu biliyoruz ki yapılan bu atama şekli, son derece hukuksuzdur. Muhalif öğretmenler için bir sürgündür, AKP açısından da bir kadrolaşma operasyonudur” dedi. Yıldırım, “Bugün Türkiye’nin pek çok okulunda proje okullarının öğrencilerinin, veli derneklerinin, mezunlarının bu haksız, hukuksuz atamalara karşı eylem yaptıklarını gördük. Ne yazık ki 16-17 yaşındaki öğrencilerimizin bile farkına vardığı, ‘öğretmenime dokunma’ dediği öğretmenine sahip çıktığı bir süreçte; bizim Milli Eğitim Bakanımız öğretmenlerinin taleplerini duymadı, öğretmenlerine kör, sağır, dilsiz davranmaya devam etti. Buna karşılık biz Eğitim Sen, Ankara 2 Nolu Şube olarak bir nöbet kararı aldık. Her gün saat 17.00’de sembolik olarak yarım saat nöbet tutacağız. Mağdur olan öğretmenlerimizin, sesi olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini ekledi.
CHP’Lİ VEKİLLERDEN TEPKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, öğretmenlerini yalnız bırakmayan ve okulları önünde protestolar gerçekleştiren öğrencilere seslenerek, “Onların bu cesur duruşu, karanlığa karşı umut ışığıdır. Bu basit bir ‘öğretmen sürgünü’ kararı değildir; liyakatin torpile kurban edildiği, eğitim sistemimizin temellerini sarsan yeni bir düzenin habercisidir” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Proje okullarında “norm fazlası” gerekçesiyle öğretmenlerin başka okullara tayin edilmesine değinen Emir, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e bu haksızlığın sonlandırılması konusunda çağrıda bulundu. Sivassporlu futbolcuların maç öncesinde “Doğal olan normal doğum” yazılı pankart açmalarını da eleştiren Emir, erkeklerin bu konuda söz söyleme haklarının olmadığını dile getirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, proje okullarındaki öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili tepkilere yönelik konuşması sırasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i eleştiren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e tepki gösterdi. Yücel, “Yusuf Tekin, işgal ettiğin ve hiç yakışmadığın o koltuktan kısa süre sonra kalkacaksın. Başlattığın öğretmen kıyımına ve ifşa olan torpil düzenine biz son vereceğiz” dedi.
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, proje okullarında tepki çeken öğretmen atamaları ve görevlendirmelere yönelik protestolara ilişkin “Protestolara karşı bazı okul idarecilerinin tavrı ne yazık ki hukuk ve eğitim ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bazı okullarda öğrencilerin eylemlerini bastırmak için polis çağrılmış, okul giriş ve çıkışları kapatılmıştır. Okulların, cemaatlerin, tarikatların çalışma faaliyeti haline getirmekten vazgeçmeyen bu anlayış öğretmen ve öğrenci iradesine açıkça savaş açmıştır” dedi.
BAKAN TEKİN’DEN YANIT
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Proje okulu” kapsamında bulunan okullarda görev yapan öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesine karşı tepkiler hakkında yaptığı konuşmada, “Türkiye genelinde 20 civarında okulumuzda bu olaylar oldu. Bunların da büyük çoğunluğu öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından değil ne hikmetse ‘mezunlar derneği’ tarzında sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden yapılar tarafından organize edilmiştir. Saçma sapan çağrılara kulak vermeyip okullarımızı bir siyasi partinin politik amaçları için manipüle edilen mekanlar haline dönüştürmedikleri için hepsine teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Kaynak: ANKA